Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / ‘PARA TRANSFERİ SORUNU ÇÖZÜLÜRSE İRAN İLE TİCARET HACMİ ÜÇE KATLANIR’

‘PARA TRANSFERİ SORUNU ÇÖZÜLÜRSE İRAN İLE TİCARET HACMİ ÜÇE KATLANIR’

‘PARA TRANSFERİ SORUNU ÇÖZÜLÜRSE İRAN İLE TİCARET HACMİ ÜÇE KATLANIR’16.06.2017İran’a ihracatta para transferi konusunda sıkıntı yaşadıklarını kaydeden TAYSAD Genel Koordinatörü Süheyl Baybalı, sorunun çözümü halinde iki ülke arasındaki ticaret hacminin 3’e katlanacağını söyledi.

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Genel Koordinatörü Süheyl Baybalı, Türkiye ile İran arasındaki ticaret hacminin artmasının önündeki en büyük engelin para transferi olduğunu söyledi.

Uludağ İhracatçı Birlikleri’nde (UİB) düzenlenen Türkiye İran Ticaret & İşbirliği Konferansı’nda konuşan TAYSAD Genel Koordinatörü Süheyl Baybalı, sorunun çözülmesi halinde mevcut rakamın anında üç katına çıkacağını vurguladı.

Otomotiv ve yan sanayiinde türkiye ile İran arasındaki ticaret hacminin geçen sene 315 milyon dolar ile beş yıl önceki rakamları gördüğünü kaydeden baybalı, “İran’a iki yıldır düzenli olarak gidiyoruz. geçen sene 15 ocak’ta ambargo kaldırıldı. sonrasında gelişmelerin hızla olacağını öngörüyorduk ki gerçekten de öyle oldu. İlk etapta kısa vadede ticaret hacminin 1 milyar dolara ulaşacağını öngörüyoruz” dedi.

Sıkıntı satılan ürünün bedelinin tahsilatında var

Bu noktada tek engelin para transferi konusu olduğuna dikkati çeken Baybalı, “Bankalarla birlikte bu işin tıkandığı noktanın ne olduğunu anlayacağız. Hedefimiz bu sorunu çözmek ve aramızdaki ticaret hacmini artırmak. Sorunun çözülmesi rakamlara çok olumlu yansıyacaktır. Kısa vadede bugünün üç katına çıkarız” dedi.

Şu anda sıkıntının satılan malın tahsilatında olduğunun altını çizen Baybalı, şunları kaydetti:

“Çok yüksek maliyetlerle ve komisyonlarla bu işi belki yapmak mümkün ama kimsenin böyle bir kâr payı yok. Dolayısıyla ticaretin artması için kabul edilebilir seviyede maliyetlerle bu işin yapılması ana unsurdur. Şu an en önemli sorumuz budur. Kalite, ürün, üreticilerin yetkinliği konusunda en ufak bir şüphenin olduğunu düşünmüyorum.”

Yıl sonunda 500 milyon dolara yaklaşacak’

UİB Genel Sekreter Yardımcısı Özcan Kolbaşı da, iki ülke arasında 2012’de 22 milyar dolara ulaşan dış ticaret hacminin bugün 10 milyar dolar civarında olduğunu belirterek, “İran’ın özellikle otomotiv yan sanayinin ihracatçılarımız açısından her zaman önemli bir pazar olduğunu söyleyebiliriz.

İran’a yönelik otomotiv ihracatımız 2011 ve 2012 yıllarında 300 milyon doların üzerinde iken, ambargoların etkisiyle 2013'te yüzde 55 düşüş göstermiştir. Ambargoların kaldırılması sonrasında geçen yıl İran’a yüzde 70 artış ile 345 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirilmiştir. Bu rakamın 320 milyon doları yan sanayi ürünleri. İran’a yönelik ihracat artışı bu yılda devam etmektedir. Ocak-Mayıs döneminde yüzde 54 artarak 176 milyon dolara yükselmiştir. Bu yılsonunda 500 milyon dolara yaklaşacağını öngörüyoruz” dedi.

Ortak hedef 30 milyar dolar

İran İstanbul Başkonsolosluğu Ticaret Müsteşarı Mahmoud Ahmadi ise, Türkiye ve İran’ın ortak hedefinin ticaret hacmini 30 milyar dolara çıkarmak olduğunu dile getirerek, “Ticaret hacmini artırmak için çok yüksek potansiyeller mevcut.

Umarız sendikaların yardımıyla özel sektörler birbirleriyle daha fazla işbirliği yapar. İki ülke arasındaki özel sektörün işbirliğini daha da artırırsak 30 milyar dolar hedefine daha hızlı yakalamış oluruz” şeklinde konuştu.

‘Yatırımlar da karşılıklı artacaktır’

Türkiye’nin de İran’daki olanaklardan faydalanmasının söz konusu olduğunu söyleyen TAYSAD Genel Koordinatörü Süheyl Baybalı, buna örnek olarak bazı hammaddelerdeki, enerjideki ve demir çelik mamullerindeki düşük maliyetleri gösterdi. Baybalı, “Yatırımların da karşılıklı olarak artacağı inancındayız. Çünkü İran’da Türkiye’nin son derece yetkin olduğu ana sanayiler var. Fransız kökenli başka ana sanayiler de bulunuyor. Zaten tedarikçilerimiz bunlara çalışıyor” dedi.

Kaynak: dunya.com