Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Üye Şirketlerden / BORUSAN LOJİSTİK ULUSLARARASI ALANDA EKTİĞİNİ BİÇMEYE HAZIRLANIYOR ÇİFT HANELİ BÜYÜYECEĞİZ

BORUSAN LOJİSTİK ULUSLARARASI ALANDA EKTİĞİNİ BİÇMEYE HAZIRLANIYOR ÇİFT HANELİ BÜYÜYECEĞİZ

BORUSAN LOJİSTİK ULUSLARARASI ALANDA EKTİĞİNİ BİÇMEYE HAZIRLANIYOR ÇİFT HANELİ BÜYÜYECEĞİZ25.12.2017Almanya'daki şirket yatırımıyla Avrupa'ya önemli bir adım atan Borusan Lojistik, Kıta Avrupa'sında güçlenmek için intermodal organizasyonlarını da güçlendiriyor. İşin başındaki Okyay Öztuğran, gelecek yıllarda yaptıkları yatırımların karşılığını almayı planladıklarını ve çift haneli büyümeyi yakalayacaklarını vurguluyor.

Borusan Lojistik'in Avrupa'daki iddiasını güçlendirmek için göreve gelen Uluslararası Taşımacılık İş Birimi Genel Müdür Yardımcısı Ali Okyay Öztuğran, Avrupa'da intermodal ile büyüyeceklerini söylüyor. Avrupa'da özellikle Almanya hattında intermodal taşımalara ağırlık verdiklerini belirten Öztuğran, bunun için önümüzdeki iki yılda intermodal taşımacılığa uygun 600 adet treyler yatırımı yapacaklarını kaydediyor. Bu yatırımla beraber intermodal ve yeşil lojistik alanlarında sundukları hizmet yelpazesini artıracaklarına dikkat çeken Öztuğran, “Türkiye'nin önemli oyuncularından biri haline gelmeyi istiyorsanız, bunu intermodal ile yapmanız gerekiyor” diyor.

İhalelerde ‘yeşil lojistik payı' var

İntermodal'in pazarda talep edilen bir ürün haline geldiğini aktaran Öztuğran, bu talebi şöyle açıklıyor: “Uluslararası şirketler, taşıma ihalelerinde belirli porsiyonları yeşil lojistiğe ayırıyor ve bunu da bu servis sağlayıcıdan istiyor. Hatta bazı anlaşmalarda bu hizmeti sunmazsanız diğer hizmeti de sağlayamıyorsunuz. Çünkü şirketlerin çevresel taahhütleri oluyor. Hedeflere ulaşmak için de lojistik servis sağlayıcılardan yardım alıyorlar.”

‘Mix bir model'

İntermodal taşımalarda hizmet alanların standardize edilmiş bir servisle karşılaştıklarını aktaran Okyay Öztuğran, gümrüklerdeki beklemelerden veya kış koşullarından çok fazla etkilenilmediğine dikkat çekiyor. “Tabii mutlaka intermodal istiyorum başka da hiçbir şey istemiyorum diye bir şey de yok. Her sektörün veya müşterinin kendine göre talebi farklı olabiliyor. Benim ürünüm bir haftada, birkaç günde gitsin, gecikse de olur veya çok hızlı gitsin gibi düşünenler de var. Farklı sektörlere göre bir transit süre ve servis algısı var” diyen Öztuğran, müşterilerin taleplerine göre operasyonları şekillendirdiklerini bu nedenle blok tren yerine belirli yer ve günler için slot alarak işe başladıklarını belirtiyor. Şu anda FMCG sektörüne yönelik olarak taşımalar yaptıklarını söyleyen Öztuğran, yaptıkları operasyonlar için ‘mix bir model' tanımlaması yapıyor.

Almanya'daki şirket Avrupa'daki destek ayağımız olacak

“Batı Avrupa ve Kuzeybatı Avrupa hatları bizim için çok kritik. Bunun içine Almanya, Benelüks ülkeleri, Kuzey Fransa, İngiltere giriyor. Yatırımlarımızı da söz sahibi olabilmek için kullanıyoruz” diyen Öztuğran, “Bunlardan bir tanesi Almanya'da kurduğumuz şirket. Almanya'daki şirketimiz buradaki hizmetlere ve müşteriye yakın olduğu için önemli bir adım olacak. Almanya bizim için ön adım ve destek ayağımız olacak. Almanca konuşan, oranın diliyle oradaki uç hizmetleri ve baş hizmetleri koordine edebileceğimiz ve Türkiye'yi aramak zorunda kalmadan hizmet alabilecekleri bir organizasyon. Hem acentelere yakın olmak, hem de müşterilere yakın olmak gibi bir hayalimiz var. Çünkü tek tek her ülkenin yapısını ve altyapısını kurmak da maliyetli bir şey. Fransa'yı ayrı kurmak, İspanya'yı ayrı kurmak için ciddi bir para kaynağı ayırmak lazım. Biz orada biraz daha koordinasyon, biraz daha ön ofise ağırlık vererek bu işleri daha iyi boyuta getirebilmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuşuyor.

Kars-Tiflis-Bakü arzu edilen bir hat olacak

Geçtiğimiz günlerde açılan Kars-Tiflis-Bakü demiryolu hattını da değerlendiren Okyay Öztuğran'ın görüşleri şöyle: “Kars -Tiflis-Bakü hattının Türkiye bağlantı bacağı biraz zayıf doğdu. Bildiğim kadarıyla Kars'tan iç hatlara 250-300 kilometrelik demiryolu bağlantısı eksik. O yüzden de yüklerin şu anda Türkiye'den oraya, o taraftan buraya demiryoluyla full aktarımı yapılmıyor. Ama tabii aradaki bu kopukluk giderilirse- bağlantı yapılırsa- iyi işleyen ve düzenlilik arz eden bir hat olacaktır.”

Borusan Kazakistan'da bir numara

Yeni İpek Yolu'nun doğu kısmında, Kazakistan ve Türkmenistan tarafında terminallerin bitmek üzere olduğu bilgisini veren Öztuğran, Borusan Lojistik'in Kazakistan'da bir numara olduğunu ve gelecek yıllarda konumunu güçlendireceğini ifade ediyor. Öztuğran, Kazakistan ile ilgili şunları söylüyor: “Buradaki kazandığımız ivmeyi 2018'e taşıyarak, yine bu proje ve taahhüt şirketlerinde ve genel kargo taşımalarında söz sahibi olacağız. Talepler de bu yönde geliyor. Orada iyi yaptığımız şeyi yine lider olarak sürdürmeye devam edeceğiz. Yeni pazarlara bakıyoruz tabii ama şu anda önceliğimiz bir yeni pazar açmaktan çok, mevcut pazarları daha iyileştirmek ve pazar payını özellikle Kıta Avrupası alanında geliştirmeye yönelik bir çaba sarf etmek.”

Çift haneli büyüyeceğiz

Okyay Öztuğran, Borusan Lojistik'in uluslararası hedeflerinden bahsederek uluslararası taşıma bölümünde yine çift haneli büyümeyi planladıklarını dile getiriyor. “Çok uçuk hedefler değil ama iddialı hedefler. 2017'de ektiğimiz tohumları 2018'de biçmeyi ve pazar payı müşteri ve segmentlerimizi artırmayı hedefliyoruz. Sadece karayolunda değil aynı zamanda hava, deniz tarafında da büyümeyi hedefliyoruz.”

Kaynak: transmedya.com