Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / İTSO’DAN ‘LİMAN LOJİSTİĞİ PROJESİ’

İTSO’DAN ‘LİMAN LOJİSTİĞİ PROJESİ’

İTSO’DAN ‘LİMAN LOJİSTİĞİ PROJESİ’03.04.2017İTSO’ dan ‘Liman Lojistiği Projesi’. İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’ nda Mülteci ve Türk vatandaşlara verilecek Liman ve Lojistik Eğitim konuları ele alındı. İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası ile geçtiğimiz günlerde Alman Sequa firması ile imzalanan ‘Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme projesi kapsamında, ‘Liman lojistiği’ Projesi konularında toplantı düzenlendi.

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya, geçtiğimiz günlerde protokol imzalanan Alman Kalkınma Kuruluşu, Sequa’nın Türkiye Direktörü Aynur Kuytu, Hatay Proje Koordinatörü Bülent Yüce, Hamburg Ticaret Odası’ndan Birgit Schweberg, Sequa Almanya Temsilcisi Kerstin Schulz Sequa kapsamındaki TAMEB (Türk-Alman İşbirliğinde Mesleki Beceri Geliştirme Projesi) ve Liman lojistiği ile ilgili düzenlenen toplantıya katıldılar.

İTSO’da düzenlenen toplantıya DTO Şube Başkanı Bülent Kavsak, Limak Porttan Nilay Güngör, Ayşen Aşçı, Mehmet Gemili, İzzet Sönmez, Yazıcı Liman Hizmetlerinden Murat Sabit Boğur, Assan LimanTarık Efe Kendir, MMK Liman İşletmelerinden Gürol Çetin de hazır bulundular.

Protokol kapsamında Mültecilere ve Türk dezavantajlı gruplara yönelik Liman Lojistiği ile ilgili Mesleki eğitimlerin verilmesi konularının görüşmek üzere İskenderun’a geldiklerini belirten Sequa Türkiye Direktörü Aynur, Kuytu; ”Proje kapsamında İstanbul, Ankara, Mersin, Hatay, Kilis ve Gaziantep illerinde kursların verilmesi planlanmaktadır. Burada amaç, mevcut Suriyelilere Türkçe dil eğitimi vermek, diğer taraftan da sosyal entegrasyonlarını sağlayacak Meslek edindirme projemiz söz konusu. Esas mesele ise buradaki Suriyelilerin ve Türk vatandaşların ortak bir çalışma içerisinde meslek edinmeleridir. Bu kurslar için 15 milyon Euro bütçe oluşturuldu. Bu kurslardan birini de İskenderun’da gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Bu parayı kursların verileceği şehirlere eşit olarak aktarmayı düşünüyoruz.

Geçtiğimiz günlerde İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası ile protokol de imzalandı. Hamburg Ticaret Odası ve Sequa Almanya Temsilcimizle birlikte bu gün İskenderun’ dayız . Bu konuda sizlerin fikirlerini almak istiyoruz. Bu gün burada bulunmamızın nedeni de zaten bu” dedi. Toplantıda, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Hakkı Yılmaz da söz alarak, “Bu gün burada Liman ve lojistik konularında yetkili müdürlerimiz ve Deniz Ticaret Odası Başkanımız Bülent Kavsak’la birlikte projenin amacı ve lojistik konularını görüşmek için toplantı yapıyoruz. İskenderun’da gerek Mültecilere gerekse Türk vatandaşlara yönelik verilecek eğitimin amacı, bu kişilerin topluma kazandırılmaları, dil eğitimlerinin verilmesi, liman ve lojistik konularında eğitimlerin verilmesi gündemde. Gerek mültecilerin, gerekse Türk vatandaşların meslek edinmelerine yönelik Alman Sequa firmasının bölgemiz için ayırdığı bütçeyi de göz önünde bulunduracak olursak, ekonomik ve sosyal yönden istihdama önemli katkı sağlanabilir” dedi.

DTO Şube Başkanı Bülent Kavsak ise, İskenderun Limanında lojistik konularında verilecek eğitimlerde kalifiye eleman, vinç operatörü şoförlük ve nakliye konularında kurslar, verilebilir, İskenderun bölgesi Liman Demir-Çelik ve Lojistik yönünden önemli bir konuma sahip olduğu için merkez olarak bölgemiz de seçilebilir. Yalnız elimizde ekipman eksikliği var. Bu bütçenin ne kadarı bizim bölgemizde kullanılacak bu da önemli. Mesleki yeterlilik sertifikalarının da verileceği eğitim yerlerine de ihtiyaçlar olacaktır. Tüm bunların göz önünde bulundurulması lazım” dedi. İTSO Meclis Başkanı Servet Ugutmen de toplantıda söz alarak; “Alman Sequa firması ile yaptığımız protokol gereği, Mültecilere ve Türk vatandaşlara aynı oranda yani yüzde 50 Suriyeli ise yüzde 50 ‘de Türk vatandaşların bu meslek edindirme projelerinden faydalanmalarını sağlamak şartı ile biz bu anlaşmayı imzaladık. Sonuçta biz bu şehri temsil eden kurumlarız. Bir şekilde onlara da hizmet verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Alman Sequa firması da bu teklifimize olumlu yaklaştı.

Bizim önceliğimiz bu şehirde işe ihtiyacı olan eğitime ihtiyacı olan veya limanlarımızda sizin istihdam etmek isteyip de bulamadığınız, liman ve lojistik konularda ihtiyaç duyulan elemanların yetiştirilmesi için çalışmalar yapılabilir. Zannediyorum Alman Sequa firmasının da çalışması bu yönde olacak” şeklinde ifadelere yer verdi. Toplantıya katılan Liman yetkilileri ise, öncelikli olarak dil eğitimi, operatörlük, puantörlük, kamyon şoförlüğü, ekipman ve çalışma alanlarının belirlenmesi, liman lojistiği, depolama alanları, kaynak, halat örme, yat kaptanlığı, deniz marangozluğu, sualtı dalış eğitimi, liman saha elamanı, turizm rehberi, sağlık, ilk yardım temel eğitimi, Can kurtarma eğitimleri gibi konuların belirlenmesinin ardından kursların verilebileceği yönünde görüşlerini dile getirdiler.

Kaynak: lojistikglobal.com