Nakliye sektörünü çok yakından ilgilendiren bu sistem Karayolu Yük Taşımacılığında kaçakçılığın önüne geçmek ve Türkiye Nakliye Sektörüne ait verilerin toplanmasını amaçlayan bir sistem olarak açıklanıyor.
U-ETDS ile ilgili soruların yanıtları haberimizde
U-ETDS ile Amaçlanan Nedir?
Denetlemekten ziyade toplanacak bilgiler ışığında analizler ve çıkarımlar ile Nakliye Sektörünün geleceğine yön vermek hedeflenmektedir. Hali Hazırda 1 Ocak 2019 itibariyle Karayolu Yolcu Taşımacılığında kullanılmaktadır.
U-ETDS Kimleri Kapsıyor?
U-ETDS Karayolu yük taşımacılığı alanında ; K1, L1, N2, C2, C3, K3, L2, N1, N2, R1, R2, M1, M2, P1, P2, T1, T2 Yetki belgesi sahiplerini kapsamaktadır. U-ETDS'ye veri gönderme yükümlülükleri 31 Aralık 2019 itibariyle başlayacak.
U-ETDS Kapsamında Hangi Veriler Girilecek?
U-ETDS kapsamında girilecek verileri şöyledir;
Plaka
Şoför
Yük Cinsi
Yük Miktarı
Taşıma Bedeli
Yükleme-Boşaltma Tarihi
Yükleme-Boşaltma Saati
Gönderici Bilgileri
Alıcı Bilgileri
Fatura/E-Fatura
İrsaliye
Bu girilecek veriler yükün kabul edildiği saatten itibaren 6 saat içinde U-ETDS'ye işlenmelidir.
U-ETDS'de Veri Girişi Nasıl Yapılacak?
U-ETDS kapsamında girilecek olan veriler E-devlet veya Web-Servis üzerinden girilebilecek. Bu konuda çalışmalar devam ediyor. Yapılacak olan mobil uygulamayla veri girişleri yapılabilecek.
U-ETDS'de Firmalar Sınıflandırılacak;
Firmalar sisteme uygunluklarına göre A,B,C,D sınıfı firma olarak sınıflandırılacak. Mevzuata en uygun şekilde faaliyet gösteren firmalar A grubu olacak. Ayrıca düzenli olarak veri girişi yapanlara 3 ayda 1 yapılacak kontrollerde 20 uyarma puanı silinecek.
Kaynak: lojiport.com