Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / VAN ‘DENİZ’İNE ODA DESTEĞİ

VAN ‘DENİZ’İNE ODA DESTEĞİ

VAN ‘DENİZ’İNE ODA DESTEĞİ15.02.2017Van Gölü’nü bir iç denize dönüştürmeyi hedefleyen iş dünyası Deniz Ticaret Odası Temsilciliği kurarak hedef büyüttü. Deniz taşımacılığı ve turizm alanlarında bir dizi projeyi hayata geçirmek isteyen oda, nitelikli kaptanlar yetiştirmeyi planlıyor.

Van iş dünyası üzerinde 181 gemi ve su aracının faaliyet gösterdiği Van Gölü’nde deniz taşımacılığını geliştirmek için harekete geçti. Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) bünyesinde kurulan İMEAK Deniz Ticaret Odası Van Temsilciliği faaliyetlerine başladı. Van Gölü’nün bir iç deniz gibi kullanılması gerektiğini ifade eden Van Temsilciliği, gölde taşımacılık ve turizm alanında bir dizi projeyi hayata geçirmek istiyor. Bu süreçte teknelerin tadilatttan geçirilmesi, nitelikli kaptanlar yetiştirilmesi gerektiği de düşünülüyor.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Van Temsilcisi Nevzat Aydın, 3 bin 713 kilometrekare yüzölçümüne sahip Van Gölü üzerinde, 118 balıkçı, 39 yolcu, 4 yüzer lokanta, 16 özel tekne, 4 feribot olmak üzere toplamda 181 gemi ve su aracının faaliyet gösterdiğini belirterek, “Deniz taşımacılığı sektörü yapılacak doğru hamlelerle bölgenin dinamikleri arasına girecektir. Van ekonomisi canlanacaktır” dedi.

Van Gölü’nde su sporları gibi farklı aktivitelerle turizm hareketliliği yaratılmasının turizm alanında kentin önünü açacağını kaydeden Aydın, “Böylece yeni istihdam alanları da açılır. Turizm Van Gölü mirasının korunarak daha iyi şartlarda gelecek nesillere taşınmasını da sağlar. Deniz Ticaret Odası Van Temsilciliği’nin açılması mevcut sorunların çözülmesi ve daha güvenli bir deniz ticaretinin önünün açılmasında etkin olacak. Büyükşehir Belediyesi’ne ait 2 deniz otobüsüyle yaz sezonunda Akdamar Adası’na Edremit’ten turlar düzenleniyor. Ayrıca Gevaş’tan 18 adaya yaz, kış tur düzenleyen 60 kişilik tekneler hizmet veriyor. Tatvan’da da yük, araç ve yolcu taşımacılığı için kullanılmak üzere 2 adet Türkiye’nin en büyük feribotunun yapımı devam ediyor. Feribotlar mayıs ayında hizmete girecek” diye konuştu.

Sektör ÖTV’siz yakıt olanağını yakaladı

Yapılan çalışmalar sayesinde sektörün ÖTV’siz yakıt kullanma olanağı yakaladığını dile getiren Aydın, “Şimdi atılan bu adımın getirileri ve gelecekte sağlayacağı avantajlar ile yıllardır emekleri ile her türlü olumsuzluğa rağmen bu sektörü ayakta tutmaya çalışan emekçi kaptanlarımıza destek kapısı oluşturuldu. Bölgemizde bulunan teknelerin en büyük gideri yakıt. Tekne sahipleri personel dahil, tekne bakımının maliyetlerini düşürmek için her şeyden kısıtlamaya gider, iş yakıt tüketimine gelince elinde bir çözümü yoktur. Van Deniz Ticaret Odası bu noktada görevi üstlenmiş ve bu sektörde emek veren bütün çalışanlara güçlerinin yetmediği çözümü üretmiştir” şeklinde konuştu.

Gölde arıtma tesisleri faaliyete geçmeli

Çok sayıda koyu bulunan Van Gölü’nde suyun tuzlu ve sodalı olduğunu belirten Aydın, “Gölün doğu bölümünde yer alan Akdamar, Çarpanak, Adır ve Kuş olmak üzere 4 ada tarihi ve turistik özelliğe sahip ve 1990 yılında arkeolojik SİT alanı ilan edilmiş. Van coğrafi konumu itibariyle turizme açık ama bu potansiyelini yeteri kadar değerlendiremiyor. Sivil toplum kuruluşu olarak mevcut sorunların takipçisi olacağız. Şu anda acilen çözülmesi ve tedbir alınması gereken öncelikli sorunumuz arıtma tesislerinin faal hale getirilmesi. Yapılan araştırmalara göre Van Gölü dünyanın en büyük sodalı gölü ve Türkiye’de bulunan en büyük göl. Tuzlu-sodalı suları biyolojik çeşitliliği sınırlıyor. Ama bu özellik yıllardır kirlenmeye yüz tutmuş Van Gölü’nün kendini koruma altına almasını da sağlıyor. Araştırmalara göre arıtma tesislerinin tatlı sularla birleştiği noktalarda Van Gölü’nde canlı bakterilerin yaşama şansı var. Bu durum tehlike çanlarının habercisi. Bu süreçte önlem alınmadığı taktirde ilerde telafisi mümkün olmayan sorunlar ortaya çıkabilir” açıklamasını yaptı.

Van’da denizcilik sektörünün canlanması için öncelikli olarak nitelikli kaptanların yetişmesinin ve mevcut kaptanların daha donanımlı hale getirilmesinin gerektiğini kaydeden Aydın, “Bütün teknelerde mutlaka turizme uygun tadilat ve yenileme yapılmalı. Radar ve telsiz eksiklikleri tamamlanmalı. Buna bağlı olarak koordinasyon için istasyon kurulmalıdır” dedi.

GÖLDEKİ HIZLI KİRLENMENİN ÖNÜNE GEÇECEĞİZ

Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Van Gölü’nden etkin bir şekilde yararlanmak üzere bir dizi girişimde bulunduklarını belirterek, “Van’ı bir deniz kenti yapmak için Deniz Ticaret Odası’nın Van temsilciliğini kurduk. Van Deniz Ticaret Odası, kent için çok önemli avantajlar sağlayacak. Göl kıyısında çok sayıda tekne ve deniz aracı var. Yeni odamız Van’da balıkçılığın, denizciliğin ve taşımacılığın önünü açacak. Van için çok ciddi bir kurum olacak. Van Gölü artık gerçek anlamda bir iç deniz gibi kullanılacak. Gölde faaliyet gösteren teknelerin en önemli gider kalemini yakıt oluşturuyor. Deniz Ticaret Odası, ÖTV’siz yakıt sağlanması gibi öne çıkan sorunların çözümünde sektöre katkı sundu” dedi. Van Gölü’ndeki hızlı kirlenmeye de bir çözüm bulunması gerektiğini vurgulayan Takva, “Bu kirliliğin önüne geçecek hamlelerin yapılması için çalışmalar yapacağız. Arıtma tesislerinin tam kapasite ile çalışması için ilgili kurum ve kuruluşlarla iletişime geçeceğiz. Sektörün canlanması için öncelikli olarak nitelikli kaptanların yetişmesi gerekiyor. Bu konuda da üzerimize düşen ne varsa yapacağız. Önemli sorunlardan biri de Van Gölü’nde faaliyet gösteren teknelerin eksikliklerinin giderilmesidir. Bu konuda temsilciliğimiz aracılığı ile gerekli çalışmaları başlatacağız” şeklinde konuştu.

Kaynak: dunya.com