Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / URAYSİM PROJESİYLE DIŞA BAĞIMLILIK AZALACAK

URAYSİM PROJESİYLE DIŞA BAĞIMLILIK AZALACAK

URAYSİM PROJESİYLE DIŞA BAĞIMLILIK AZALACAK28.03.2019Yerli ve milli projeler kapsamında çalışmalarına devam edilen Ulusal Raylı Sistemler Test ve Araştırma Merkezi Projesi (URAYSİM) ile ilgili toplantı Eskişehir'de yapıldı.

Toplantıya; Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Selim Dursun, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdürü Erol Arıkan, TÜLOMSAŞ Genel Müdürü Hayri Avcı, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı ve demiryolu sektörünün ilgili isimleri katıldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Türkiye'nin raylı sistemler üretilen bir merkez haline gelmesini istediklerini belirterek bu konuda alınan mesafeye dikkati çekerek hem devletin hem de özel sektörün raylı sistemler konusunda sorumluluk üstlendiğini vurguladı ve şunları kaydetti:

“URAYSİM Projesi yerlileştirme ve millileştirme projemizin en önemli parçalarından birisi”

“Türkiye nasıl otomobilde belli bir sıçrama gösteriyor ise demiryolu ünitelerinin imalatında da ciddi yol alacak bir noktaya geldi. Yeni lojistik planlar yapıyoruz. Bu planların içinde çok miktarda yeni araçların üretilmesi zorunluluğunu görüyoruz. Bu çerçevede, ilgili firmalarımıza yurt dışı yerine ürünlerini yurt içinde test imkânı sağlanması gerekiyor. URAYSİM Projesini hem hükümetimiz hem de bakanlığımız son derece ciddiye alıyor. Bu projenin hızla tamamlanması için iyi bir yol haritası çıkarmamız, buna uygun gerekli altyapı ve ekipman yatırımlarını biran önce tamamlamamız gerekiyor. Cumhurbaşkanımız da projeyi yakından takip ediyor. URAYSİM'in kurulması bakanlık olarak yapmaya çalıştığımız yerlileştirme ve millileştirme projemizin en önemli parçalarından birisi. Türkiye'nin buna ihtiyacı var.”

“Bu projeye ihtiyacımız var, üç yılda bitirmeye çalışacağız”

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Selim Dursun ise URAYSİM Projesini paydaşlarla üç yılda bitirmeye çalışacaklarını söyledi. Merkez ile milli servetin yurt dışına gitmesinin önüne geçileceğini anlatan Dursun, “Yurt dışından da iş alalım. Teknolojik gelişmelere ayak uyduralım. 2023 vizyonumuz var. Bu vizyon hedeflerine ulaşırken, çeken-çekilen araçlar, hızlı tren, metrolar, monoraylar gibi bunların bütün ünitelerinin testlerinin yapılacağı güzel bir merkezimiz olacak. Bizim URAYSİM'e ihtiyacımız var.” diye konuştu.

”URAYSİM, yurt dışına bağımlılığımızı azaltacak”

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı, URAYSİM konusunda yaklaşık beş aydır ilgili paydaşlarla görüşmeler gerçekleştirdiklerini, projedeki bazı sıkıntıları paydaşların destekleriyle aşıp belli bir aşamaya geldiklerini aktardı.

Çomaklı, şunları kaydetti: “URAYSİM sadece Eskişehir'in değil, Türkiye'nin gelecekteki önemli mihenk taşlarından birisidir. Yurt dışına bağımlılığımızı azaltacak şekilde bir planlamaya sahip. Projede Eskişehir Teknik Üniversitesine de büyük görevler düşüyor. URAYSİM raylı sistemler konusunda önemli bir Ar-Ge Merkezi ve bir üs olacak.”

Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu da proje için gerekli nitelikli insan kaynağını yetiştirme ve sürdürülebilirliği konusunda kararlı olduklarını vurguladı.

Kaynak: ulasimonline.com