Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / Ç.KALE HAVAALANINA YENİ APRON

Ç.KALE HAVAALANINA YENİ APRON

Ç.KALE HAVAALANINA YENİ APRON11.03.2009

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Çanakkale Havaalanı'nda yeni apronun hizmete girmesi dolayısıyla düzenlenen törende konuştu. Yıldırım, Çanakkale'de 1995 yılında yapılmış havaalanının, bir terminali ile bir uçak kapasitesinde apronu bulunduğunu anımsattı. Yıldırım, şimdi ise kentte 2 terminal, 2 apron ve daha fazla uçak alacak kapasiteye ulaşıldığını ve uçak seferleri yapıldığını belirtti

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, “Çanakkale, bilişimde ve ulaşımda erişilebilir, ulaşılabilir bir ilimiz haline geldi” dedi. Yıldırım, Çanakkale Havaalanı'nda yeni apronun hizmete girmesi dolayısıyla düzenlenen törende konuştu. Konuşması sırasında etkisini artıran yağmurlara ülkenin ihtiyacı olduğunu kaydeden Yıldırım, Çanakkale'de 1995 yılında yapılmış havaalanının, bir terminali ile bir uçak kapasitesinde apronu bulunduğunu anımsattı. Yıldırım, şimdi ise kentte 2 terminal, 2 apron ve daha fazla uçak alacak kapasiteye ulaşıldığını ve uçak seferleri yapıldığını belirtti.

Yıldırım, Çanakkale'nin tüm bu yapılanları hak ettiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
“Çanakkale'ye hava taşımacılığı ve kara yolu bağlantısı doğru dürüst yapılmamış. Çanakkale denizden nasibini almamış. Tüm bunların hepsi geride kaldı. Geldik GESTAŞ ile birlikte Gökçeada'ya olan ulaşım sorununu çözdük. Çanakkale'ye özel kanun çıkardık. Çanakkale deniz ulaşımına yönelik özel yasal düzenleme yaptık ve Özel İdaresine 25 milyon TL gönderdik. Gökçeada-1 feribotu alındı. Seferler düzenli yapılıyor. Şimdi de yeni bir deniz otobüsü daha alındı, o da yakında seferlere başlayacak. İhtiyaç olursa daha yeni gemiler de alınacak. Böylece Çanakkale deniz ulaşımı belirli bir noktaya geldi. Bundan sonra artık şirket kendini yenileyip, bu hizmeti sürdürecek.”
Çanakkale'nin önemli bir sorununun da yollarla ilgili olduğuna işaret eden Bakan Yıldırım, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:
“Yollar istenilen düzeyde değildi. Geçen yıl Bandırma-Çanakkale arasında bütün kesimlerde çalışmaya başladık. Bu sene altyapı işleri birçok yönde bitti. Yoğun bir çalışmayla yaklaşık 154 kilometrelik yolu bitirmeyi hedefliyoruz. Yine Edirne'den Çanakkale sınırına gelip, orada duran yolu da ihale ettik. Bunun çalışmasını da Gelibolu'da, tarihi yarımadaya doğru başlattık. Bu yıl orada önemli bir çalışma gerçekleştireceğiz. Diğer bir güzergah ise Çanakkale-İzmir yönü. Burada da çalışmalarımız sürüyor.
Gördüğünüz gibi, kara yolunda, havacılıkta, denizcilikte Çanakkale'nin ihtiyacı olan projeleri daha fazla geciktirmeden bir bir hayata geçiriyoruz.”
Yıldırım, Çanakkale'de sadece ulaşımda değil bilişimde de önemli gelişmeler kaydedildiğini söyledi.
Kentte 2003 yılında geniş bant internet bulunmadığını, bugün ise, 45 binin üzerinde geniş bant internet abonesi olduğunu, okullarda bilişim sınıfları, internet evleri oluşturulduğunu anlatan Yıldırım, “Çanakkale, bilişimde ve ulaşımda erişilebilir, ulaşılabilir bir ilimiz haline geldi. Şehit kanlarıyla sulanmış, düşmana 'Çanakkale Geçilmez' diye destan yazılmış bu topraklara hizmet etmek bizim boynumuzun borcuydu. Bu borcu yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz” diye konuştu.
Binali Yıldırım, havaalanına, aletli iniş sistemi kuracaklarını, böylelikle her türlü hava şartında Çanakkale'ye inişler olacağını sözlerine ekledi.

Diğer konuşmalar
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal da, ülkenin gelişen sivil havacılığın bir parçası olan altyapı eksikliklerini giderme konusunda faaliyetlerine bir yenisinin daha eklendiğini bildirdi.
18 Mart 2008 tarihinde Çanakkale Zaferi'nin yıl dönümü törenleri için gelen uçakların park edecek yer bulmada yaşadığı zorlukları görüp, Bakan Binali Yıldırım'ın verdiği talimat doğrultusunda başlanılan apron inşaatı faaliyetinin tamamlandığını anlatan Birdal, daha önce sadece bir uçaklık apron park yeri olan Çanakkale Havaalanı'na yeni yapılan apron ve bağlantı yoluyla 2 uçaklık daha kapasite ilave edildiğini ve park edebilecek uçak sayısının 3'e yükseldiğini kaydetti.
Çanakkale Valisi Abdülkadir Atalık ise, törende ildeki hava, kara ve deniz yolu taşımacılığı konusunda yapılan çalışmalar ve hedefler konusunda bilgi verdi.
Konuşmaların ardından apronun açılışı yapıldı.

Törene, Çanakkale milletvekilleri Mehmet Daniş ve Ahmet Küçük, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Ali Akdemir ile daire amirleri katıldı. Lojiport