Karayolu taşımacılık sektörü ilk defa ağustos ayında 1 milyon adedi geçmiş oldu. Türki Cumhuriyetler ve Ortadoğu'da Suriye ile Irak taşımalarının hızlanması bu artışta etkili oldu. Öte yandan Avrupa'ya yönelik ihracat taşımalarında düşüş hız kesmedi.
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND), Ağustos 2019 Karayolu Taşıma İstatistikleri raporunu açıkladı. Türk ve yabancı araçlar Ocak-Ağustos toplamında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 artış ile 1 milyon 52 bin 813 ihracat taşıması gerçekleştirdi. Böylece karayolu taşımacılık sektörü ilk defa ağustos ayında 1 milyon adedi geçmiş oldu. Türki Cumhuriyetler ve Ortadoğu'da Suriye ile Irak taşımalarının hızlanması bu artışta etkili oldu. Öte yandan Avrupa'ya yönelik ihracat taşımalarında düşüş hız kesmedi.
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND), Ağustos 2019 Karayolu Taşıma İstatistikleri raporunu açıkladı. Türk ve yabancı araçlar Ocak-Ağustos toplamında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 artış ile 1 milyon 52 bin 813 ihracat taşıması gerçekleştirdi. Böylece karayolu taşımacılık sektörü ilk defa ağustos ayında 1 milyon adedi. geçmiş oldu. Bu taşımalarının yüzde 78 Türk, yüzde 22'si ise yabancı araçlar tarafından taşındı.
UND'nin derlediği verilere göre; Türk araçlarının geçen yılın Ağustos ayında 88 bin 587 adet olan ihracat taşıma sayıları 2019 yılı Ağustos ayında yüzde 11 artış ile 98 bin 558 adet oldu. Geçen yılın aynı dönemine göre Ocak-Ağustos toplamında yüzde 5 artış ile toplam 818 bin 704 adet ihracat taşıması Türk araçlar tarafından gerçekleştirildi. Yabancı araçların geçen yıl Ağustos ayında 23 bin 953 adet olan taşıma sayıları 2019 yılı Ağustos ayında yüzde 18 artış ile 28 bin 192 adet oldu. Ocak-Ağustos toplamında ise yabancı araçlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 artış ile 234 bin 109 adet ihracat taşıması gerçekleştirdi.
Irak ve Suriye'ye geçen yılın aynı dönemine göre artış eğilimi olması sebebiyle bölgesel olarak sadece Ortadoğu ülkelerine ihracat taşımalarında yüzde 11 artış oldu. Avrupa'nın genelinde bir önceki aylarda olduğu gibi düşüş eğilimi devam ederken, sadece komşu ülkelere yapılan ihracat taşımalarında artış görüldü. Bulgaristan yüzde 17, Romanya yüzde 10, Yunanistan yüzde 16 artış sağlarken, Almanya yüzde 4, İtalya yüzde 14, Fransa yüzde 11 düşüş gösterdi. Avrupa ülkelerine toplamda yüzde 1 düşüş yaşandı. BDT ve Orta Asya bölgesine yapılan ihracat taşımaları genel toplamda yüzde 5 düşüş göstermiş olsa da Dilucu Sınır Kapısı üzerinden Nahcivan'a yapılan taşımaların bu farka sebep olduğu tespit edildi. Ortadoğu ülkelerine yapılan ihracat taşımalarında Irak'a ve Suriye'ye ve İran'a taşımalar artmış olmasına rağmen Körfez ülkelerine yapılan taşımalar gerileme gösterdi. Genel toplamda ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 artış olduğu görülüyor.
İthalat taşımaları da hızlandı
Türk araçlarının geçen yılın Ağustos ayında 26 bin 716 adet olan ithalat taşıma sayıları 2019 yılı Ağustos ayında yüzde 10 artarak 29 bin 565 adet oldu. Ocak-Ağustos toplamında ise Türk araçlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 düşüş ile 268 bin 134 adet ithalat taşıması gerçekleştirdi.. Yabancı araçların da geçen yıl Ağustos ayında 13 bin 391 adet olan ülkemize yaptıkları ithalat taşıma sayıları 2019 yılı Ağustos ayında aynı seviyede kalarak 13 bin 415 adet oldu. Ocak-Ağustos toplamında ise yabancı araçlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 düşüş ile 130 bin 283 adet ithalat taşıması gerçekleştirdiler. Türkiye'nin ithalat taşımasında, Türk ve yabancı araçlar genel toplamında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 düşüş ile 398 bin 417 adet ithalat taşıması gerçekleştirilmiş oldu.
Kaynak: lojiport.com