Türk ihracatçısı için kangrene dönüşen Rusya gümrüklerindeki uyguluma Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Moskova ziyaretinin ardından yoğunlaşan görüşmelerle nihayet çözüme kavuşurken, Basitleştirilmiş Gümrük Hattı (BGH) kapsamında ilk sevkıyat dün gerçekleştirildi. Aylardır sürekli gümrük krizi ile anılan Türk-Rus ticaretinde dönüm noktası konumundaki anlaşmayı ilk uygulayan Günaltrans Yönetim Kurulu Başkanı Göksel Günal, gümrük krizinin üzerine gelen ekonomik kriz ile büyük darbe alan ikili ticaretin bu gelişmeyle birlikte hızlı bir ivme yakalayacağını söyledi.
Göksel Günal, 18 Eylül 2008’de imzalanan gümrük protokolünün bir türlü hayata geçirilemediğini, Rusya’ya giren bütün Türk mallarının ağır denetlemelere tabi tutulduğunu hatırlatarak, “Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Moskova’daki girişimlerinin meyvesini topluyoruz” dedi.
Gül’ün Moskova ziyaretinin ardından Rusya Federal Gümrük Servisi Başkanı Andrey Belyaninov başkanlığındaki Rus heyetinin 16-18 Şubat tarihlerinde Türkiye’ye gelerek ikili görüşmelerde bulunduklarını anlatan Günal, “Görüşmelerin son gününde 18 Eylül protokolünü hayat geçirecek pilot projenin başlaması için anlaşmaya varıldı. Türkiye’de İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanları ile Rusya’da Moskova Vnukopo Havalimanı BGH için seçildi. 5 Mart 2009 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğ ile BGH uygulanabilir hale geldi” dedi.
İlk olarak seçkin firmaların ürünleri gitti
BGH’nin resmi olarak işler hale gelmesinin ardından ilk uçuşun taşıdığı büyük öneme uygun olarak Türkiye’nin en seçkin firmalarından oluşan karma bir gönderim hazırladıklarını belirten Günal, İstanbul’dan yapılan ilk ilk sevkiyat için MNG Airlines’ın uçaklarını kullandıklarını bildirdi.
Göksel Günal, BGH’nin TIR gümrüklerine de kurulmasıyla birlikte bu araçlarla da taşıma yapacaklarını belirterek, yeni sistemin sağladığı avantajları şöyle özetledi:
“BGH, sisteme gönüllü olarak dahil olmak isteyen firmalar için Rusya’da gümrük prosedürlerini büyük ölçüde azaltıyor. Hatta gümrükleme süreleri saatlerle ölçülebilir hale geliyor.
Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğe göre, BGH’yi kullanacak firma, Türkiye’de sunduğu gümrük belgelerini, ön bildirim formuyla beraber bağlı olduğu ihracatçı birliğine sunacak. İhracatçı birliği bu belgeleri ve faturaları onayladıktan sonra TİM vasıtasıyla havaalanı gümrüğüne gönderecek. Belgeler burada özel bir güvenli zarf ile mühürlenecek ve uçak ile Moskova Vunukova Havalimanı Gümrüğü’ne gönderecek. Böylece bütün orijinal belgeleri Türkiye tarafından onaylanmış halde gören Rus gümrüğü, evrakların gerçekliğinden emin olduğu için derhal gümrük prosedürlerini tamamlayacak.”
BGH’nin sağlayacağı avantajlar
Göksel Günal, yeni sistemin ihracatçıya sağlayacağı avantajları ise şöyle sıraladı:
· BGH'ye dâhil olmayan Türk ve Rus şirketleri ile Türkiye Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu’nda gümrük beyanı yapan diğer şirketlere kıyasla gümrük noktalarında öncelik sağlayacak.
· Uygun olduğu durumlarda ayrı hatların kullanımı yoluyla gümrükleme zamanının kısalmasına yol açacak şekilde kolaylaştırılmış gümrük işlemlerinden yararlanacak.
· Kaçakçılıkla ve gümrük suçları ile mücadele gereklilikleri dışında gümrük muayenesinden muaf olacak.
· BGH'ye katılan firmalara dış ticaret operasyonlarında banka garantisini kullanma imkanı tanınacak.
· BGH'ye katılan şirketlerin eksik belge sunması ve bilahare bu eksik belgeleri tamamlayacaklarına dair taahhütte bulunmaları halinde kargo beyannamelerinin tarafların gümrük idarelerince kabul edilebilecek.
Ruble ile ticaret bir adım öne geçecek
Göksel Günal, kolaylaşan gümrük süreci ve İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi’nin öncülüğünü yaptığı Ruble ile ticaretin uygulanmasıyla birlikte, rekabetin en yoğun yaşandığı tekstil ve konfeksiyon sektörlerinde Türk firmalarının bir adım öne geçeceğini söyledi.
Günal, şu anda sadece 3 havalimanı arasında kurulu olan BGH’nin önümüzdeki aylarda hem TIR hem de liman gümrüklerinde de hayata geçeceğini sözlerine ekledi.
Lojiport