Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / LİMANIN İHTİYACI DEMİRYOLU AĞI

LİMANIN İHTİYACI DEMİRYOLU AĞI

LİMANIN İHTİYACI DEMİRYOLU AĞI27.01.2017

Antalya Limanı’nın tek isteği 100 yıllık hayal olan demiryolu projesinin hayata geçirilmesi. Proje hayata geçirilirse 5 OSB limana bağlanacak ve ihracat artacak.

Antalya, yüz yıllık demiryolu projesinin bir an önce gerçekleşmesini bekliyor. Antalya'nın ihracatta dünya ile entegre olmasının tek yolunun demir yolu ağı olduğu belirtildi. Antalya Limanı işletmecisi Port Akdeniz'in Genel Müdürü Özgür Sert, ihracatçı ve sanayicinin demiryolu projesinin peşinden koşması gerektiğini söyledi. Sert, 2016'nın hem ülke hem de Antalya ve şirket açısından zor bir dönem olduğunu, buna rağmen geçen yıl yüzde 3 büyüme gösterdiklerini ifade ederek, "2017'de de çift haneli büyüme bekliyoruz" dedi.

60 MİLYON DOLAR YATIRIM

Geçen yıl Antalya Limanında 2,6 milyon ton yük elleçlemesi yapıldığını, kruvaziyer yolcu sayısının da bekleneni veremediğini anlatan Özgür Sert, "Türkiye'nin en büyük kruvaziyer limanı olan Alsancak Limanı'na hiç gemi gelmedi. 2017 ve 2018'de kruvaziyer yolcu sayısı toparlanacak. Antalya limanına ortalama bin yolcu kapasiteli 15 kruvaziyer seferi yapılacak. 2018 daha iyi olacak" diye konuştu. Antalya Limanı işletme süresi bitimine 12 yıl kaldığını anlatan Sert, son 6 yılda limana 60 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdiklerini kaydetti. Sert, 2017 yılında da ekipman alımı, rıhtım yenilenmesi ve teknolojik alt yapı için 10 milyon dolarlık yatırım hedeflediklerini vurguladı.

100 YILLIK HAYAL

Antalya'nın 100 yıllık demiryolu hayali olduğunu belirten Özgür Sert, Türkiye'nin hedeflediği dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmesi için üretmesi ve satması gerektiğine dikkat çekti. Sert, Ulaştırma Bakanlığı adına Antalya demiryolu projesi için fizibilite yapan özel şirket yöneticilerine brifing verdiklerini açıkladı. Antalya Limanı'nın demiryoluna bağlanmasının kaçınılmaz olduğuna dikkat çeken Sert, "Antalya Limanı'ndan çok büyük miktarlarda mermer, çimento, krom gibi maden ihracatı yapılıyor. Denizyolu demiryolu ile taçlandırılmalı. Antalya demiryoluna 90 kilometre uzakta. Antalya'nın birinci öncelikli hedefi demiryolu yük hattının limana getirilmesi olmalı. İhracatçının, sanayicinin maliyetlerinin düşürülmesi için demir yolu öncelikle yapılmalı. Orta ve uzun vadede demir yolu projesine odaklanılmalı. Antalya ve bölge sanayicisi de demiryolu projesinin peşinden koşmalı, takip etmeli'' dedi.

DEMİRYOLU İLE YÜK TAŞIMACILIĞI ÖNEMLİ

Isparta ve Burdur'la beraber İç Anadolu'nun büyük kısmının da Antalya'dan çıkış yapacağını dile getiren Özgür Sert, "Ama bu demiryolunun liman işletmesine kadar gelmesi önemli. Tünektepe'nin arkasından demir yolu limanının batı yakasına kadar inmesi öngörülüyor. Bu bölgenin kalkınması için en önemli hususlardan biri bu. Antalya'nın Manavgat üzerinden Konya'ya bağlanması projesi var. 2 konu arasında tercih yapılacak olursa yük taşımacılığından yana kullanılmasını istiyoruz. 2017'de kazmanın vurulmasını beklediğimiz, heves ettiğimiz temel değer bu" dedi.

2014'TE PROJELENDİRİLMİŞTİ

Antalya'nın demiryolu ağına bağlanması amacıyla yapılan projelendirme çalışmasına 2014 yılında start verilmiş ve bunun için 9 milyar TL keşif bedeli belirlenmişti. Antalya ile İstanbul arasını 3-4 saate düşürecek proje ile Konya, Afyonkarahisar, Burdur, Isparta'daki Organize Sanayi Bölgeleri'nin (OSB) Antalya Limanı'na bağlanması için Baladız-Keçiborlu hattının bitirilmesi gerekiyor. (denizhaber)

Kaynak: lojiport.com

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr