utikad@utikad.org.tr
+90 212 663 08 85 / +90 530 960 84 24
ENGLISH
MENÜ
Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği
ENGLISH
KURUMSAL
Hakkımızda
Tarihçe
Temsil Haritası
Tüzük
UTİKAD Kuralları
UTİKAD Mesleki Etik Kuralları
Organizasyon Şeması
Kurumsal Sorumluluk
Faaliyet Raporları
UTİKAD ÜYELİK
Üyelik Başvurusu
Üyelik Kazanımları
Üye Listesi
İş Birlikleri
HİZMETLER
UTİKAD Yayınları
Ticari Belge ve Ürünler
Kütüphane
Emisyon Hesaplama
SEKTÖREL
Bilgi Bankası
Mevzuat
Duyurular
Haftalık Bültenler
Sektör Haberleri
Üye Firmaların İş İlanları
Etkinlikler
LOJİSTİK EĞİTİM
Lojistik Eğitim Takvimi
Mesleki Eğitim Seminerleri
Kuruma Özel Lojistik Eğitimleri
FIATA Diploma Eğitimi
MEDYA MERKEZİ
Basında UTİKAD
Basın Bültenleri
E-Bültenler
Fotoğraf Galerisi
Video Galerisi
İLETİŞİM
Anasayfa
/
Sektörel
/
Sektör Haberleri
/
Üye Şirketlerden
/
DP WORLD YARIMCA'DAN NAYLON TORBA SEFERBERLİĞİ
DP WORLD YARIMCA'DAN NAYLON TORBA SEFERBERLİĞİ
Yıl Seçiniz
2025
2024
2023
2022
2021
2020
2019
2018
05.06.2018
DP World konteyner liman işletmesi, 5 Haziran Dünya Çevre Haftası ve Okyanus Günü kapsamında tüm yıl devam edecek olan plastik kullanımının azaltımı kampanyası başlattı.
Yarımca Semt Pazarı'nda değişik bir manzara vardı. Taze sebzeler, meyvalarla dolu tezgâhların arasında hepsi özel yeşil tişörtlerini giymiş iş insanları, ellerinde bez çantalarla dolaşıyorlardı. Pazarcıların “Taze domates, tazeee”, “Beş kilo patates 10 lirayaaa” çığlıklarına onların da sloganları karışıyordu: “Bu dünya hepimizin, kirletmeyelim”, “Denizleri kirletme, geleceği yok etme”, “Geleceği kurtaralım, şimdi”.
Bu iş insanları DP World Yarımca limanının gönüllü çalışanları. Amaçları, 5 Hairan Dünya Çevre Haftası'nda insanlarda bir farkındalık yaratarak, Birleşmiş Milletler'in belirlediği tema doğrultusunda denizlerdeki plastik kirliliğine dikkat çekmek.
BM verilerine göre dünyada her sene 500 milyar naylon torba tüketiliyor. Yine her yıl en az 13 milyon ton plastik denizlere atılıyor. Burada güneşin ve diğer şartların etkisiyle plastik atıkların çoğu parçalanıyor fakat doğaya karışmıyor, mikroskobik plastik parçaları besin zincirine, dolayısıyla tabaklarımıza kadar sızıp biz de dahil neredeyse tüm türleri zehirliyor.
DP World Yarımca'nın CEO'su Kris Adams, kurumsal kültürün gereği olarak bu farkındalığı yaratmak için komşularından başladıklarını anlatıyor. “Çevre sorunlarını aşmak için çevre bilincini yaymak gerekir. Herkes komşusunu bilinçlendirirse, denizleri kurtarma yolunda önemli bir adım atmış oluruz” diyor.
Adams, etkinlikte yaptıı konuşmada şunları söyledi: “DP World olarak içinde çalıştığımız çevrenin bilincindeyiz. Biz liman operatörleriyiz, dolayısıyla bir deniz çevresinde çalışıyoruz. Denizlerimizi giderek daha fazla kirlettiğimiz gerçeği artık tamamen ortada. Önümüzdeki haftaki Dünya Denizler Günü dolayısıyla biz de bir şeyler yapmak istedik. Artık kurtulmamız gereken en önemli şeylerden biri de tek kullanımlık plastikler. Çevremizi kirletiyorlar, balıklarımızı zehirliyorlar. Bu yüzden semt pazarına geldik, tek kullanımlık naylon torbalar yerine pamuklu dokumadan yapılmış çantalar dağıtıyoruz. Bunun geleceğe doğru yol alırken daha sürdürülebilir bir çözüm olduğuna inanıyoruz.”
Adams, DP World'ün her yıl dünya çapında sürdürülebilir kampanyalar düzenlediğini belirterek bu yıl da dünya denizlerindeki kirliliğe yönelik çalışma yaptıklarını söyledi. Adams, “Geleceği kurtaralım, şimdi!” başlıklı kampanyada Yarımca limanında plastik kullanımını yüzde 30 oranında azaltmayı hedeflediklerini bildirdi.
Okullara Afiş
DP World ayrıca 5 Haziran haftasında Kocaeli'nin Körfez ilçesindeki ilköğretim okullarına da özel olarak hazırlanmış afişleri dağıtıldı. “Deniz Cansızlarının Yaşam Süreleri” başlıklı afişte, denizleri kirleten naylon torba, pet şişe, teneke kutu, sigara izmariti gibi maddelerin doğadaki çözünme süreleri yer alıyor. Sınıflara asılacak afişlerle öğrencilerde çevre duyarlılığı yaratılması hedefleniyor.
Dünya'nın 5'inci büyük konteyner liman işletmesi olan DP World'ün dünya çapında 40'dan fazla ülkede 78 limanı bulunuyor. Türkiye'de 550 milyar dolarlık yatırım yaparak DP World Yarımca limanını işleten kuruluş, yüksek teknoloji kullanımı ve çevre konusuna verdiği önemle tanınıyor.
2017'de limana gelen gemilerden kaynaklanan toplam 251 ton atık doğaya zarar vermeden uzaklaştırıldı. DP World Yarımca limandaki atıkları özel olarak ayırıyor, 2016 yılında 5.780 kg, 2017'de 11.600 kg ve 2018'in de ilk üç ayında 4.880 kg geri dönüştürülebilir atık belediyeye teslim edilmiş.
“Go Green”
DP World 2015 yılında iş yaptığı küresel liman operatörleri ile birlikte toplumda çevre bilincini teşvik etmek ve sürdürebilir bir değişimi gerçekleştirmek üzere, sektördeki ilk ve tek çevre insiyatifi olan “Go Green” kampanyasının imzacıları arasında yer aldı.
GO Green Kampanyası dahilinde üç ana tema belirlenerek geri dönüşüm, yeniden kullanım ile birlikte endüstri devlerinin iş çevrelerindeki topluluklar ve iklim değişikliğikonuları çeşitli proje ve organizasyonlarla ele alındı. Bu inisiyatife katılan liman operatörlerlerinin yerel işletmeleri, küresel olarak bir çevre bilinci yaratmak için,bu üç temayı kapsayacak aktiviteler organize ettiler. Kampanya kapsamında yeşil alanların yaratılması ve düzenlenmesi, eğitim programlarının başlatılması, atık geri dönüşümü ile ilgili önlemlerin alınması ve toplumla etkileşim çalışmalarına devam ediliyor.
Neler yapıyoruz?
Ayrıca DP World Yarımca olarak Go Green kampanyası kapsamında Körfez Belediyesi, ve çeşitli STK'larla birlikte yarımca sahilde kıyı ve deniz temizliği konusunda okullar ve gönüllü çalışanlarla birlikte yaklaşık 800 kg atık sahil ve denizden temizlemiştir. DP World personeli okullarda çevre bilinci konusunda eğitimler veriyor. Liman aydınlatması konusunda çevreye en duyarlı aydınlatma ekipmanları seçilmiş olup, yıllık tüketilen enerjiden % 59 tasarruf ediliyor. Operasyonlar sırasında oluşan bütün atıklar dönüşüme göderilmektedir. Sadece 10 aylık periyotta yaklaşık toplam atık miktarının %40'ı ekonomiye tekrar kazandırılmıştır. Yine operasyon kapsamında 18 adet elektrikli Lastik Tekerlekli Liman Vinçleri (E-RTG) kullanılarak 770 m3 CO2/yıl emisyon oluşumunu engelleniyor. Bunun yanı sıra 6 adet elektrikli Super Post Panamax diye adlandırılan rıhtım vinçleri ile karbon emisyonu oluşumunun önüne geçiliyor.
Dünya'da Sayılarla Plastik Tüketimi
Her yıl 500 milyar naylon torba kullanılıyor.
Yılda 13 milyon ton plastik denizlere atılıyor.
Her dakika 1 milyon plastik şişe satın alınıyor.
Her yıl 100 bin deniz canlısı plastikler yüzünden ölüyor.
Şişelenmiş suların yüzde 90'ı içinde plastik parçacıkları ihtiva ediyor.
Musluk sularının yüzde 83'ü içinde plastik parçacıkları ihtiva ediyor.
Satılan plastik eşyaların yüzde 50'si tek kullanımlık üretiliyor.
İnsanoğlu'nun ürettiği tüm çöpün yüzde 10'u plastikten oluşuyor.
BM Dünya Çevre Günü web sitesi
Kaynak:
lojiport.com
KURUMSAL
Hakkımızda
Tarihçe
Temsil Haritası
Faaliyet Raporları
Tüzük
UTİKAD Kuralları
UTİKAD Mesleki Etik Kuralları
Organizasyon Şeması
Kurumsal Sorumluluk
UTİKAD ÜYELİK
UTİKAD Üyelik Kazanımları
UTİKAD Üyelik Başvurusu
UTİKAD Üye Listesi
HİZMETLER
UTİKAD Yayınları
Ticari Belge ve Ürünler
Kütüphane
Emisyon Hesaplama
SEKTÖREL
Bilgi Bankası
Mevzuat
Duyurular
Haftalık Bültenler
Sektör Haberleri
Üye Firmaların İş İlanları
Etkinlikler
LOJİSTİK EĞİTİM
Lojistik Eğitim Takvimi
Mesleki Eğitim Seminerleri
Kuruma Özel Lojistik Eğitimleri
FIATA Diploma Eğitimi
MEDYA MERKEZİ
Basında UTİKAD
Basın Bültenler
E-Bültenler
Fotoğraf Galerisi
Video Galerisi
© Copyright 2022 utikad
BİNT Ajans
© Copyright 2022 utikad
BİNT Ajans