Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / KOCAELİ’NDEN LİMAN VE OSB’LERE DEMİRYOLU TALEBİ

KOCAELİ’NDEN LİMAN VE OSB’LERE DEMİRYOLU TALEBİ

KOCAELİ’NDEN LİMAN VE OSB’LERE DEMİRYOLU TALEBİ25.12.201735 liman ve iskeleye ev sahipliği yapan Kocaeli, limancılık sektöründe kalifiye eleman açığının kapatılmasına da öncülük ediyor. Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, 1 milyon TL'lik yatırımla açtıkları Kariyer Port Mükemmellik Merkezi'nde verilecek eğitimlerle hem limancılık sektörünün nitelikli iş gücü ihtiyacını karşılarken hem de istihdama destek sunacaklarını söylüyor.

Kocaeli, sanayi ve ihracat performansıyla Türkiye ekonomisine nasıl bir katkı sunuyor?
 
Kocaeli ülkemizin en küçük yüzölçümüne sahip illerinden biri olmasına rağmen, ekonomik faaliyetlerde sürekli ilk sıralarda yer alan bir şehrimizdir. Birçok ekonomik gösterge bu gerçeği doğrulamaktadır. Bugün itibariyle Odamıza kayıtlı firma sayısı 2500'in üzerindedir. Bu işletmelerimizin 274'ü yabancı sermayeli ve 80'i Türkiye'nin en büyük 500 firması içerisinde yer almaktadır.
Türkiye imalat sanayinin yüzde 13'ünü üreten Kocaeli sanayinde sektörlere bakacak olursak, kimya, petrokimya ve otomotiv sanayinin öne çıktığını görüyoruz. Ayrıca, metal, makine, plastik sanayi de ilimizin öne çıkan diğer sektörleridir. Kocaeli imalat sanayi içerisinde kimya Türkiye imalat sanayi içerisindeki %27'lik payı ile ilk sırada yer almaktadır. Türkiye araç üretiminin yüzde 37,7'si Kocaeli'nden karşılanmaktadır. Türkiye metal sanayinin ise, yüzde 19'u ilimizden karşılamaktadır. Kocaeli aynı zamanda, İstanbul'dan sonra toplanan vergilerin ,65'ini karşılayan ikinci ildir. Türkiye dış ticaretinin yüzde 17,3'ü Kocaeli'nden gerçekleşmektedir. Kocaeli gümrüklerinden alınan verilere göre 2016 yılında ilimizden; 18,3 milyar dolar ihracat, 40,7 milyar dolar ithalat gerçekleştirilmiştir.

İlimizde, organize sanayi bölgeleri, serbest bölgeler ve teknoparkları ile sanayi disiplinli olarak gelişmektedir. İlimizde 13 adet organize sanayi bölgesi, 3 adet teknopark ve 2 adet serbest bölge bulunmaktadır. Bu OSB'lerin büyük bir kısmı ihtisaslaşmıştır. Bunlar; TOSB Otomotiv Yan Sanayi İhtisas OSB, Kimyacılar OSB, Makine OSB, Plastikçiler OSB, Kömürcüler OSB'dir. Türkiye'nin bilişim merkezi olması hedeflenen ve ilin dördüncü ve en büyük teknoparkı olan Bilişim Vadisi de Muallimköy'de bulunmaktadır. Yakında ilk etabının faaliyete geçeceği Bilişim Vadisi, Türkiye'nin inovasyon ve teknoloji tabanlı büyümesinde yeni merkez olacaktır.

Kocaeli aynı zamanda, ileri teknoloji yatırımlarını çeken bir cazibe merkezidir. Sanayi kuruluşları ihtiyaç duydukları bilgiye; bölgemizde yer alan Kocaeli Üniversitesi ve Gebze Teknik Üniversitesi, TÜBİTAK MAM, Kocaeli Üniversitesi Teknoparkı, Gebze OSB Teknoparkı ve TÜBİTAK MARTEK ile kolaylıkla ulaşabilmektedir. Ayrıca Kocaeli, sanayinin ihtiyaç duyduğu kalifiye insan kaynağını sağlayacak bir alt yapıya sahiptir. Ar-Ge Merkezi olan toplam 694 adet şirketin, 76 tanesi ilimizde yer almaktadır. Üç adet de tasarım merkezimiz bulunmaktadır.
 
