Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / UTİKAD YÖNETİM KURULU ÜYELERLE İZMİR’DE BULUŞTU

UTİKAD YÖNETİM KURULU ÜYELERLE İZMİR’DE BULUŞTU

UTİKAD YÖNETİM KURULU ÜYELERLE İZMİR’DE BULUŞTU11.09.2017Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği UTİKAD, Ege Bölgesi’nde faaliyet gösteren üye firmaların temsilcileri ile İzmir’de buluştu. 11 Eylül 2017 Pazartesi günü İzmir Hilton Otel’de gerçekleşen yönetim kurulu toplantısının ardından UTİKAD Yönetim Kurulu Üyeleri ve UTİKAD Genel Müdürü, üye firmaların temsilcileri ile lojistik sektöründeki gelişmeleri değerlendi.

Türkiye çapında 444 üyesi ile lojistik sektörünün çatı sivil toplum kuruluşu olmayı sürdüren UTİKAD, Eylül ayında Egeli lojistikçiler ile bir araya geldi. İzmir Hilton Otel’de 11 Eylül 2017 Pazartesi günü gerçekleşen etkinlikte UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Eldener detaylı bir sunum yaptı. UTİKAD’ın faaliyetleri hakkında açıklamalar yapan Emre Eldener, “Türk lojistik sektöründe öncelikle lojistik kültürünün oluşması ve gelişimi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu çalışmalarımızın temelinde tabii ki lojistik eğitim yer alıyor. Bu önemli amacımıza emin adımlarla yürümek için UTİKAD olarak mesleki eğitimler ve kurum içi eğitimler düzenliyoruz. Bunun yanı sıra FIATA Diploma Eğitimi’ni Türkiye’de sadece biz verebiliyoruz” diye konuştu.  Sektördeki gelişmelere de değinen Emre Eldener, “UTİKAD olarak sektöre dair tüm mecralarda yer alıyoruz” dedi.

Geçtiğimiz aylarda öncelikli olarak Karayolu Taşıma Yönetmeliği Taslağı’na dair çalışmalar yaptıklarını belirten Başkan Eldener, “Türk karayolu taşımacılık sektörünün daha verimli, daha modern ve daha rekabetçi konuma gelebilmesi ana amaçları doğrultusunda, ülkemizde taşımacılık faaliyetinde bulunan tüm firmaların liberal ekonomi dinamikleri çerçevesinde sektöre girişinin kısıtlanmadığı, yerli ve yabancı aktörlerle eşit ve adil şartlarda rekabet edebildiği, faaliyetlerinin uluslararası normlarda denetlenebildiği, ülke ekonomisinin gelişmesinde kendinden bekleneni verebildiği  bir  ortamın sağlanabilmesi için önerilerimizi Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü’ne ilettik” diye konuştu.

Yeni Gümrük Kanunu Taslağı’na dair çalışmaları da anlatan Eldener, “Bakanlığa iletilen önerilerin başında ise Taşıma İşleri Organizatörü (TİO) kavramına yönelik oldu. Yeni Kanunda, taslakta yer almayan Taşıma İşleri Organizatörü’nün tanımının yapılarak kavram olarak yer alması önerdik. UTİKAD tarafından Bakanlığa iletilen önemli önerilerden biri de gümrük beyanında başvuruyu destekleyen belgelerin “gerçekliği” hususuna yönelik oldu. Avrupa’da özet beyan ile ilgili böyle bir uygulama mevcut değilken Avrupa Birliği’ne uyum çerçevesinde yapılan yeni yasal düzenlemede böyle bir uygulamanın yapılmasının doğru olmayacağını belirttik. AEO statüsünün karşılıklılık esası gözetilmeden de yabancı operatörlerin Türkiye’de faaliyet sürdürebileceği anlaşıldığından dolayı ilgili maddenin yeniden düzenlenerek AEO statüsünün ülkeler arası karşılıklılık esasına işletilmesini talep ettik” dedi.

UTİKAD’ın Ticaretin Kolaylaştırması Kurulu’nda da aktif olarak yer aldığına değinen Eldener, “Bu kurulda sektörümüze yönelik ortak akıl ile yapılandırılan fikirlerimizi dile getirmeye devam ediyoruz. UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda Gümrük ve Antrepo Çalışma Grubu Başkanı Rıdvan Haliloğlu, bu kurulda hem derneğimizi hem de sektörümüzü temsil ediyor. Bunun yanı sıra üyelerimizden birçok temsilci de kurul toplantılarına katılıyor” diye konuştu. Eldener, konuya ilişkin ayrıntılı bilgi için Rıdvan Haliloğlu’na söz verdi. Haliloğlu, “Kurul çalışmaları sonucunda ortaya çıkacak değerlendirmelerin sektörümüz açısından önemli adımlar atılmasını sağlayacağı görüşündeyiz” dedi.

Başkan Emre Eldener, sanayi 4.0’ın lojistik sektörüne etkilerini de değerlendirdi. Lojistik sektöründe iş yapış şekillerinin ve süreçlerin hızla değişeceğinin altını çizen Eldener. “Çok hızlı bir değişim süreci bizleri bekliyor. Bu akımı kaçırmak gibi bir lüksümüz yok. Dünyada iş yapış şekilleri değişiyor. Bizler de buna ayak uydurmak zorundayız” dedi.

Eldener’in sunumunun ardından soru-cevap bölümünde UTİKAD Yönetim Kurulu Üyeleri ve üye firma temsilcileri sektörün durumunu karşılıklı olarak değerlendirme şansını da yakaladı.

UTİKAD