Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / KUYRUKTAN BIKTILAR, KAPIYA GELMEDEN GÜMRÜKLEME İSTİYORLAR

KUYRUKTAN BIKTILAR, KAPIYA GELMEDEN GÜMRÜKLEME İSTİYORLAR

KUYRUKTAN BIKTILAR, KAPIYA GELMEDEN GÜMRÜKLEME İSTİYORLAR01.10.2019
Karayolu ihracat taşımaları hızlandı, bazı sınır kapılarında TIR kuyrukları 20 km'yi aştı. Gümrüklerde 5 günü bulan beklemelere kalıcı çözüm talep eden ihracatçı, sınır kapılarına gelmeden gümrükleme yapılmasını istiyor.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) Lojistikte Yeni Yaklaşımlar ve Yeni Ticaret Yolları Komitesi Başkanı Ahmet Yayman, taşımalarda gümrük kapılarında yaşanan beklemeler ve sürücü vizelerinde karşılaşılan problemler nedeniyle ihracatçının önemli pazarları kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

İhracatın artışa geçmesi ile son haftalarda sınır kapılarındaki TIR kuyruklarının yeniden 20 km'yi aştığını dile getiren Yayman, “Gümrük geçişlerini hızlandırmak için ilgili bakanlıklardan Edirne-Havsa civarında bir lojistik merkez kurulmasını ve gümrük işlemlerinin burada yapılmasını istiyoruz” dedi.

Vize ve geçiş belgeleri konularında da büyük problemler olduğunu dile getiren Ahmet Yayman, çözüm önerilerini DÜNYA'ya anlattı.

İhracat taşımalarındaki artış nedeniyle özellikle Kapıkule'de TIR kuyruğunun 20 km'yi aştığına dikkat çeken Yayman, “Depoda yüklenen aracınız İkitelli'den çıkıyor, Muratbey Gümrüğü'ne oradan da Kapıkule'ye gidecek, günlerce sıralarda bekliyor. Gayri insanı şartlar söz konusu. Birçok şoförümüz bu şartlardan dolayı işi bırakıyor.

Ayrıca ihracatçı açısından bakacak olursak; teslim aldığımız malı Almanya'ya 5, İngiltere'ye 7 günde götürmek zorundayız. Bu süreler gecikince, alıcı bir daha sipariş vermiyor. Türk ihracatçısının Avrupa'ya mal satmasındaki en büyük sebeplerden biri coğrafi yakınlık ancak bu sorunlar nedeniyle bu avantaj da kayboluyor. Bu sefer Avrupalı firmalar siparişlerini Uzak Doğu'ya kaydırıyor” diye konuştu.

'İş insanına vize kalkmalı'

Özellikle son dönemde şoförler için Schengen vizesi almakta problem yaşadıklarını dile getiren Yayman, şöyle devam etti: “Bu yılın başından beri Schengen Bölgesi ülke konsoloslukları sudan sebeplerle vize taleplerini reddediyor. Hem de şoförün pasaportunda yüzlerce giriş-çıkış gördükleri halde. İstedikleri bütün evrakları sunmamıza rağmen ret kararı veriyorlar. Vize için kimi zaman 3-7 gün arasında randevu tarihi veriyorlar. Vize de 1 haftada alınıyor. Sonuçta yaklaşık iki haftayı kaybediyoruz. Bunlar 6 aylık periyodlarla 80 euro civarında bir ücret karşılığında veriliyor."

İş insanları ve TIR şoförlerine vizede ayrıcalık tanınması gerektiğini belirten Yayman, ilk etapta beş yıllık vize, ardından da anlaşmalarla vizelerin tamamen kaldırılmasının sağlanmasını içeren süreç önerdi.

'Transit geçişler serbest olmalı!'

Türkiye'den ihracat amaçlı taşınanyükün yarıya yakınının Türkiye'de yerleşik Avrupalı firmalarca üretilmesine rağmen özellikle Avusturya,Slovenya, Macaristan Türk TIR'larına kısıtlı sayıda geçiş belgesi verilmesini eleştiren Yayman, “Belge bittiği zaman TIR'larımız bu ülkelerden geçemediği için Almanya, Fransa, İngiltere ve İskandinavya ülkelerine yük götüremiyor. Biz bu ülkelerden son model çevreci tırlarımızla geçerken milyonlarca euro otoyol ücreti de ödüyoruz. Bu ülkelerin Ortadoğu ve Orta Asya'ya sattığı malları da Türk nakliyeciler taşıyor. Ayrıca kendilerinin şoför açıkları olduğu için bu işleri yapma kabiliyetleri de sınırlı” diyerek transit geçişlerin serbest olması gerektiğini söyledi.

Yayman, "Bir geçiş belgesi ihtiyacı ve kısıtlaması olmamalı. Bu Konu AB ile Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesinde mutlaka gündeme getirilip çözülmeli” dedi.

HGS ve OGS'de ‘kaçak' muamelesi görüyoruz

HGS ve OGS geçişlerinde sıkıntılar yaşadıklarına ve teknik bir hata nedeniyle ‘kaçak geçiş' yapmış gibi muamele gördüklerine değinen Ahmet Yayman, bu konudaki şikayetlerini ve çözüm önerilerini şöyle özetledi: “Araçlarımız köprülerden ve otoyollardan geçerken bazen okuyucudan, bazen kullanıcının etiketinden veya kullandığı hesaptan kaynaklı hatalardan dolayı o anda ücret çekilemiyor. Bu çekilememe durumunda son çıkan kanuna göre on beş gün içerisinde ödenmezse dört katı ücret alınıyor. Bir araç köprüden, otoyoldan geçerken ücreti alınmadıysa bunun e-mail veya SMS yoluyla fi rmaya bildirilmesi ve 15 gün içinde veya bir ay içerisinde o ücretin web sayfasından online ödenebilmesini talep ediyoruz. Özellikle karayollarına bağlı yollarda ‘kaçak geçiş' lafı bile bizi rahatsız ediyor.

Aracınızı muayene ettirmek için muayene istasyonuna gidiyorsunuz, kaçak geçiş çıkıyor. Plakaya bakıyorsunuz; treyler plakası. Sistem önden çekiciyi arkadan treyleri okuyor ve cezayı da treylere kesiyor. İngiltere'de olduğu gibi çekicinin plakası treylere takılabilir."
 
Aysel YÜCEL – DÜNYA

Kaynak: lojiport.com
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr