utikad@utikad.org.tr
+90 212 663 08 85 / +90 530 960 84 24
ENGLISH
MENÜ
Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği
ENGLISH
KURUMSAL
Hakkımızda
Tarihçe
Temsil Haritası
Tüzük
UTİKAD Kuralları
UTİKAD Mesleki Etik Kuralları
Organizasyon Şeması
Kurumsal Sorumluluk
Faaliyet Raporları
UTİKAD ÜYELİK
Üyelik Başvurusu
Üyelik Kazanımları
Üye Listesi
İş Birlikleri
HİZMETLER
UTİKAD Yayınları
Ticari Belge ve Ürünler
Kütüphane
Emisyon Hesaplama
SEKTÖREL
Bilgi Bankası
Mevzuat
Duyurular
Haftalık Bültenler
Sektör Haberleri
Üye Firmaların İş İlanları
Etkinlikler
LOJİSTİK EĞİTİM
Lojistik Eğitim Takvimi
Mesleki Eğitim Seminerleri
Kuruma Özel Lojistik Eğitimleri
FIATA Diploma Eğitimi
MEDYA MERKEZİ
Basında UTİKAD
Basın Bültenleri
E-Bültenler
Fotoğraf Galerisi
Video Galerisi
İLETİŞİM
Anasayfa
/
Sektörel
/
Sektör Haberleri
/
Gündem
/
“LOJİSTİK ŞİRKETLERİ BİR SÜRE SONRA NİTELİKLİ ÇALIŞAN BULAMAYABİLİR”
“LOJİSTİK ŞİRKETLERİ BİR SÜRE SONRA NİTELİKLİ ÇALIŞAN BULAMAYABİLİR”
Yıl Seçiniz
2025
2024
2023
2022
2021
2020
2019
2018
10.07.2018
“Lojistik işi insan kaynağını nereden bulacak? Şu an tartışılması ve çözüm bulunması gereken konu bu. Yan eğitim programı ve bir de staj konusu önemli. Lojistik işinde staj sorununa çözüm bulunması gerekiyor. Burada görev öncelikli olarak firmalara düşüyor” diyen O2 Lojistik Yönetim Danışmanlık Kurucusu ve Lojistik Yönetim Danışmanı Oruç Kaya, firmaların insan kaynağı konusuna kafa yorması gerektiğini vurguladı.
Türkiye lojistik sektörünün önemli danışmanlarından O2 Lojistik Yönetim Danışmanlık Kurucusu ve Lojistik Yönetim Danışmanı Oruç Kaya ile www.yesillojistikciler.com olarak bir araya geldik. Söyleşimizde ağırlıklı olarak lojistik sektöründeki insan kaynağı ve lojistik eğitimi üzerine konuştuk. Oruç Kaya, şu an lojistik sektöründe konuşulması gereken konunun insan kaynağı olduğunun altını çizdi.
“FİRMALARIN İNSAN KAYNAĞI KONUSUNA KAFA YORMASI GEREKİYOR”
“Lojistik işi insan kaynağını nereden bulacak? Şu an tartışılması ve çözüm bulunması gereken konu bu. Bununla beraber kişilerin niteliği nasıl geliştirilecek? Yan eğitim programı ve bir de staj konusu önemli. Lojistik işinde staj sorununa çözüm bulunması gerekiyor. Burada görev öncelikli olarak firmalara düşüyor” diyen Oruç Kaya, firmaların insan kaynağı konusuna kafa yorması gerektiğini vurguladı. Bir süre sonra lojistikte nitelikli çalışan bulunamayabileceğını söyleyen Kaya, “Türkiye'deki lojistik işinde özellikle saha çalışanı yani operasyon yapacak insan bulmak çok önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Sektörde bir de çok önemli bir şoför açığı var. Bu sorun yüksek maaşla da çözülecek bir konu değil. İnsan kaynağı sorunun çözülmesi için doğru maaş, doğru insan yönetimi gerekiyor” dedi.
“STAJ ÖNEMLİ, LOJİSTİK SAHADA ÖĞRENİLİYOR”
Lojistik eğitimi alan öğrencilerin yaşadıkları en büyük sıkıntının staj olduğunu belirten Oruç Kaya, şunları söyledi: “Çok üniversiteyi geziyorum. Öğrencilerle yaptığım sohbetlerde gördüğüm bir bıkkınlık var. Sektörden soğuma var. Evet okuyorlar ama ya iş bulamazsak diye düşünüyorlar. Sektördeki staj konusun önemli bir sorun. Bana her gün staj bulabilir misiniz diye mesajlar geliyor. Burada sorunu dernekler çözemez. Benim önerim YÖK'ün bir staj havuzu oluşturması. Bu havuzda öğrenciler ve şirketler olmalı. Yani staj konusunu resmi kurumlar organize etmeli. Peki staj çözüm mü? Evet staj çözüm. Çünkü lojistik sahada öğreniliyor. Burada öğrencilere düşen görev ise staj süresince kendilerini geliştirmek.”
“ASKERE GİDEN HERKESE LOJİSTİK EĞİTİMİ VERİLMELİ”
Lojistik eğitiminde 2 yıllık Meslek Yüksek Okulları'na ağırlık verilmesi gerektiğini söyleyen Kaya, “Çünkü saha elamanı sektörde daha önemli. Ama bu Meslek Yüksek Okulu'nda okuyan arkadaşların da sahada çalışacaklarının farkına varması gerekiyor” dedi ve ekledi: “Öte yandan benim insan kaynağına yönelik çözüm önerim var: Askere giden herkese lojistik eğitimi verilmeli. İrsaliye nedir, el terminali nasıl kullanılıyor. Askerde ağır vasıta şoför eğitimi de verilebilir. Yani askerde lojistikle ilgili birçok konu hakkında eğitim verilebilir” diye açıklama yaptı.
“TÜRKİYE'DE 40 MİLYON METREKARE DEPOYA İHTİYAÇ VAR”
Lojistikte “depolama” konusunda verdiği eğitimlerle tanınan Oruç Kaya, konuyla ilgili olarak düşüncelerini ise şöyle: “Bugün Almanya'da kişi başına 1 metrekare depo düşüyor. Türkiye'de 40 milyon metrekare depoya ihtiyaç var. Şu an Türkiye'de ölçülebilen depo alanı 10-15 milyon metrekare arasında yer alıyor. Kısacası Türkiye'de daha çok depo alanına ihtiyaç var. Sadece İstanbul'dan dağıtım yapılamayacağı da çok net.”
“TÜRKİYE'NİN COĞRAFİ AVANTAJI ARTIK YETMİYOR”
“Türkiye'nin lojistikteki en büyük avantajı bir haftada Avrupa'ya ulaşmaktı. Çin, artık Avrupa'ya 15-20 günde ulaşabiliyor” diyen Kaya, Türkiye'nin coğrafi avantajının artık yetmediğini ifade etti. Kaya, Türkiye'nin insan kaynağı, gümrükler, lojistik altyapı, limanlar yani Dünya Bankası Lojistik Performans Endeksi'ndeki kriterleri iyileştirmesi gerektiğini vurguladı. Lojistiğin ekonomi ile paralel olduğunu anlatan Kaya, ekonomi düşünce lojistiğin de düştüğünü, ekonomi çıkınca lojistiğin de çıktığını belirtti. Kaya, son dönemde karayolunun resmi rakamlarına göre yurtiçinde araç başına düşen yük miktarında azalmalar yaşandığını sözlerine ekledi.
“LOJİSTİK HASBİHAL GRUBUNUN ESAS AMACI BİLGİ VE FİKİR PAYLAŞIMI”
WhatsApp üzerinde organize olan “Lojistik Hasbihal' grubunun oluşumunda önemli rol oynayan Oruç Kaya, grup olarak 3 tane toplantı yaptıklarını ve Eylül ayında 4. Toplantıyı yapacaklarını söyledi. Grupta lojistik ile ilgili çok önemli paylaşımlar olduğunu ifade eden Kaya, “Lojistik Hasbihal adı üstünde bir muhabbet grubu. Dernekleşelim diyenler var ancak dernekleşme olduğu zaman ister istemez gruplaşma da olacaktır. Bu durumun Lojistik Hasbihal'e uygun olmadığını düşünüyorum. Grubun dernekleşmesine karşıyım. Çünkü şu an gruptaki herkes lojistik ile ilgili düşüncelerini özgürce ifade ediyor. Sektörün her kesiminde 140 kişiden oluşan grubumuzun toplantılarına ortalama 20-25 kişi katılıyor. Grubun esas amacı bilgi ve fikir paylaşımı” dedi.
Röportaj: Şenel Özdemir
Kaynak:
yesillojistikciler.com
KURUMSAL
Hakkımızda
Tarihçe
Temsil Haritası
Faaliyet Raporları
Tüzük
UTİKAD Kuralları
UTİKAD Mesleki Etik Kuralları
Organizasyon Şeması
Kurumsal Sorumluluk
UTİKAD ÜYELİK
UTİKAD Üyelik Kazanımları
UTİKAD Üyelik Başvurusu
UTİKAD Üye Listesi
HİZMETLER
UTİKAD Yayınları
Ticari Belge ve Ürünler
Kütüphane
Emisyon Hesaplama
SEKTÖREL
Bilgi Bankası
Mevzuat
Duyurular
Haftalık Bültenler
Sektör Haberleri
Üye Firmaların İş İlanları
Etkinlikler
LOJİSTİK EĞİTİM
Lojistik Eğitim Takvimi
Mesleki Eğitim Seminerleri
Kuruma Özel Lojistik Eğitimleri
FIATA Diploma Eğitimi
MEDYA MERKEZİ
Basında UTİKAD
Basın Bültenler
E-Bültenler
Fotoğraf Galerisi
Video Galerisi
© Copyright 2022 utikad
BİNT Ajans
© Copyright 2022 utikad
BİNT Ajans