Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Bilişim / TEKNO-LOJİ'DE BU AY

TEKNO-LOJİ'DE BU AY

TEKNO-LOJİ'DE BU AY20.11.2018Kıvılcım Onur'un dünyadaki gelişmelerden derlediği tekno-LOJİ sayfası yine yeniliklerle dolu…Volvo ve Renault Ez-Pro'nun otonom taşımacılığındaki yenilikleri, Intel ve Rolls-Royce'tan yeni nesil kargo gemisi, DHL'den yeni drone...

Otonom taşımacılıkta yeni çağa hoş geldiniz!

Renault Ez-Pro ile otonom taşımacılığa yeni bir soluk getirmeye hazırlanıyor. Tasarım olarak bir otonom ana kabin ve çoğaltılabilir otonom kabinlerden oluşan Ez-pro; birbirinden bağımsız ya da konvoy olarak tek bir sıra halinde hareket edebiliyor. Modüler tasarımı sayesinde istenilen ürünün taşınabilmesini kolaylaştırarak, hem profesyonel hem de günlük hayattaki kullanıcılarına hizmet vermeye hazırlanıyor. Taşınabilir mağaza veya yiyecek dağıtım noktası olarak da kullanılabilen araçlar; aynı zamanda, trafik altyapısına bağlanarak teslimata hız kazandırmayı da hedefliyor.

Volvo ile siz uykunuzu alın o yolu alır

Volvo'nun yeni konsept aracı 360c, direksiyonsuz bir yaşam alanı olarak karşımızda! Tamamen otonom olarak tasarlanan yeni konseptle, tam elektrikli bir otomobil olarak karşımıza çıkan Volvo; uzun mesafe yolculuklar için rakiplerine meydan okuyor. Aracınızda tüm konforunuzla uykuya daldıktan sonra ertesi güne bambaşka bir şehirde gözünüzü açabilir; kahve makinenizdeki taze kahveyle güne başlayabilirsiniz. 360c havayolu şirketleri için de ciddi bir rakip olma yolunda. Özellikle 300 km altındaki rotalarda kendi konforunu yaratmak isteyenler için avantajlı bir alternatif.

Intel ve Rolls-Royce'tan yeni nesil kargo gemisi

Intel ve Rolls-Royce ortaklığında üretilen otonom kargo gemileri herhangi bir mürettebat olmadan seyrini gerçekleştirebilecek. Mürettebatın yerini ise radar, termal kameralar ve HD kameralar alacak. Aynı zamanda gemilerde Rolls-Royce'un yapay zeka teknolojisini barındıracak ve gelen veri akışını kontrol edecek sunucu odaları da bulunacak. Dünya üzerindeki malzeme taşımacılığının yaklaşık %90'ının kargo gemileri aracılığıyla yapıldığını ve açık denizlerde kaybolan veya batan 1000 geminin %70inin insan hatası olduğu düşünüldüğünde denizlere yeni bir soluk geleceği şimdiden belli oluyor diyebiliriz.

DHL'den diğer taşıma yöntemlerini alt eden drone

Alman menşeli taşımacılık devi DHL, Wingcopter şirketi tarafından geliştirilen drone benzeri hava aracı Parcelcopter 4.0 ile Amazon ve UPS'i geride bırakmayı amaçlıyor. Testlerinin büyük kısmı Almanya'da gerçekleşen Parcelcopter 4.0, şu sıralar Tanzanya'daki bir sosyal sorumluluk projesinin baş kahramanı. Victoria Gölü yakınlarındaki Ukerewe Adası'na kara ve deniz yolu ile ulaşım mümkün ancak bu yollar, adada bulunan hastanenin acil bir tıbbi ihtiyacı halinde yetersiz kalıyordu. İşte tam bu noktada devreye giren Parcelcopter 4.0, adaya tıbbi malzeme tedariği için görev aldı. Saatte 150 km hızla ve 4 kilogram yük taşıma kapasitesiyle 100 kilometrelik bir uçuş gerçekleştirebiliyor. Ortalama 40 dakikada 60 kilometrelik uçuş gerçekleştirerek; kamyonla 6 saatte, feribotla ise 4 saatte alınabilecek yolu geride bırakıyor.

Kıvılcım ONUR - LOJİSTİK EKİPMANLAR

Kaynak: lojiport.com