Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Üye Şirketlerden / EKOL LOJİSTİK ANAHTAR TESLİM ÇÖZÜMLERLE ÇITAYI YÜKSELTTİ

EKOL LOJİSTİK ANAHTAR TESLİM ÇÖZÜMLERLE ÇITAYI YÜKSELTTİ

EKOL LOJİSTİK ANAHTAR TESLİM ÇÖZÜMLERLE ÇITAYI YÜKSELTTİ18.04.2017Ekol Lojistik, proje ve ağır yük taşımacılığı alanında geliştirdiği anahtar teslim çözümlerle standart hizmetler sunmanın ötesine geçti. Artık müşterilerine yükleme-boşaltma ve nakliye gibi hizmetlerin yanı sıra mühendislik, montaj-demontaj, elektrik, otomasyon gibi alanlarda da hizmet sunmaya başladıklarını belirten Ekol Lojistik Forwarding Genel Müdürü Mehmet Özal, bu konuda iki dev projeye imza atmak üzere olduklarını açıkladı.

“Ülkemizdeki karayolu ve liman altyapıları, iş hacminin büyümesiyle doğru orantılı olarak gelişemediği için ek çözümler, ekipman sahibi firmalar ve bu işin koordinasyonu tarafında olan bizler tarafından üretilmeli. Bu eksikliklerin giderilmesi ile konumumuz itibarıyla yakın coğrafyada ciddi rekabet avantajına sahip olduğumuza inanıyoruz. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde yakın coğrafyamızda bulunan ülkelerde, bu eksiklikler doğru ve planlı bir şekilde değerlendirilerek geliştirilirse, karşımıza önemli fırsatlar çıkacaktır.”

Ekol Lojistik proje lojistiğinde ne tür hizmetleri sunuyor?

Entegre lojistik hizmet sağlayıcısı bir şirket olarak proje taşımacılığı alanında uzun yıllardır farklı sektörlerdeki birçok müşterimize hizmet sunuyoruz. Bu alandaki uzmanlaşmamız ve artan müşteri talepleri ile birlikte 3 yıl önce proje taşımacılığını ayrı bir departman çatısı altında konumlandırarak gabari dışı hava, deniz ve kara taşımaları gerçekleştirmeye başladık. Gabari dışı kabul edilen ağır ve hacimli yükleri profesyonel ekibimizle planlayıp yöneterek, güvenle istenilen noktaya ulaştırıyoruz. Aynı zamanda proje taşımacılığı alanındaki uzman ekibimiz, yenilikçi ve müşteriye özel çözümler üreterek iş planlarını ortaya koyuyor ve kaynak yönetim stratejilerini geliştirerek uyguluyor.  Ekol olarak proje hizmetleri kapsamında sadece yükleme-boşaltma ve nakliye gibi standart hizmetlerin dışında, mühendislik, montaj-demontaj, elektrik, otomasyon gibi hizmetleri de artık anahtar teslim olarak müşterilerimize sunabiliyoruz.

RÜZGAR YATIRIMCILARLA DİRSEK TEMASINDA

Proje taşımacılığı cironuza nasıl bir katkı sunuyor? Bu alanda yoğunlaştığınız alanlar ve sektörler hangileri?

Ekol Forwarding çatısı altında bulunan proje taşımacılığının, talep frekansının daha düşük olması sebebiyle toplam cirodaki payı fazla olmamakla birlikte kar marjı yüksek. Proje taşımacılığında hizmet verdiğimiz sektörler arasında; altyapı yatırım ve taahhüt firmaları ve enerji sektöründe bulunan firmalar yer alıyor. Enerjide EPC projelerinde hemen hemen hepsi malum DAP teslim geldiği için yurtdışı müşteriler ile direkt temas yolunu seçiyoruz. Bu tip projelerde onshore ve offshore ihaleyi paket olarak almak çok önemli. Bu yüzden de özellikle rüzgar enerjisi alanında hem yurtdışından direkt sektör oyuncuları ile hem de hizmet sağlayıcıları ile temas halindeyiz. Güneş enerjisi alanında da -her ne kadar bu kapsam standart taşımaya girse de- aynı süreci uygulamak kaydı ile ilgiliyiz.

Lojistik çözüm ortağı oldunuz projelerinden söz eder misiniz?

EPC projelerden daha çok quick win olarak tanımladığımız Türkiye’de karar verilen gabari dışı taşımalar için örnek vermek gerekirse; üretim yapan her sektör ve firmadan müşterimiz var. Yeni geliştirdiğimiz “montaj-demontaj -elektrik-mühendislik-otomasyon” dahil anahtar teslim fabrika taşımaları konusunda yeni bir ürünümüz var. Bu konuda iki dev projeye imza atmak üzereyiz. Uluslararası komple tesis taşımasında da know how oldukça yüksek. Bu konuda da bir petrol rafinerisi, bir doğal gaz çevrim santralinin taşınması konusunda önemli ilerlemeler kaydettik.

Bugüne gerçekleştirdiğiniz en büyük proje hangisiydi?

2015 yılı içerisinde Belçika kapıdan Türkiye liman teslim olarak yapılan bir intermodal taşıma projesi gerçekleştirdik. Karayolu+nehir; barge+açık yük gemi kombinasyonu ile yaptığımız yükleme, tek parça olarak 180 ton ve 19 metre uzunluğundaydı.

Ekol Lojistik, oldukça zor bir alan olan proje ve enerji lojistiğinde başarıyı nasıl yakalıyor?

1990 yılında faaliyetlerine başlayan Ekol; ilk günden itibaren müşteri memnuniyetini ön planda tutarak en yüksek standartlarda hizmet sumayı kendine ilke edindi. Başarımızın sırrı teknoloji ve insanı doğru kullanmak. Sektörel lojistik ortağı olma hedefimize paralel olarak Ekol, uzman kadrosu, güvenilir ve güçlü partner ağı ile müşterilerinin ihtiyaçlarına uygun senaryolar yaratıp uyguluyor. Müşterilerimize sunduğumuz şeffaf fiyat politikası ile izlenebilir maliyetler yaratıyoruz. Faaliyette olduğumuz tüm alanlarda olduğu gibi, proje taşımacılığında da müşterilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda çözümler üretiyoruz. Transit süre, ürün özelliği, çıkış ve varış noktaları gibi kriterleri göz önünde bulundurarak, müşterilerimize uygun olan kara, deniz ve intermodal taşıma seçeneklerini sunuyoruz.

ORTADOĞU VE AFRİKA’YI YAKIN MARKAJA ALDI

Bu anlamda orta ve uzun vadeli büyüme hedefleriniz neler? Açılmayı düşündüğünüz yeni bölgeler var mı?

Komple tesis taşıması, montaj-demontaj dahil taşıma, petrol ve gaz, enerji sektörü ve buna paralel olarak üçüncü ülkelerde yapılan projeler ilgilendiğimiz alanlar. Bölge olarak zaten projenin doğası gereği Ortadoğu ve Afrika özellikle EPC projelerde başı çeken bölgeler. Doların güçlü petrolün varil fiyatının ise hala düşük seviyede seyretmesi hem ilgilendiğimiz sektörlerin bölgede üstlendiği proje sayısını düşürüyor hem de Çin menşeli hizmet sağlayıcılarına büyük alan açıyor. Batı Avrupa, Doğu Avrupa çıkışlı ve varışlı işlerimizin yanı sıra yakın coğrafya ve Afrika bizim için her zaman potansiyeli yüksek ve önemli pazarlar.

Proje lojistiğinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileriniz neler?

Ülkemizdeki karayolu ve liman altyapıları, iş hacminin büyümesiyle doğru orantılı olarak gelişemediği için ek çözümler, ekipman sahibi firmalar ve bu işin koordinasyonu tarafında olan bizler tarafından üretilmeli. Bu eksikliklerin giderilmesi ile konumumuz itibarıyla yakın coğrafyada ciddi rekabet avantajına sahip olduğumuza inanıyoruz. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde yakın coğrafyamızda bulunan ülkelerde, bu eksiklikler doğru ve planlı bir şekilde değerlendirilerek geliştirilirse, karşımıza önemli fırsatlar çıkacaktır.

Kaynak: lojistikhatti.com