Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Üye Şirketlerden / E-TİCARET LOJİSTİĞİNDE 1,5 YIL İÇİNDE 5 KAT BÜYÜMEYİ HEDEFLİYOR!

E-TİCARET LOJİSTİĞİNDE 1,5 YIL İÇİNDE 5 KAT BÜYÜMEYİ HEDEFLİYOR!

E-TİCARET LOJİSTİĞİNDE 1,5 YIL İÇİNDE 5 KAT BÜYÜMEYİ HEDEFLİYOR!03.07.2017Sektörün en köklü firmalarından Solmaz, orta vade büyüme hedeflerinde uluslararası ve yurtiçi taşımacılık, yanıcı madde ve e-ticaret lojistiğini ön plana çıkarıyor. Yanıcı madde depolamaya yönelik Gebze Lojistik Merkezi’nde 2016 yılında hizmet vermeye başlayan Solmaz, bu alanda uluslararası standartları yakaladı. 2018 yılı sonunda şu anki uluslararası karayolu sefer sayısını iki katına çıkarmayı hedefleyen Solmaz, e-ticaret lojistik hacmini de 5 kat artırmayı amaçlıyor.

Sektörün en köklü firmalarından Solmaz; uluslararası ve yurtiçi taşımacılık, gümrük müşavirliği, gümrük ve dış ticaret danışmanlığı, antrepo ve serbest depolama, tedarik zinciri yönetimi, ekspres kurye taşımacılığı ve sigorta alanlarında entegre lojistik hizmetleri sunuyor. 

1978 yılında sektördeki faaliyetlerine başlayan Solmaz bugün Türkiye’de 16 şehirde, 50 ofis, 14 antrepo/serbest depo ve 30’u gümrük müşaviri, 140’ı gümrük müşavir yardımcısı olmak üzere 1.220 çalışanı ile hizmet vermektedir. Teknolojinin ve bilişimin hayatımızdaki etkin rolünü işine yansıtmayı hedefleyen Solmaz, kendi bünyesindeki ekibi ile ilk sürümünü 1987 senesinde oluşturduğu kurumsal kaynak planlaması ile müşterilerinin iş yükünü azaltarak zaman ve maliyet tasarrufu yaratmakta ve en düşük hata payı ile çalışmaktadır.

Bilişim altyapısından güvenliğe, depo ve kalite yönetiminden, yolsuzluk ve rüşvetle mücadeleye kadar pek çok alanda çeşitli sertifika ve ödüllerin sahibi olan Solmaz; Ağustos 2014’te AEO/YYS (Authorised Economic Operator/ Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası) belgesini almıştır.

www.yesillojistikciler.com olarak Solmaz’ın sektördeki konumunu, projelerini, hedeflerini Taşımacılık Genel Müdürü Yusuf Yalçın Dorman ve Genel Koordinatör Billur Barlın ile konuştuk.

2017 Mart ayında Almanya’nın en önemli lojistik firmalarından Rhenus Logistics ile bir iş birliğine başladınız. Bu iş birliğinden biraz bahseder misiniz?

Yusuf Yalçın Dorman: Rhenus ve Solmaz gibi iki köklü aile şirketinin iş birliği iki taraf için ve ülkeler arası ticaret açısından oldukça önemli. Rhenus Almanya ile 1 Mart 2017 tarihinde karşılıklı ilk seferimizi gerçekleştirdik. 15 Nisan’da da İspanya ve Portekiz hatlarında aynı şekilde parsiyel ve komple tır taşımacılığı hizmetlerine başladık. İki taraf arasında çalışma prensipleri açısından iyi bir sinerji doğdu. Müşterilerin hedefleri doğrultusunda en uygun çözümü üretebilmeyi amaç edindik.

“RHENUS LOGISTICS PROJESİ İÇİN YENİ BİR EKİP KURDUK

Rhenus Logistics ile yaptığınız bu iş birliği için bünyenizde yeni bir ekip oluşturdunuz mu?

Yusuf Yalçın Dorman: Şu an freight forwarder tarafında 135 kişilik bir ekibimiz var. Deneyimli ve bizimle aynı felsefeyi paylaşan kişilerle ekibimizi büyütüyoruz.

Rhenus Logistics projesi için de yeni bir ekip kurduk. Operasyon müdüründen depoda elleçleme yapan arkadaşa kadar yeni bir kadro kuruldu.

