Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / ÇEKYA TRANSİT TAŞIMALARI SERBESTLEŞTİRİLSİN TALEBİ

ÇEKYA TRANSİT TAŞIMALARI SERBESTLEŞTİRİLSİN TALEBİ

ÇEKYA TRANSİT TAŞIMALARI SERBESTLEŞTİRİLSİN TALEBİ09.09.2019
Türkiye-Çekya İş Forumunda Çekya Başbakanına Ortak Mesaj: Transit taşımaları serbestleştirin.

Çekya Başbakanı Andrej Babis Türkiye'ye yaptığı resmi ziyaret kapsamında Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile ikili görüşmelerde bulunarak, TOBB ve DEIK tarafından düzenlenen iş forumuna katılım sağladı. Yapılan görüşmelerde Türkiye tarafından verilen ortak mesaj Çekya üzerinden gerçekleştirilen transit taşımaların serbestleştirilmesi olarak yer aldı.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye-Çekya İş Forumu, Çekya Başbakanı Andrej Babis, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Çek Cumhuriyeti Sanayi ve Ticaret Bakanı Karel Havlicek, T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Batur Yılmaz, DEİK Başkanı Nail Olpak, DEİK/Türkiye-Çekya İş Konseyi Başkanı Nazmi Akıman ve Çek Ticaret Odası Başkanı Vladimir Dlouhy‘in katılımlarıyla 4 Eylül 2019 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirildi.
 
DEİK Başkanı Nail Olpak konuşmasında “Çekya'nın ‘'Slovakya-Çekya-Almanya” güzergâhı üzerinde, transit taşımaları en kısa sürede serbestleştirmesini veya mevcut kotanın arttırılması yönünde gerekli adımları atmasını bekliyoruz.” ifadesine yer verdi.

Türkiye'de 27 adet Çekya sermayeli şirketin faaliyet gösterdiği belirten Olpak, “Türk ve Çek iş dünyası olarak bir araya gelince yaptığımız iş birlikleriyle genişliyor ve beraber büyüyoruz. Amacımız, karşılıklı ticaretimizi dengeli bir şekilde hak ettiğimiz seviyelere taşımak. Şu anda, Türkiye'de 27 adet Çekya sermayeli şirket faaliyet gösterirken, Çekya'da 80'den fazla Türk firmasının faaliyeti bulunuyor. Ancak bu sayıyı daha yukarıya taşımamız gerekiyor. 2013'ten 2018 yılına kadar ki 5 yıllık süreçte Türkiye'nin Çekya'ya ihracatı % 30 artışla 1 milyar dolar olurken, Türkiye'nin Çekya'dan ithalatı ise % 1 artarak 2,7 milyar dolar seviyesine geldi. İkili ticaret hacmimiz de yaklaşık 4 milyar dolar seviyesinde. Ancak Türkiye açısında çok dengeli bir ticaret değil. Önümüzdeki dönemde yatırım ve yeni iş fırsatlarımızı artırmak için daha fazla gayret göstereceğiz. Bundan sonraki süreçte Türkiye ve Çekya arasında daha fazla iş yapmamız için önümüzü açacak ana konularımız bulunuyor. Karşılıklı yatırımlarda karşılaşılan bürokratik engellerin minimuma indirilmesini bekliyoruz. Yüksek teknoloji alanlarında yeni istihdam oluşturularak, araştırma faaliyetlerinin yoğun olduğu alanlara yönelik yatırımların artırılması da bir diğer önemli husus. Türkiye ile Çekya'nın karşılıklı olarak birbirini daha çok tanımasını ve turizm alanındaki iş birliğinin daha çok geliştirilmesini sağlamalıyız. Özellikle Gümrük Birliği'nin güncellenmesi için Çek makamların Türkiye'ye desteklerini çok önemsiyoruz. Çekya'nın ‘'Slovakya-Çekya-Almanya” güzergâhı üzerinde, transit taşımaları en kısa sürede serbestleştirmesini veya mevcut kotanın arttırılması yönünde gerekli adımları atmasını bekliyoruz.” ifadelerini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir önceki gün bir araya gelerek gerçekleştirdikleri toplantıda birçok konu başlığına yer verildiğini, sanayi ve teknoloji bakanlarıyla da ekonomik iş birliği konularının değerlendirildiğini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, 2013'te iki ülke arasında 5 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefinden bahsettiğini vurgulayan Başbakan Andrei Babis,”Sayın Erdoğan ile görüşmemizde, bu hedefe ulaşmak için elimizden geleni yapacağımızı belirttim.” mesajını paylaştı.

İş Forumu'nda Çek yatırımcılara hitap eden T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Türkiye ve Çekya arasındaki ekonomik işbirliği son yıllarda önemli mesafeler katetti. Hedefimiz, Avrupa'nın 2 önemli aktörü olan ülkelerimizin çok daha verimli ve yoğun bir iş birliği içinde olmasıdır. İkili ticaret hacmimiz 2003 yılında yalnızca 633 milyon dolar seviyelerindeydi. 2018 yılı itibariyle 5 katına çıkarak 3,65 milyar dolara ulaştı.” ifadesini kullandı.
 
UND

Kaynak: lojiyol.com
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr