Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Karayolu / R2 BELGELİ TAŞIMA FİRMALARI KAYITDIŞINDAN ŞİKAYETÇİ

R2 BELGELİ TAŞIMA FİRMALARI KAYITDIŞINDAN ŞİKAYETÇİ

R2 BELGELİ TAŞIMA FİRMALARI KAYITDIŞINDAN ŞİKAYETÇİ13.06.2017

Ticari eşya taşımacılığında kayıtdışılık sektörde sıkıntı yaratıyor. Taşıma işlerinde şart olan R2 yetki belgesine sahip olmayan firmaların sektörde faaliyet gösterdiğini belirten Gezgin Uluslararası Nakliyat Genel Müdürü Örer, bu durumdan kayıtlı firmaların mağdur olduğunu söyledi.

20 yıldır kara ve deniz taşımacılığında faaliyet gösteren Gezgin Uluslararası Nak. Denizcilik San. ve Tic. Ltd. Şti. Genel Müdürü Ayfer Örer, ticari olarak eşya taşımacılığı alanında uluslararası ve yurtiçi taşıma işleri organizatörlüğü yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilen R2 yetki belgesine sahip firmaların mağdur durumda olduğunu söyledi.

Merdiven altı kayıtdışı firmalara karşı bir önlem alınmadığını ve bu durumun sektördeki birçok firmayı olumsuz etkilediğini aktaran Örer, “Firmamız 2006 yılında 120 bin TL karşılığında R2 belgesini aldı. Ancak bu belgeyi almak bize hiçbir şey kazandırmadı. Çünkü denetimsizlikten kaynaklı sorunlar belgesiz firmaların varlığını ortadan kaldırmadı. Maalesef yollardaki kontroller belge kontrolünü kapsamıyor bu durumda sektördeki kalite düştü ithalatçı ve ihracatçı mağdur durumda kaldı” dedi.

Haksız kazanç elde ediyorlar Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile konuyla ilgili düşünce ve önerilerini paylaştıklarını da belirten Örer, “Bakanlığımıza da ilettik ithalatta ve ihracatta fatura şartı koyulmalı ve belgesiz firmaların faturası kabul edilmemeli. Sektör olarak daha dikkate alınmayı ve düzenlemeler yapılırken fikirlerimize başvurulmasını istiyoruz” diye konuştu.

Sektörde kayıtdışı çalışmaların çok fazla olduğunu ve sektörde iş kalitesinin geçmiş yıllara göre düştüğünü ifade eden Örer, “Bu merdiven altı çalışan firmalar sizden alıyor ve yüksek fiyatla bize veriyor ve bizdeki avansı alıp ortadan yok oluyor. Bu tür firmaları sürekli şikâyet ediyoruz ama hiçbir şey yapamıyoruz ve bu firmalar bu şekilde çalışmaya devam ediyor. Artık bu sorunlara çözüm bulunup sektörümüzün toparlanmaya geçmesi gerek” dedi.

“2016’da iş kaybımız oldu”

2016 yılının Türkiye genelinde zorlu geçtiğini ve firma olarak iş kaybına uğradıklarını belirten Örer, “Döviz kurundaki dengesizlikten kaynaklı 2016 herkes için zorlu bir yıldı. 2017 biraz kıpırdanma var ama acımasız bir rekabet de var. Sektörde pasta daraldı ama yiyen insan sayısı arttı” ifadelerini kullandı. Bu sıkıntıların düzelmesi için denetimlerin artması ve sektör bazındaki tüm değişikliklerin sektör paydaşlarıyla fikir alışverişi içinde hazırlanması gerektiğini aktaran Örer, “Türkiye’nin genel sorunu yukarıdaki insanların bu işteki uygulayıcıların, alttaki insanların sıkıntılarını bilmeden karar vermeleri. Biz maddeler konusunda aydınlanmıyoruz. Bize hiçbir şey sorulmuyor. Fikir alınmıyor” diye konuştu.

Kaynak: lojistikglobal.com