Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / PROJE TAŞIMACILIĞI 7 TEMEL ENGELE RAĞMEN BÜYÜMESİNİ SÜRDÜRÜYOR

PROJE TAŞIMACILIĞI 7 TEMEL ENGELE RAĞMEN BÜYÜMESİNİ SÜRDÜRÜYOR

PROJE TAŞIMACILIĞI 7 TEMEL ENGELE RAĞMEN BÜYÜMESİNİ SÜRDÜRÜYOR 08.09.2017Proje lojistiği son yıllarda önemli aşamalar katederek sınırları aşmış durumda. Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetleri’nde pazarın tek hakimi olan Türk firmaları, Avrupa’da da söz sahibi olmaya başladı. Türkiye’nin proje lojistiğinde gelişmesinde gelecekteki projeler kadar, yapısal standartlar da önemli hale geldi. Sektörün önündeki en büyük 7 sorunun, yönetmelikle aşılması bekleniyor.

Türk nakliye firmalarının son dönemde proje taşımacılığına odaklandığını görüyoruz. Daha önce belirli sayıda hizmet veren firmanın bulunduğu bu alanda artık sektörün büyük oyuncuları da yer alıyor. Türkiye’de 2 bin adet ağır nakliye belgesi alan firma buluyor. Bunlardan 800 adedi uluslararası nakliyeci, 600 adedi inşaat firması, 40-50 adedi devlet kurumu, 40-50 adedi yurtdışı firması, 200 adet de özmal ekipmanı ile bu işi gerçekleştiren firma bulunuyor.

Ağır Nakliyeciler Derneği Başkanı Tamer Erdoğan şu ana kadar 42 üyeye ulaştıklarını, hedeflerinin ise kendi öz mal ekipmanı olan 200 adet proje taşımacının derneğe katılmasını sağlamak olarak açıkladı. 2010 yılına kadar denetlenmeyen proje taşımalarının bu tarihten sonra sıkı bir şekilde denetlendiğini belirten Erdoğan, sektörün denetimlerin ardından büyük cezalarla karşı karşıya kaldığını dile getirdi. Çözüm bulabilmek için UND, Kadir Has Üniversitesi ve Vinç İşletmecileri Derneği biraraya geldi ve “Ağır Ve Havaleli Yüklerin Taşınmasına İlişkin Yönetmelik” taslağı hazırladı. Tamer Erdoğan, Almanya, Fransa, Belçika ve Hollanda’dan örnek alınarak hazırlanan yönetmeliğin 2015 yılından beridir beklediğini hatırlattı. Başkan Erdoğan, yönetmelikle birlikte çözüm getirilecek konuları 7 ana başlıkta anlattı.

Sektörün en büyük sorunu: Yol izin Belgesi.

Türkiye’de tek yön Yol izin Belgesi 14 gün geçerli olarak düzenleniyor. Hafta sonu belge alınmadığı için önemli iş kaybı oluşuyor. AB’de bu belge yıllık olarak düzenleniyor.

Hız sınırlaması

AB’de hız sınırlaması 80 km iken bu limit Türkiye’de 50 km. Hız sınırının düşük olması operasyonu yavaşlattığı gibi genel trafik seyir hızını da düşürüyor.

Gece sürüş kısıtlamaları

Ağır nakliye araçlarının gece seyir etmesi yasak. Sıcak havalarda özellikle yaz dönemlerinde gündüz sefer yapılması sürücü, karayolu ve araç için handikap oluşturuyor. Karayolu sıcak havada daha çok zarar görüyor, lastik daha fazla aşınıyor. Avrupa’da ise ağır nakliye araçlarının gece seyretmesi teşvik ediliyor.

Öncü araçlara standart getirilmesi

Türkiye’de kullanılan öncü araçların herhangi bir standardı yok. Avrupa’da olduğu gibi tepe lambasının olması seyir yerinin belirlenmesi gerekiyor. Öncü araçlar; otoyollarda arkadan, diğer yollarda önde seyreder.

Otoyollar yasak

Ağır nakliye taşımalarında TEM otoyolunun kullanımına izin verilmiyor. Yalnızca E-5 güzergâhının kullanılabilmesi de beraberinde çeşitli sorunları getiriyor. Araçlar gereksiz yere şehiriçi trafiğine kaydırılıyor.

Köprü limitleri

Köprülerde 54 tonluk limit, ağır nakliyeleri engelleyen konulardan bir diğeri. 3. Köprü için verilmesi beklenen izinler henüz tanınmış değil.

Köprü tahdidi raporu

150 ton üzeri taşımalar köprü geçişlerinde üniversite destekli köprü tahdidi raporu almak zorunda. Sektör temsilcileri bu raporun devlet tarafından verilmesini talep ediyor.

Kaynak: transmedya.com