Çin tarafından geliştirilen ve dünyanın birçok ülkesinin destek verdiği Kuşak ve Yol Projesi kapsamında bugüne kadar aralarında Türkiye'nin de olduğu 137 ülke ve 30 uluslararası kuruluşlar 197 iş birliği anlaşması imzalandı.
Çin ekonomik planlama kuruluşu, Ekim sonu itibarıyla 137 ülke ve 30 uluslararası örgüt ile 197 Kuşak ve Yol (K&Y) işbirliği anlaşması imzalamış olduğunu açıkladı.
Ulusal Gelişme ve Reform Komisyonu (National Development and Reform Commission - NDRC) sözcülerinden Meng Wei, gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomiler bir yana, gelişmiş ülkelerden çok sayıda şirket ve finans kurumunun bir üçüncü ülkenin piyasasını genişletmek üzere Çin ile ortak çalışma yaptığını söyledi.
NDRC'nin belirttiğine göre Çin-Laos demiryolu, Çin-Tayland demiryolu, Jakarta-Bandung hızlı tren demiryolu ve Macaristan-Sırbistan demiryolu hatlarının inşaatı güvenli biçimde ilerlerken Gwadar Limanı, Hambantota Limanı, Pire Limanı ve Khalifa Limanı'nı da içeren projeler de pürüzsüz biçimde yürüyor.
Öte yandan Kuşak ve Yol Projesi kapsamında Çin'den Avrupa'ya yük taşıyan ilk trende 5 Kasım tarihinde Türkiye'ye ulaşmış ve Marmaray'dan geçen ilk yük treni olmuştu.
Bu arada Çin-Belarus endüstri parkının, Çin-Birleşik Arap Emirlikleri endüstriyel kapasite iş birliği gösterim bölgesinin ve Çin-Mısır Süveyş ekonomik ve ticari işbirliği bölgesinin oluşturulma çalışmaları da çok büyük bir hızla ilerliyor.
Meng, Ocak-Eylül ayları arasında Çin'in K&Y ülkeleriyle ticaretinin yaklaşık 950 milyar dolara ulaştığını ve bu ülkelere finans dışı doğrudan yatırım tutarının da 10 milyar dolara vardığını bildirdi. Öte yandan sözcü, Çin'in20 K&Y ülkesiyle ikili para değiş tokuş anlaşması yaptığını ve 7 ülkeyle de Çin'in resmi para birimi kliring anlaşması gerçekleştirdiğini söyledi.
Ülke, bunlara ek olarak, K&Y ülkeleriyle teknoloji alışverişi, eğitim, kültür ve turizm, çevre ve dış yardımı da içeren diğer sektörlerde de işbirliğinde başarılı sonuçlar elde etti.
AA
Kaynak: lojiport.com