Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / AZERBAYCAN-TÜRKİYE-GÜRCİSTAN YÜKSEK DÜZEYLİ GÜMRÜK TOPLANTISI YAPILDI

AZERBAYCAN-TÜRKİYE-GÜRCİSTAN YÜKSEK DÜZEYLİ GÜMRÜK TOPLANTISI YAPILDI

AZERBAYCAN-TÜRKİYE-GÜRCİSTAN YÜKSEK DÜZEYLİ GÜMRÜK TOPLANTISI YAPILDI24.07.2017Bakan Tüfenkci, Asya ile Avrupa'yı bağlayan en önemli kavşak noktadaki Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan arasındaki iş birliğinin, Kafkasya, Karadeniz havzası ve Ortadoğu’daki istikrarsızlıklar nedeniyle daha da önemli hale geldiğini söyledi.

Bakü'de, Azerbaycan-Türkiye-Gürcistan Yüksek Düzeyli Üçlü Gümrük Toplantısı düzenlendi. Toplantıya Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Azerbaycan Devlet Gümrük Komitesi Başkanı Aydın Aliyev, Gürcistan Başbakan Birinci Yardımcısı ve Maliye Bakanı Dimitri Kumsişvili başkanlık etti.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, toplantıda, Azerbaycan ve Gürcistan'ı stratejik ortak olarak gördüklerini belirterek, bu iki ülkenin istikrarına ve toprak bütünlüğüne bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da destek vermeye devam edeceklerini bildirdi.

Üç ülkenin tesis ettiği bu sürecin bölgesel iş birliğinin oluşmasına da katkı sağladığını kaydeden Tüfenkci, "Bu dinamiğin güçlü bir şekilde sürdürülmesinin, bölge ve dünya barışı için de önemli olduğu kanaatindeyim. Kafkasya’da ve yakın çevremiz olarak niteleyebileceğimiz Karadeniz havzası ile Ortadoğu’da son dönemde yaşanan istikrarsızlık, iç savaş, işgal ve terörist faaliyetler ne kadar zor bir dönemden geçtiğimizin apaçık göstergeleri olarak her gün karşımıza çıkmaktadır. Böyle bir dönemde Asya ile Avrupa'yı bağlayan en önemli kavşak noktasında yer alan ülkelerimizin işbirliğinin önemi daha artmaktadır." dedi.

Tüfenkci, Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol ve Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hatlarının hayata geçmesinden sonra, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu ve TANAP doğalgaz boru hattı gibi stratejik projelerin üç ülkenin kapsamlı iş birliğinin meyveleri olduğunu belirtti.

Ülkeler arasındaki ticaretinin giderek geliştiğine dikkati çeken Tüfenkci, her üç ülkenin gümrük idarelerine de yasal ticareti kolaylaştırmak ve yasa dışı ticaretle mücadele etme konularında önemli görevler düştüğünü söyledi.

Hem Gürcistan hem de Azerbaycan ile gümrük ilişkilerini kurumsallaştığını bildiren Tüfenkci, "Ulaştırma alanında Türkiye açısından Azerbaycan ve Gürcistan sadece ikili anlamda değil bir transit koridoru olarak da büyük önem taşımaktadır. Kafkasya ve Orta Asya taşımalarımızın çok büyük bir kısmı Gürcistan ve Azerbaycan üzerinden yapılmaktadır. Bu trafiğin gelecekte daha da artacağını tahmin ediyoruz. Bu minvalde, Kafkasya transit koridorunu desteklemeye yönelik Dışişleri ve Ulaştırma Bakanlıkları arasında kurulan üçlü mekanizmalara benzer nitelikte gümrük idareleri arasında da üçlü mekanizma oluşturulmasına yönelik çalışmaları çok önemli görüyorum" diye konuştu.

"BTK, daha ekonomik bir alternatif güzergah sunacak"

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'nin tarihi İpek Yolu'nun canlandırılmasına önemli katkı sağlayacağını ifade eden Tüfenkci, Türkiye'nin bu projeye çok önem verdiğini yineledi.

Tüfenkci, "Bu projenin tamamlanmasıyla Çin ile İngiltere’yi demiryolu ile en kısa ve en hızlı şekilde birleştirebileceğiz. Bu muazzam proje ile üretim ve tüketim merkezleri ülkelerimiz üzerinden birbirlerine bağlanmış olacaklar. Bu demiryolu, deniz yolundan daha hızlı, kara yolundan daha ekonomik bir alternatif güzergah sunacak. Böylece Asya ile Avrupa arasındaki transit ticaretin merkezini yüzyıllar sonra tekrar tarihi İpek Yolu rotasına kaydırabileceğiz" şeklinde konuştu.

Projenin Türkiye kısmını bu yılın sonunda tamamlamayı hedeflediklerini aktaran Bakan Tüfenkci, Bakü-Tiflis-Kars hattının, Asya ile Avrupa güzergahındaki taşımacılıkta verimli kullanılabilmesi için sınır geçişlerinin hızlandırılması ve ticaretin kolaylaştırılması gerektiğine dikkati çekti.

Tırların Hazar geçişlerinde, maliyetlerinin düşürülmesi ve öngörülebilir hala getirilmesinin de İpek Yolu güzergahını canlandırmak açısından önemi olduğuna işaret eden Tüfenkci, "Kafkasya koridorunu güvenli ve akıcı bir ticaret rotası haline getirmeliyiz. Özel sektörün gümrüklerle ilgili karşılaştığı idari ve pratik sorunları asgariye indirmeliyiz. Bölgenin transit ticaretteki kapasitesinin geliştirilmesi ve cazibesinin artırılması için ulusal ve uluslararası düzeyde kurumlar arası iş birliğini tesis etmeliyiz. Gümrüklerimizi yenilerken, gelişmekte olan teknolojileri yakından takip etmeli ve inovasyona açık olmalıyız." diye konuştu.

"Terör örgütlerine karşı da iş birliği yapmalıyız"

Azerbaycan Devlet Gümrük Komitesi Başkanı Aydın Aliyev de ülkesinin gümrük hizmetlerinde yaptığı yenilikleri anlattı. Aliyev, Türkiye'de FETÖ'nün yaptığı hain darbe girişimini de hatırlatarak, üç ülkenin taşımacılık ve enerji sevkiyatının güvenliği için terör örgütlerine karşı da iş birliği içinde olmasının önemine değindi.

Gürcistan Başbakan Birinci Yardımcısı ve Maliye Bakanı Kumsişvili, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesinin Asya ile Avrupayı birleştirdiğini belirterek, "Amacımız transitte rekabeti ve kaliteyi artırmak, tehlikesizliği sağlamaktır." dedi.

Yüksek Düzeyli Üçlü Gümrük Toplantısı kapsamında, Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'nde gümrük iş birliği ortak deklarasyonunu kabul etti.

Türkiye ile Azerbaycan protokol imzaladı

Türkiye ile Azerbaycan arasında transit taşımacılık konusunda elektronik ön bilgi değişimi sistemi kurulmasına ilişkin protokol imzalandı. Protokole, Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci ile Azerbaycan Devlet Gümrük Komitesi Başkanı Aliyev imza attı.

Kaynak: T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI