Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / SAHİBİNE AİT VAGON İNDİRİMİ AZALIYOR

SAHİBİNE AİT VAGON İNDİRİMİ AZALIYOR

SAHİBİNE AİT VAGON İNDİRİMİ AZALIYOR23.03.2017Türkiye’de özel vagon işletmeciliğinin hızla yaygınlaşmasını sağlayan özel indirim uygulaması değişiyor.

TCDD, 2005 yılında özel vagon sahipliğini teşvik etmek amacıyla taşıma fiyatına uyguladığı indirim oranını bu yıl imzalanan sözleşmelerde değiştirmeye başladı.

Geçtiğimiz yıla kadar sahibine ait vagonlarla yapılan taşımalarda %45 indirim uygulanırken, bu yıl sözleşmeyi yenilemek isteyen firmalar yeni oranlarla karşılaştı. TCDD Taşımacılık’ın önümüzdeki yıllarda bu indirimi kademeli olarak indireceği anlaşılıyor.

%45 indirim, vagon sahiplerinin, vagonlarını iyi yönetmesi durumunda, bakım ve diğer masraflara rağmen TCDD’nin altında fiyat verebilmesini sağlıyordu. Demiryolunda özel sektörün teşviki için yapılan bu düzenleme, serbestleşmenin ardından özel sektörle rekabete girecek TCDD Taşımacılık tarafından yeniden değerlendirildi.

Uluslararası taşımalarda özel vagonlara yapılan indirimler %20’de kalıyor. Ancak Avrupa’da özel vagon filoları, genelde demiryolu operatörlerinin elinden bulunmayan özelliklere sahip vagonlardan oluşuyor, dolayısıyla devlet vagonlarıyla birebir rekabet etmiyorlar.

Türkiye’de bulunan özel vagonların ise neredeyse tamamı, TCDD Taşımacılık vagonları tarafından ikame edilebilecek vagonlar. Dahası TCDD, bu senenin başından itibaren vagonlarını da günlük olarak kiralamaya başladı.

Bu iki gelişme, Türkiye’de vagon işletmeciliği ile ilgili hesapların yeniden yapılmasına yol açacak.

Kaynak: railturkey.org

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr