Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / VİZESİZ AB SONRASI TÜRK YATIRIMLARI VE VATANDAŞLIK BAŞVURULARI ARTTI

VİZESİZ AB SONRASI TÜRK YATIRIMLARI VE VATANDAŞLIK BAŞVURULARI ARTTI

VİZESİZ AB SONRASI TÜRK YATIRIMLARI VE VATANDAŞLIK BAŞVURULARI ARTTI15.05.2017Gürcistan’da birçok alanda yatırım imkanı bulunduğunu bildiren Büyükelçi Koplatadze, Gürcistan’ın AB ile yaptığı kotasız ticaret ve vizesiz dolaşım anlaşmalarından sonra, son 1 yılda Türk şirketlerin yatırımlarının yüzde 80 arttığını söyledi.

Gürcistan’ın Ankara Büyükelçisi Irakli Koplatadze, Gürcistan’ın AB ile yaptığı kotasız ticaret ve vizesiz dolaşım anlaşmalarından sonra, son 1 yılda Türk şirketlerin yatırımlarının yüzde 80 arttığını söylerken, ticaret hacminin de kısa dönemde iki katına çıkmasını beklediğini kaydetti. Irakli Koplatadze, dünyada verginin en düşük olduğu ülke Gürcistan’da bir çok alanda yatırım imkanı bulunduğunu bildirdi. Ankara Sohbetleri’ne konuk olan Koplatadze, Ankara Temsilcimiz Ferit B. Parlak’ın sorularını cevaplandırdı.

► İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerdeki yükseliş gerçek potansiyeli yansıtıyor mu?

Yansıtmıyor. Ve hedef kat kat daha yüksek ticaret. İki ülke arasındaki ticaret hacmi önceki yıllara göre yüzde 1 artmış olmakla birlikte Türkiye, Gürcistan’ın 1 numaralı iş ortağı konumunu sürdürüyor. Bu durum doğal olarak beklentileri daha da yükseltiyor. Kaldı ki, bakanlıklar ve hükümetler arasında yapılan görüşmeler önümüzdeki yıllarda potansiyelin daha da artacağını gösteriyor.

İki ülke arasında 2008 yılından bu yana yürürlükte olan serbest ticaret anlaşması (STA), ilişkileri beklenin üzerinde arttırınca ilgili bakanlıklar sözleşmenin güncellenmesi, daha da kapsamlı hale getirilmesi konusunu gündeme getirdiler. Özellikle tarım ürünleri ticaretinin arttırılması öngörülüyor.

► Tarım sektörünün potansiyeli nedir?

Ülkemizde ciddi bir tarımsal üretim söz konusu ve iki ülkenin de bu sektörde birbirine satabileceği çok sayıda ürün bulunuyor. Ekonomi Bakanlığı ve Tarım Bakanlıkları arasında STA’nın güncellenmesi, halen ticarete konu olmayan alanlara yönelik de genişletilmesi düşünülüyor.

Bunların dışında Serbest Ticaret Ortak Komitesi de her sene toplanarak durum değerlendirmesi yapıyor. İki ülke arasındaki ticaret dengesi Türkiye lehine yüksek oranlı seyretse de Türkiye’nin bizim ihracatımızın arttırılması için yaptığı çalışmaları görmezden gelemeyiz. Aynı şekilde Türkiye’den Gürcistan’a ihracatın artırılması için biz de her türlü şartı sağlamaya çalışıyoruz. Şu an her iki tarafın daha aktif bir şekilde rol alması için gerekli potansiyel var. Ben şuna inanıyorum ki; birkaç sene sonra, yine bir araya geldiğimizde çok daha farklı rakamlar üzerinde konuşuyor olacağız.

► Belirli bir hedefiniz var mı ticaret hacminde?

Bu konuda iddialıyım, yani kısa dönemde mevcut rakamları 2 ile çarpabiliriz. Çok kısa vadede söylüyorum üstelik uzun vadede daha da artacağını düşünüyorum. Ayrıca her iki ülke arasında araç ve yaya geçişlerindeki artış bu hedeflerin gerçekleşmesini otomatik olarak sağlayacak.

► AB ile yaptığınız anlaşmalar konusunu açabilir miyiz?

Bunun net istatistiğini söylemem çok mümkün değil çünkü, şu an hala yasal olmayan şekilde çalışanların sayısı çok yüksek. AB ile uyum sözleşmesi yaptıktan sonra aynı zamanda geniş kapsamlı ve çok renkli içerikli ticaret anlaşması da yaptık. Buradaki sözleşmeler Gürcistan menşeli ürünlerin Avrupa Birliği ülkelerine kotasız satışı iznini de vermektedir. Bu sözleşmede ayrıca birkaç ülkeye, tolerans tanınarak ürününü Gürcistan’da üretmesi durumunda onların da kotasız satış imkanından yararlanmasını sağlıyor.

Türkiye 1 numaralı ticaret partnerimiz olduğu için biz bu konuda Türkiye’yi tercih ediyoruz. Yani Türkiye ürünlerinin Gürcistan’da üretilip Gürcü menşeli olduğu sürece AB'ye kotasız satışını talep ettik. Avrupa Birliği ülkelerinin yararlandığı tüm haklar Türkiye için de geçerli olacak. Gümrüksüzse gümrüksüz, mal kotasızsa kotasız, getirilebilecek ürünlerin bir listesi var. Yani bu ürünleri Gürcistan’da üreten bir Türk işadamı AB’ye sınırsız olarak satış yapabilir. Biz Türkiye ve AB ile yaptığımız STA’ları ilişkilendirdik. Bunu birleştirilmiş bir ağ gibi düşünün, biz Gürcistan üzerinden Türkiye’yi oraya bağladık. Bu anlaşma yanı sıra, vergi oranlarının çok uygun olması, Türk iş adamları için ülkemizi yatırım yönünden çok çekici bir hale getirdi.

► Somut olarak faydalanmaya başlayan yatırımcı var mı?

Tabi ki. Bu anlaşmadan sonra Türk iş adamlarının ve Türk yatırımcılarının Gürcistan’daki yatırımları 2016’da önceki yıla göre yüzde 80 arttı. Yatırımlar 200 milyon dolar civarına ulaşmış durumda. Bu da tüm Rüzgar ve güneş enerjisi için yeni yönetmelik Güllük Liman Sahası özelleşiyor Çin menşeli pentaeritrite ton başına 270 $ vergi Türkiye Denizcilik İşletmeleri'ne bağlı Güllük Liman Sahası, 36 yıl süreyle işletme hakkının verilmesi yöntemiyle özelleştirilecek. Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın konuya ilişkin ihale ilanı, Resmi Gazete’de yayımlandı. İhaleye katılmak isteyenlerin, 1.5 milyon liralık geçici teminat bedeli yatırması gerekecek.

İhale ilanına göre, Güllük Limanı’nda birden fazla teklif sahibinden kapalı zarf içerisinde teklif almak ve görüşmeler yapmak suretiyle pazarlık usulüyle gerçekleştirilecek. İhale komisyonunca gerekli görüldüğü takdirde ihale, pazarlık görüşmesine devam edilen teklif sahiplerinin katılımıyla yapılacak açık artırma suretiyle sonuçlandırılabilecek. İhaleye katılım için 1,5 milyon lira geçici teminat verilmesi ve tekliflerin en geç 21 Temmuz 2017 saat 17.00’ye kadar Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na elden teslim edilmesi gerekiyor. ANKARA- DÜNYA Gürcistan’da birçok alanda yatırım imkanı bulunduğunu bildiren Büyükelçi Koplatadze, Gürcistan’ın AB ile yaptığı kotasız ticaret ve vizesiz dolaşım anlaşmalarından sonra, son 1 yılda Türk şirketlerin yatırımlarının yüzde 80 arttığını söyledi. Büyükelçi Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı jeopolitik resmi de değiştireceğini vurguladı. Dünyadan gelen sermayenin yüzde 15’ini oluşturuyor.

Ağırlıklı olarak da enerji, inşaat ve altyapı çalışmaları var. Enerji sektöründe ise çeşitli büyüklüklerde HES kurulumu yapıyor şirketler. Türk müteahhitler doğrudan proje üstlendikleri gibi, devletten iş alan şirketlere de hizmet veriyorlar. Turizm ve tekstil sektörlerinde de ciddi yatırımlar var. Gürcistan’da üretim yapıp Avrupa’ya satan Türk şirketleri var. Gürcistan dünyanın en az vergi alan ve bürokrasinin en az olduğu ülke. Dünya Bankası’nın ticaretin en kolay yapıldığı ülke sıralamasında 8’inci sıradayız. Yatırımla ilgili tüm izinler tek bir merkezden veriliyor, kimse kapı kapı dolaşmıyor. Tekrar ediyorum, vergi ve harçlarda bölge değil dünyanın en avantajlı ülkesiyiz.

► İşbirliği için öne çıkan alanları da değerlendirebilir misiniz?

Gürcistan ile Türkiye arasında iş adamlarının ciddi bir iş ortaklığı mevcut. Çok yakın zamanda Türkiye- Gürcistan-Azerbaycan ticaret formu düzenlendi. Ayrıca, İstanbul’da Gürcistan Ekonomi Bakanı ve Gürcistan iş adamları ve Türk iş adamlarının geniş çaplı forumu daha yapıldı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in de katılımıyla ilk kez tarım alanında ticaret forumu gerçekleştirildi. Mayıs ayında Karadeniz’e komşu ülkeler arasında, Karadeniz Ekonomik İşbirliği’nin kuruluşunun 25’inci yıldönümü sebebiyle özel bir forum yapılacak. Kısacası iş dünyası ve ülkeler arasındaki ilişkilerin seviyesinden oldukça memnunum.

Gelişmeler, iki ülkenin sermayesinin birbirine güvendiğini ve gönül rahatlığıyla karşılıklı yatırımların yapıldığını gösteriyor. İki ülke işbirliğini sağlayan bir de görünmez kahramanlar var. Başbakanlar seviyesinde bir kurul var. Başka bir ifade ile iki ülkenin Bakanlar Kurulu’nun ortak toplantısı gibi düşünün. Konsey ilk toplantısını geçen sene darbe girişiminden sonra 19 Temmuz’da yaptı. Birçok ülke ziyaretini iptal ederken, biz bizzat gerçekleştirdik ve bir çok alanda yeni sözleşme imzaladık. Bu iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın en üst komisyonuydu.

► Karadeniz ile ilgili somut proje var mı?

Karadeniz sahilinde, büyük bir serbest ticaret bölgesi ve ortak sanayi bölgesi düşünülüyor. En uygun yer olarak Poti civarında Batum’dan daha ileride bir bölgenin olacağı öngörülüyor. STA yaptığımız Çin bu projeyle ilgileniyor. Yani yeni İpekyol’unun bir eki gibi olacak.

Siyasi ilişkilerin getirisi…

Vizesiz AB ve yaptığı Serbest Ticaret Anlaşmaları Gürcistan’ı ticaret ve üretim tarafıyla da avantajlı hale getirdi… Ayrıca Gürcistan, Azerbaycan’a yaptığımız ihracat taşımalarında önemli bir transit geçiş ülkesi olarak rol oynuyor. Ve tabi ki, ihracatçılarımızın Hazar Denizi’nden Orta Asya’ya açılımının anahtarını da elinde bulunduruyor. Büyükelçis Irakli Koplatadze’nin, “Vizesiz Avrupa ve STA ile Türk yatırımları yüzde 80 arttı.” “Ticaret hacmini iki yılda iki ile çarparız.”, “Bakü-Tifl is-Kars demiryolu hattı jeopolitik resmi değiştirecek” şeklindeki cümleleri Türkiye-Gürcistan ekonomik ve siyasi ilişkilerinin bugününü ve kısa dönemde gerçekleşecekleri özetlemeye yetiyor.

Pekin'i Londra ile birleştirecek proje

► Türkiye ve Gürcistan’ın dahil olduğu büyük projeler var. Ne getirir bu projeler?

Evet, birlikte önemli projeler gerçekleştiriyoruz. Bunların başında Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı geliyor. Bunun Pekin’i Londra ile birleştirecek bir hat olacağını düşünüyoruz ve proje tamamlandığında, jeopolitik resmi değiştirecek. Bu proje, Bakü-Tiflis- Erzurum-Kars hattı ve Bakü- Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı içinde büyük katkı sağlayacaktır. TANAP’ın da planlanandan daha erken biteceğini düşünüyoruz. Azerbaycan’ı da dahil ederek, ülkelerimiz arasındaki ilişki dünyadaki hiçbir komşu ülke arasında olmadığını söyleyebilirim.

Dünyada verginin en düşük olduğu ülke

► Asgari ücret yükseldi mi?

Şu anda maaşlar oldukça düşük ve bu durum yabancı yatırımcılar için de önemli bir avantaj olarak nitelendirilebilir. Devletin belirlemiş olduğu asgari ücret yok. Yanısıra mevcut yatırımını büyüten girişimcilerin elde ettiği kârdan vergi alınmıyor. Bu politikaları, petrol ve gaz gibi enerji kaynaklarımız olmadığı için daha fazla yatırım çekmek amacıyla uyguluyoruz, vergi ve harçları olabildiğince sıfırladık.

►Bütçe dengesini nasıl sağlıyorsunuz?

Bizim amacımız devletin bütçesine gelir elde etmek değil, işsizliği azaltmak ve piyasaya para girişini sağlamak. Devletin ulaşamadığı alanda işsizliği bitirmeyi amaçlıyoruz.

►Ülkenin büyüme performansı nasıl?

Yılın ilk iki ayında büyüme yüzde 5 düzeyinde. Hükümetimiz, bunu sürdürülebilirliğini sağlamaya çalışıyor.

Kaynak: dunya.com