ÖZMAL ARAÇ FİLOSUNDAN VAZGEÇTİK, İŞLERİMİZİN TAMAMINI FREIGHT FORWARDER’A ÇEVİREBİLİRİZ

Freight forwarder iş hacmini yüzde 315 büyüttüğünüzden bahsettiniz. Peki karayolunda ne durumdasınız?

Yusuf Yalçın Dorman: 1986’dan beri uluslararası karayolu taşımacılığı hizmeti veriyoruz. İlk öz mal araç yatırımı 2003 yılında yapılmış. Geçen sene sonu itibariyle özmal araç filosundan çıkma kararı aldık. Filomuzdaki tırların yaklaşık yüzde 70’ini sattık. İşlerimizin tamamını freight forwarderlar ile yürütmeyi değerlendiriyoruz.

Filonuzda hala araç var sanırım…

Yusuf Yalçın Dorman: Kamyon, kamyonet ve TIR’lardan oluşan 130 aracımız daha var. Şu anda ağırlıklı Türk plakalı olmak üzere Sırp, Bulgar, Romen plakalı araçlar da kiralıyoruz.

“PROJE BAZLI ÇALIŞIP HER ALANDA FARKLI ÇÖZÜMLER SUNUYORUZ”

Depolama alanınızı büyütecek misiniz? Bu konuyla ilgili hedefiniz nedir?

Billur Barlın: İstanbul, Ankara, İzmir ve Kocaeli’nde, toplamda 150bin m2’de depolama hizmeti veriyoruz.  Ambarlı, Halkalı, AHL, Dilovası, İzmir ve Ankara Gümrük Müdürlükleri’ne bağlı genel antrepolarımız ve İstanbul Atatürk, Sabiha Gökçen, Ankara, İzmir ve Antalya Havalimanlarında geçici depolama alanlarımız bulunuyor.

Büyüme hedeflerimizi müşterilerimiz tetikliyor. 2016’da; içinde serbest ve gümrüklü yanıcı madde depolama alanı bulunan 35 bin metrekarelik Gebze Lojistik Merkezi yatırımımızı tamamladık. Yine 2016’da tekstil sektörüne yönelik serbest ve gümrüklü depolama alanımızı 3 kat büyüterek Büyükçekmece Lojistik Merkezi’ni hizmete sunduk. E-ticaret lojistiğine yönelik depolama alanlarımızı hem Hadımköy hem de Gebze Lojistik Merkezlerimizde oluşturduk ve hem Anadolu hem de Avrupa’dan dağıtım planlamasına olanak sağladık.

Depolarımızı müşterilerimizin ihtiyaçlarına yönelik olarak dizayn ettik. E-ticaret ve kimyasal ürünlere yönelik depolamala alanlarının yanı sıra gabari dışı eşyalara yönelik açık antrepo alanları oluşturduk.

Uzmanlık alanlarımızdan biri de perakende lojistiği; bu konuda tekstil, ayakkabı, hızlı tüketim malları, gıda vb. ürünler için entegre lojistik hizmetler sunuyoruz. Yurtdışındaki ya da yurtiçindeki tedarikçiden teslim alarak son tüketiciye ulaşana kadar kalite kontrol ve etiketleme dahil olmak üzere bu süreçte müşterilerimize her türlü lojistik desteği sağlıyoruz.

Projeye baştan dahil olarak adımları en etkin şekilde belirlemek ve sistemimizi ona göre yapılandırmak işimizin temelini oluşturuyor. Süreçlerin doğru belirlenmesi operasyonel kaynakların da etkin kullanılmasını sağlıyor.

E-ticarete yönelik çalışmalarınız olduğunu söylediniz. E-ticaretin gelecekte lojistiğin gelişimine çok büyük katkı sağlayacağı sık sık ifade ediliyor. Sizin bu konu hakkında düşünceleriniz ve çalışmalarınız nelerdir?

“E-TİCARET HACMİMİZİ GEÇEN YILA ORANLA YÜZDE 100 ARTIRDIK”

Yusuf Yalçın Dorman: Türkiye’nin toplam ticaretinin yaklaşık yüzde 2’si oranında bir e-ticaret hacmi bulunuyor. Bu oran ABD’de yüzde 15’ler, Avrupa’da ise yüzde 8’ler seviyesinde. Türkiye’de e-ticaret giderek daha da artacak.

2012 yılından beri uluslararası ekspres kurye hizmet sağlayıcılarından biri olan SkyNet’in isim hakkına sahibiz. SkyNet, Hollanda merkezli bir ekspres kurye taşımacılık ağı. Dünya üzerinde 209 ülkede kendi ofisleri var. Türkiye’de temsilcisi biziz.  2017’de ekibimize yeni katılan arkadaşların çabalarıyla birlikte 2016’ya göre e-ticaret lojistiğindeki hacmimizi yüzde 100 oranında artırdık. Şu an ağırlıklı olarak Avrupa, Afrika ve Ortadoğu ülkelerine hizmet veriyoruz.

Yurtiçindeki taşımacılık hizmetlerinizden bahseder misiniz?

Yusuf Yalçın Dorman: 2012 yılından beri yurtiçinde parsiyel taşımacılık hizmeti veriyoruz. Taşımacılık dinamiklerimizi etkileyen farklı ürün gruplarına sahip müşterilerimiz var; her biri için farklı çözümler üretiyoruz. İstanbul, Ankara ve İzmir’de kendi yapılanmamız var. Bu bölgelerdeki mikro dağıtımları ağırlıklı olarak kendi araçlarımızla yapıyoruz. 2018 yılı içinde Çorlu, Bursa, Eskişehir, Denizli ve Adana’da da yapılanmamızı tamamlayacağız.

“YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ BELGESİNİN AVANTAJLARI TÜRKİYE İLE AB ARASINDA YAPILACAK KARŞILIKLI TANIMA ANLAŞMALARINDAN SONRA ORTAYA ÇIKACAK”

Sizin yetkilendirilmiş yükümlü belgeniz var. Bu belgeye çok az firma sahip. Yetkilendirilmiş yükümlü belgesi size ne gibi avantajlar sağladı?

Billur Barlın: Bu belgenin kullanımıyla ilgili olarak, uygulamalar netlik kazanmadı. AEO’nun uluslararası düzeyde çalışabilmesi için karşılıklı tanıma anlaşmalarının imzalanması lazım. Şu anda sadece Güney Kore’yle imzalanmış olan bu tanıma anlaşmasının Türkiye için en önemli tarafı hiç şüphesiz ticaretimizin en yoğun olduğu Avrupa Birliği. Belgenin avantajları ancak o zaman ortaya çıkacak.

“TÜRKİYE’DE HİZMET İHRAÇ EDEN FİRMALAR İÇERİSİNDE İLK 10’A GİRMEK İSTİYORUZ”

Solmaz’ın 5 yıl sonraki hedefi nedir?

Yusuf Yalçın Dorman: Biz entegre lojistik hizmetler sağlıyoruz. Taşıma, gümrük ve depolama hizmetlerinin tamamını tek elden yönetiyoruz. Türkiye’de bu şekilde bir organizasyona sahip lojistik firma sayısı çok az. Biz daha çok 3PL hatta 4PL ihtiyacı olan firmalara odaklanıyoruz. Hedefimiz teknolojik altyapımızı ve yazılımımızı günümüz koşullarında müşterilerimize en kolay ve hızlı ulaşımı sağlayacak şekilde geliştirmeye devam ederek büyümek.

Bu büyümeyi yurtdışına da taşımayı hedefliyoruz. Solmaz’ın yurtdışında ofislerinin, hatta depolarının olması orta vadeli planlarımız içerisinde yer almakta. Bu inorganik bir büyüme de olabilir. Şu anda radarımızda olan birkaç firma var.

Bu hedeflerle birlikte Türkiye’de hizmet ihraç eden firmalar içerisinde ilk 10’a girmek istiyoruz.

SOLMAZ AKADEMİ’NİN EĞİTİM ÇALIŞMALARI

Son olarak bünyenizdeki Solmaz Akademi’nin çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?

Billur Barlın: Solmaz Akademi olarak gümrük, dış ticaret, lojistik ve taşımacılık ile ilgili konularda eğitimler düzenliyoruz. Burada hem genel katılıma açık, sektör profesyonellerine yönelik, hem de müşterilerimiz için dedike eğitimler sunuyoruz. Geçen sene birçok eğitim düzenledik. Bir hayli katılımcımız oldu. Katılım sertifikası veriyoruz ve ilerde bir üniversiteyle iş birliği yaparak onaylı bir sertifika programı düzenlemeyi hedefliyoruz.

Bizim eğitimlerimiz genelde günlük ya da iki günlük oluyor. Ayda bir grup eğitimi veriyoruz. Bu aralar Yetkilendirilmiş Yükümlü konusu çok popüler olduğu için bu yönde eğitimler düzenliyoruz. Ayrıca şirketlere yönelik bilgilendirme eğitimlerimiz var.

Röportaj: ŞENEL ÖZDEMİR / senel.ozdemir@yesillojistikciler.com

Kaynak: yesillojistikciler.com