LOJİSTİK AVANTAJIYLA SANAYİLEŞMEYİ BÜYÜTÜYOR

Kocaeli'nin lojistik açıdan avantajları neler?

Konumu bakımından Avrasya üzerinde bilinen tüm ticaret yollarının güzergahında yer alan Kocaeli, lojistik bakımdan ciddi bir avantaja sahiptir ve her zaman yatırımcılar için cazibe merkezidir. Burada, hızlı bir sanayileşmenin yaşanmasının en büyük nedenlerinden biri de kuşkusuz üstün lojistik avantajlarıdır. İlimiz, Avrupa'yı Anadolu'ya ve Ortadoğu'ya bağlayan önemli kara, deniz ve demiryolu ulaşım ağlarının merkezinde bulunmaktadır. İlin büyük metropollere yakınlığı ile Karadeniz ve Marmara bağlantısının bulunması sanayi, ticaret, ulaşım ve lojistik merkezi olarak gelişmesine etken olmuştur.
Coğrafi konumu itibariyle Türkiye'nin en önemli illerinden biri olan Kocaeli, Asya'yı Avrupa'ya bağlayan D-100 ve TEM otoyollarının üzerinde, Sabiha Gökçen Havaalanı'na 50, Cengiz Topel Havaalanı'na 10 km mesafededir. Demiryolu ulaşımının son derece işlek olduğu Kocaeli aynı zamanda İstanbul-Kocaeli-Ankara Yüksek Hızlı Tren hattının da üzerinde bulunmaktadır.

Kocaeli doğal coğrafyası ile limancılık, lojistik, sanayi, ticaret vb. alanlarda sayısız imkânları bünyesinde barındırmaktadır. 35 liman ve iskeleye ev sahipliği yapan ilimiz hem sanayi hem liman kentidir. 2016 yılında, Kocaeli limanlarından elleçlenen yük miktarı yaklaşık 65 milyon ton civarındadır. Böylece firmalarımız; denizyolu, karayolu ve demiryolu avantajlarını da kullanarak, üretimlerini dünyanın her yerine ulaştırabilmektedirler.
 
KALİFİYE İŞ GÜCÜ İÇİN 1 MİLYON TL'LİK YATIRIM

KSO olarak limancılık sektörü için nitelikli iş gücünün geliştirilmesine de katkı sunuyorsunuz. Bu kapsamda hayata geçirdiğiniz Kariyer Port Mükemmeliyet Merkezi hakkında bilgi verir misiniz?

Ulaştırma ve lojistik hizmet kalitesinin yükseltilmesinde insan kaynağının da son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Bu kapsamda, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Mali Destek Programı çerçevesinde, Odamız ve TÜRKLİM işbirliği ile hazırlanan, “Liman İşletmelerinde Nitelikli İşgücü ile İş Verimliliği ve Etkinliği Modelimizle Türkiye'de Öncü Oluyoruz” isimli projemizi 2017 yılında başarıyla tamamladık. Bütçesi 1 milyon TL olan ve 12 ayda tamamlanan projemizin sonunda; hem teorik, hem de pratik limancılık eğitim hizmetlerini sunabilecek bir eğitim merkezini “Kariyer Port Mükemmeliyet Merkezi” adıyla odamızda kurmuş olduk. Projenin hedefindeki yararlanıcılar; bölgemizdeki liman işletmeleri ve gelecekte bu sektörde çalışmak isteyen kişilerden oluşmaktadır. Böylece, bu projemiz sayesinde, sadece mevcut çalışanlara değil, bu alanda çalışmak isteyen kişilere de eğitimler düzenlenmiş olacaktır.

Merkezimizde; simülasyon eğitimlerini gerçekleştirmek için iki adet simülasyon cihazı aldık. Merkezimizin açılışını da 16 Ağustos'ta, Başbakan Yardımcımız Sayın Fikri Işık'ın katılımlarıyla yaptık. Bir sonraki meclis toplantımızda da Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sayın Ahmet Arslan'a merkezimizi gezdirdik. Merkezimizde düzenlenen eğitimlerimiz; Liman Saha İstif Makinesi Operatörü (CRS-ECS), Mobil Vinç Operatörü (MHC), Liman Vinç Operatörü (RTG) ve Liman Vinç Operatörü (SSG) olarak gerçekleştirilmektedir. Proje süresince kurslarımızda, her bir grup, 15 gün eğitim almıştır. Projenin bitimi ile birlikte ilk kursiyerlerimize sertifikaları verdik. Ayrıca, merkezde eğitim alan tüm kursiyerlerimiz; TÜRKLİM bünyesindeki “Kariyer Port Personel Belgelendirme Merkezi”ndeki sınava girip, başarılı oldukları taktirde, müracaat ettikleri meslekte “Mesleki Yeterlilik Belgesi”ne de sahip olabileceklerdir.
Türkiye'deki liman işletmelerinin büyük çoğunluğunun bulunduğu ilimizde; bu merkez, mesleksiz gençlerimizin, meslek edinmesine katkı verecektir. Böylece, hem limanlarımızın ara eleman ihtiyacı karşılanırken, hem de istihdama destek vereceğiz. Diğer taraftan, yatırım maliyeti yüksek olan liman işletmelerinin ihtiyaçlarını gidermiş olacağız. Bu proje ile limanların operasyonel risklerini azaltarak ve bu risklerden doğan iş kaybını da önleyebileceğiz. Dil kursları ile de desteklenen eğitimlerle bu merkezden sertifika almaya hak kazanmış olan kursiyerlerimiz, yurtdışında da çalışabileceklerdir. Böylece, kursiyerlerimizin mesleki niteliklerinin aynı zamanda uluslararası standartlarda olmasını hedefliyoruz.
 
LİMAN VE OSB'LERE DEMİRYOLU TALEBİ

Kocaeli sanayicisi ve ihracatçısının lojistik alanda en temel beklentileri neler?

Bölgemizde, lojistiğin gelişmesinde, insan kaynağının yanında önem verdiğimiz en önemli konuların başında Kocaeli'nin altyapı ihtiyaçlarının karşılanması konusu gelmektedir. Bu konudaki taleplerimizi de sık sık ilgili mercilere iletmekteyiz. Bunların başlıcalarını da kısaca şöyle sıralayabiliriz: Kuzey Marmara Otoyolu Projesi ve OSB'lere bağlantı yollarının açılması, Güney Otoyolu Projesi güzergahının netleşmesi ve 2018 yılının ilk yarısında ihale edilmesi, yük taşımacılığına yönelik yeni demiryolu hatları için önerilerin değerlendirilmesi, Köseköy-Gebze arasında belirli bölgelerde 4'üncü hat yapım çalışmalarının bir an evvel hayata geçirilmesi, Kuzey Marmara Otoyoluna paralel yük taşımacılığına yönelik demiryolu hattı yapılması, Güney Marmara Otoyoluna paralel demiryolu hattı yapılması, liman ve OSB'lere kılçık hatlarla demiryolu bağlantılarının yapılması, İstanbul Anadolu Yakası metro hattının Gebze'ye, sonrasında ise entegre sistemle İzmit'e kadar uzatılması ve Cengiz Topel havaalanının düzenli seferlere açılması. İnanıyoruz ki tüm bu taleplerimizin gerçekleşmesine yönelik yapılacak olan girişimler, sanayicimizin ve ihracatçımızın lojistik alanındaki kozlarını da güçlendirecektir.

Kaynak: lojistikhatti.com