Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / HIZLI TRENLE AVRUPA ÜLKELERİNE BAĞLANIYORUZ

HIZLI TRENLE AVRUPA ÜLKELERİNE BAĞLANIYORUZ

HIZLI TRENLE AVRUPA ÜLKELERİNE BAĞLANIYORUZ04.03.2019
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, nisanda yapım işlerine başlamayı planladıkları Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı Projesi`nin tamamlanmasıyla 231 kilometrelik güzergâhta çift hatlı, saatte 200 kilometre hızda, yolcu ve yük taşıma amaçlı bir hızlı tren hattı inşa edileceğini söyledi.

Avrupa Birliği -Türkiye Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog Toplantısı 28 Şubat 2019'da İstanbul'da Dolmabahçe Cumhurbaşkanlığı Çalışma Ofisinde gerçekleştirildi.
 
Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı Projesi'ne AB'den 275 milyon avroluk hibe
 
Toplantı kapsamında, Avrupa Birliğinin (AB) Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı Projesi'ne 275 milyon avroluk hibe sağlamasına ilişkin finansman anlaşması imzalandı.
 
AB Komisyonunun Hareketlilik ve Ulaştırmadan Sorumlu Üyesi Violeta Bulc'un katılımıyla gerçekleştirilen törende konuşan Turhan, Bakanlığın 2007-2013 yıllarını kapsayan IPA I (Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı desteği) döneminde tahsis edilen toplam 574,3 milyon avro hibe fonun 570 milyon avrosunun sözleşmeye bağlandığını,  497,1 milyon avrosunun harcandığını söyledi.
 
Böylelikle, IPA I döneminde kullanıma sunulan fonun yaklaşık yüzde 87'sinin "Ankara-İstanbul Hızlı Tren Hattı Köseköy-Gebze Kesiminin Rehabilitasyonu ve Yeniden İnşası", "Irmak-Karabük-Zonguldak Demiryolu Hattının Rehabilitasyonu ve Sinyalizasyonu" ve "Samsun-Kalın Demiryolu Hattının Modernizasyonu" projelerinin hayata geçirilmesine vesile olduğunu anlattı.
 
Samsun-Kalın demiryolu hattının modernizasyonunda son aşamaya gelindi
 
Turhan, ilk iki projenin tamamlandığını kaydederek, Samsun-Kalın Demiryolu Hattının Modernizasyonunda ise son aşamaya gelindiğini ve kısa sürede tamamlanması için yoğun çaba harcandığını bildirdi.
 
2014-2020 döneminde AB'den ulaştırmaya 362.2 milyon avro fon
 
Türkiye-AB Mali İş Birliğinin 2014-2020 yıllarını kapsayan IPA-II döneminde ise bakanlığa tahsis edilen fon miktarının 362,2 milyon avro olduğunu aktaran Turhan, şu ifadeleri kullandı:
 
"Söz konusu AB hibe fonu, ulaştırma sektörünün sürdürülebilir ve emniyetli ulaştırma, etkin ulaştırma, erişilebilir ve kapsayıcı ulaştırma, müktesebat uyumu ve AB entegrasyonu gibi temel alanlarında gerçekleştirilecek projeler için kullanılacak. Özellikle şu hususa dikkatinizi çekmek isterim ki; IPA II Döneminde Bakanlığımızca hayata geçirilecek ve bugün burada toplanmamızı sağlayan Halkalı- Kapıkule Projesi, bugüne kadar AB fonları ile yapacağımız en büyük altyapı projesi olacak.”
 
Turhan, "Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı Projesi 275 milyon avroluk AB katkısıyla IPA II döneminde ülkemize ayrılan toplam tahsisatın yüzde 8'ini, ulaştırmaya ayrılan toplam tahsisatın ise yüzde 76'sını oluşturmaktadır." diye konuştu. 
 
Türkiye, AB ülkelerine hızlı trenle bağlanıyor 
 
Turhan, Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı Projesi'nin Halkalı-Ispartakule, Ispartakule-Çerkezköy ve Çerkezköy-Kapıkule olmak üzere 3 kısımdan oluştuğunu kaydederek şu bilgileri verdi:
 
"Projenin 155 kilometrelik Çerkezköy-Kapıkule kesiminde 275 milyon avro IPA fonu kullanılacak olup, 76 kilometrelik diğer kısımlar ise eş zamanlı olarak TCDD Genel Müdürlüğünce milli bütçe imkanlarıyla inşa edilecektir.

Projenin tamamlanmasıyla Halkalı-Kapıkule arasında 231 kilometrelik güzergahta çift hatlı, saatte 200 kilometre hızda, yolcu ve yük taşıma amaçlı bir hızlı tren hattı inşa edilmiş olacaktır. Böylece; İstanbul'dan başlayıp Bulgaristan sınırında son bulan güzergahıyla Halkalı-Kapıkule Projesi, ülkemizin AB ülkelerine yüksek standartlı bir demiryolu ile doğrudan bağlantısı sağlamış olacaktır."
 
Halkalı-Kapıkule hızlı demiryolu hattının inşasına nisanda başlanması planlanıyor
 
Turhan, projenin yapım ve müşavirlik işlerine ait ihale süreçlerinde son aşamaya gelindiğini belirterek, ihalelerin mart ayı içerisinde sonuçlandırılması ve nisanda hem yapım hem de müşavirlik işine ait sözleşmelerin imzalanarak işe başlanılmasının hedeflendiğini söyledi.
 
Türkiye'de Yürütülen En Büyük AB Yatırım Projesi 
 
AB Komisyonunun Hareketlilik ve Ulaştırmadan Sorumlu Üyesi Violeta Bulc ise destek verdikleri projeler arasında en yüksek bütçeli işin Halkalı-Kapıkule Projesi olduğunu söyledi.
 
Öte yandan, AB Türkiye Delegasyonun internet sitesindeki duyuruda; İstanbul'u Türkiye-Bulgaristan sınırına bağlayacak proje için yapılacak toplam yatırımın bir milyar avro olacağı belirtiliyor.
 
Hattın inşasının tamamlanmasıyla hem tüketici hem de üreticiler açısından değeri 1,6 milyar avroyu bulacak önemli faydaların sağlanacağı, uluslararası ithalat ve ihracat faaliyetleri açısından daha ekonomik ve güvenilir bir demiryolu koridorunun oluşacağının altı çiziliyor.
 
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr