Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / DGÖ’NÜN 13. PICARD KONFERANSI ÜLKEMİZ EVSAHİPLİĞİNDE MALATYA’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

DGÖ’NÜN 13. PICARD KONFERANSI ÜLKEMİZ EVSAHİPLİĞİNDE MALATYA’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

DGÖ’NÜN 13. PICARD KONFERANSI ÜLKEMİZ EVSAHİPLİĞİNDE MALATYA’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ22.10.2018İlk defa 2006 yılında Brüksel`de düzenlenen ve her yıl düzenli olarak başka bir üye ülkede gerçekleştirilen Dünya Gümrük Örgütü (DGÖ) PICARD (Gümrükler Akademik Araştırma ve Gelişimde İşbirliği) Konferansı`nın 13üncüsü, 9-11 Ekim 2018 tarihlerinde ülkemiz ev sahipliğinde Malatya`da gerçekleştirildi.

Gümrük ve uluslararası ticaretle ilgili konularda gümrük idareleri, üniversiteler ve araştırma enstitüleri arasında dinamik bir diyalog sağlama konusunda önemli bir platform görevi gören Konferans, gümrük görevlileriyle akademisyenleri bir araya getirmek, katılımcıların birbirleriyle tanışmalarını ve fikir alışverişinde bulunmalarını sağlamak açısından eşsiz bir fırsat sundu.

Bugüne kadar düzenlenen PICARD Konferansları arasında, 100`ün üzerinde başvuru ile en yüksek makale başvurusu alma özelliğini kazanan Konferansa, DGÖ üyesi gümrük idareleri, akademi dünyası, düşünce kuruluşları, hükümet dışı örgütler ve özel sektör alanlarında 65 ülkeden 200'ün üzerinde temsilci katıldı.

Gümrük ve özel sektör alanlarından üst düzey temsilcilerin katılım sağladığı Konferansın açılış programında, ülkemizden Ticaret Bakan Yardımcımız Sayın Fatin METİN, Gümrük ve Ticaret Eski Bakanı ve Malatya Milletvekili Sayın Bülent TÜFENKCİ, DGÖ Genel Sekreteri Kunio MIKURIYA ve program sponsoru Kore Gümrük İdaresi'nden Direktör Jaeho JUNG tarafından açılış konuşmaları gerçekleştirildi.

Konuşmalarında, Sayın METİN tarafından, ülkemizin PICARD Programı ve ticaretin kolaylaştırılmasına verdiği önemin altı çizilerek, yeni gelişen dünya ticaretinde sınır dışı ticaretin en önemli argümanının e-ticaret olduğu ve ülkemizin ticaretin kolaylaştırılması noktasında çalışmalarına hız verdiği vurgusu yapıldı.

Sayın TÜFENKCİ tarafından ise Konferansın, tarihte ilk gümrük uygulamalarının gerçekleştirildiği önemli ticaret kavşaklarından Malatya'da düzenlenmesinin katılımcılar için önemli fırsat olduğu belirtilerek, akademik çevrelerin bilimsel gelişmeler ışığında sunacakları çalışmaların ticaretin kolaylaştırılması ve daha adil bir ticaretin gerçekleşmesi noktasında son derece önemli olduğunun altı çizildi.

Malatya Valisi Ali KABAN, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur POLAT ve Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin GÜRKAN'ın da açılış töreninde hazır bulunduğu Konferans kapsamında ayrıca, Genel Sekreter MIKURIYA, Madagaskar Gümrük İdaresi Başkanı RABENJA ve Kore Gümrük İdaresinden Direktör JUNG ile üst düzey ikili görüşmeler gerçekleştirildi.
Öte yandan, gümrük idareleri ve özel sektörden toplam 50 kadar sunumun paylaşılıp tartışıldığı Konferansta, Bakanlığımız personeli tarafından hazırlanan çalışmalar arasından DGÖ tarafından kabul edilen 5 çalışmanın da sunumu başarıyla gerçekleştirildi.
 
Konferans boyunca, sınır aşan ticaretin kolaylaştırılması, e-ticaret, uluslararası e-ticaretin düzenlenmesinde izlenebilecek politikalar, gümrüklerde yenilikçi yaklaşımlar ve uygulamalar, gümrüklerde dijital verinin kullanımında yenilikçi yöntemler, güvenlik ve istihbarat sağlamada veri kullanımı, veri analizi ve yasadışı ticaret ve performans geliştirme çalışmaları konularında katılımcılar fikir alışverişinde bulunma ve farklı tecrübelerden faydalanma fırsatı elde etti.

Katılımcılar ayrıca, sosyal program çerçevesinde, dünyanın en eski gümrük mührünün bulunduğu Arslantepe Höyüğü ile önemli tarihi yapıları ve eşsiz gün batımıyla Nemrut Dağı'nı gezerek Malatya`nın tarihi ve turistik yerlerini ziyaret etme imkanı buldu.
Program sonunda, katılımcılar, ülkemiz ev sahipliğinde Malatya'da düzenlenen Konferansın çok başarılı ve verimli geçtiğini, organizasyondan son derece memnun kaldıklarını belirterek, Konferans boyunca sunulan ülkemiz misafirperverliği ve çalışmaları için teşekkürlerini sundular.

Kaynak: T.C. TİCARET BAKANLIĞI