Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Üye Şirketlerden / ARKAS LOJİSTİK 2017’DE YÜZDE 20 BÜYÜME HEDEFLİYOR

ARKAS LOJİSTİK 2017’DE YÜZDE 20 BÜYÜME HEDEFLİYOR

ARKAS LOJİSTİK 2017’DE YÜZDE 20 BÜYÜME HEDEFLİYOR24.01.20172017’de toplam 15 milyon euro’luk bir yatırımla %20’lik bir büyüme hedeflediklerinin altını çizen Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Lojistik Hizmetleri Grup Başkanı Diane Arcas, yatırım planları içinde demiryolu ve yurtdışı yapılanması başta olmak üzere, bilgi teknolojilerinden ekipman yatırımlarına kadar pek çok konu olduğunu söyledi.

2015’te, ulaştırma, depoculuk, forwarding şirketlerinin hepsini tek çatı altında birleştirdiklerini hatırlatan Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Lojistik Hizmetleri Grup Başkanı Diane Arcas, bunun yarattığı sinerji sayesinde operasyon süreçlerini daha hızlı ve verimli hale getirdiklerini, tek merkezden verdikleri hizmetler sayesinde karlılıklarını da artırdıklarını vurguladı. Arcas, yine bu yapılanma sayesinde küresel ekonomide yaşanan belirsizlikler ve yavaşlamaya rağmen 2016’nın ilk dokuz ayında geçen yıla kıyasla TL bazında karlılıkta %38 artış yakaladıklarını söyledi.

15 MİLYON EUROLUK YATIRIM YAPACAK

2017’de toplam 15 milyon euroluk bir yatırımla %20’lik bir büyüme hedeflediklerinin altını çizen Diane Arcas, yatırım planları içinde demiryolu ve yurtdışı yapılanması başta olmak üzere, bilgi teknolojilerinden ekipman yatırımlarına kadar pek çok konu olduğunu belirtti. Demiryolunda yaşanan serbestleşme sürecine çok önem verdiklerini vurgulayan Arcas, “Filomuzdaki 706 vagon, 1,250 open top ile 1,5 milyon taşıma kapasitemiz var. Dolayısıyla kapasite ile ilgili gerekliliği halihazırda fazlasıyla yerine getiriyoruz. Diğer taraftan demiryolu taşımacılığı şirketimiz AR-GÜ vagon işletmecisi bir şirket olarak Türkiye’de ilk defa ECM (Bakımdan Sorumlu Kuruluş) belgesini aldı. EYS (Emniyet Yönetim Sistemi) sertifikası ile ilgili de çalışmaları sürüyor” dedi. 

İç bölgeler ve limanlar arasında taşıma projeleri geliştirmeye çalıştıklarını belirten Arcas, “Adana Organize Sanayi Bölgesi’nde kurduğumuz konteyner terminali ile bölgedeki demiryolunu yeniden çalışır hale getirerek Mersin ve İskenderun limanlarına konteyner taşımalarını başlattık. Ardından da İzmit Körfezi’ndeki limanlara yönelerek burada da taşımalarımızın ilkini Kütahya’dan İzmit Evyaport’a gerçekleştirdik. Bölgedeki diğer iller için de harekete geçmiş durumdayız” dedi. 2016’da proje ve ağır yük lojistiğinde TANAP gibi büyük çaplı projelere hizmet sunduklarını aktaran Arcas, bu yıl da güçlendirdikleri referans listeleriyle bu alanda proje sayısını artırmak istediklerini söyledi. Arcas, kapalı depo hizmetlerini geliştirmek için gerçekleştirecekleri yatırımın yanında, filolarını 30 yeni çekiciyle güçlendireceklerini, müşterilerine farklı çözümler üretebilmek için dorse ve ekipman yatırımı yapacaklarını belirtti.

ALTYAPIYI TEKNOLOJİYLE GÜÇLENDİRİYOR

Arkas Lojistik olarak teknolojiyi de odaklarına aldıklarını vurgulayan Diane Arcas, “Bu kapsamda hayata geçirdiğimiz Lojistik Portal ile bütün süreçlerin uçtan uca izlenebildiği, entegre bir sistem oluşturuyoruz. Bilginin anlık olarak işleneceği ve görüntüleneceği sistemde, müşterilerimiz yüklerini, depodaki konteynerlerini anlık olarak takip edebilecek. Lojistik operasyonlarda kullanılan araçların bakım onarım faaliyetleri akıllı planlama ile gerçekleştirilecek ve araçların maksimum kullanım oranı minimum arıza hedefleri anlık olarak yönetilecek. Mobil platform desteği sayesinde reefer hizmeti gibi operasyonların lokasyondan bağımsız halde gerçekleştirilmesine de olanak sağlayacağız. Ayrıca şu an kurulum aşamasında olan çağrı merkezimizi 2017 yılında devreye alacağız. Altyapı çalışmaları devam eden sistemi kurarken odağımıza müşterilerimizi aldık. Hızlı ulaşılabilen, öneri ve şikayet yönetimi konularında profesyonel bir ‘Call Center’ kurduk. 2 Ocak itibariyle talep, öneri ve şikayetler için Arkas Lojistik Çağrı Merkezi’ni açtık. Müşterilerimize 0850 222 75 27 nolu telefondan hizmet veriyoruz” dedi. 

Diane Arcas, bugün yakaladıkları büyümenin ve gücün arkasında insan kaynağının yattığını söyledi. İnsan kaynakları konusunda da yeni projeler hayata geçirdiklerini belirten Arcas, bu kapsamda son olarak Lojistik IK Gelişim Projesi’ni başlattıklarını aktardı. Arcas, “Bu proje kapsamında üniversiteden yeni mezun olmuş, iş tecrübesi olmayan, sınavlarımızdan yüksek not alan ve mezun olmadan önce bizde staj yapmış öğrenciler tespit ediliyor. 3-6 aylık eğitimlerin ardından yapılan geribildirimlerle adayın performansı belirleniyor ve açık pozisyonlara uygun adaylara iş imkanı sağlıyoruz” dedi.

BİRLEŞMELER VE SATIN ALMALAR OLACAK

Lojistik sektörüne yönelik de değerlendirmelerde bulunan Diane Arcas, şunları belirtti: “Sektör zor bir dönemden geçiyor. Bu nedenle birleşmeler ve satın almalar olacaktır. Özellikle forwarder şirketlerde son iki yıldır yabancılarla birleşmeleri çok görüyoruz. Burada kar marjlarının çok daralması etkili oluyor. Dünya ortalamasında lojistiğin kar marjı en fazla ’lerde. Bu sene bu oran %8-9’a düştüğü için zorlanma yaşanıyor. Birleşme ve satın almalarla yaşanacak bu azalma sonucunda da rekabet fiyat odaklılıktan, kalite ve teknoloji odaklılığa geçilecek. Bizim odağımız bugünden böyle. Bu süreçte biz hizmet çeşitliliği, coğrafya çeşitliliği yaratıyoruz. Hızlı karar verme, verimlilik ve müşteri memnuniyeti konularında yüksek hedeflerle ilerliyoruz, finans süreçlerimizi yakından takip ederek bu avantajımızı korumaya çalışıyoruz. Önemli pazarlara çok yakınız. İçeride yatırımlar kuvvetlense transit ülke olarak çok daha avantajlı konumda olacağız. Çünkü coğrafi konumumuz çok önemli. Ülkemiz doğu –batı, kuzey-güney arasında doğal bir köprü konumunda. Maliyeti düşük bir çıkış noktası olarak önemli pazarlara kolay erişim imkanı var. Büyüyen ekonomisi, genç nüfusu, nitelikli iş gücü önemli rekabet gücü veriyor. Ayrıca Türkiye’nin 2023 yılı büyüme ve dış ticaret vizyonu da sektörün gelişmesini tetikliyor. Tabii ki potansiyelin gelişebilmesi için çevre ülkelerdeki gelişmelerin daha stabil olması; Türkiye’nin yaşadığı sorunları hızlı bir şekilde aşması ve yatırımların devam etmesi gerekiyor. Yaşadığımız coğrafya dolayısıyla zor durumlarla her zaman karşılaşabiliyoruz. Ülke olarak zorluklara daha kolay ayak uydurup adapte olabildiğimizi ve rekabeti bırakmadığımızı söyleyebilirim.” 

Kaynak: lojistikhatti.com