Çocuklarımıza bırakacağımız yeşil ve temiz bir çevre ile güvenli bir gelecek için, karbon salınımının azaltılması zorunluluk haline gelmiştir.
Küresel ısınmadaki artışın durdurulması ya da azaltılması için en çok enerjinin kullanıldığı ulaşım alanında yeni stratejiler geliştirilmesi gerekir. Bu değişimde en büyük payı çevre dostu bir taşımacılık modu olan demiryolu almaktadır.
Karbon salınımının azalmasına katkı sağlayan yenilikçi teknolojileri kullanmada öncülük yapan TCDD Türkiye genelinde 102 adet işyerinde “Sıfır Atık Uygulaması” na geçti.
Nisan 2019 tarihinde çalışmalarına başlanan “Sıfır Atık Uygulaması” projesinde TCDD yüzde 90 oranında ilerleme kaydederek birçok kuruma örnek oldu. Toplamda 45 bin ton değerlendirilebilir atık elde edilen bu projeyle 17 ton kağıt tasarrufuyla 289 adet ağaç kurtarıldı. 13 ton plastikle 204 lt petrol elde edildi. Kurum personeli tarafından evden de getirilen 2 ton bitkisel atık yağlarla 1.700 lt biodizel yakıt elde edildi.
Toplamda 45 bin ton değerlendirilebilir atık elde edilen bu projeyle 17 ton kâğıt tasarrufuyla 289 adet ağaç kurtarıldı. 13 ton plastikle 204 lt petrol elde edildi. Kurum personeli tarafından evden de getirilen 2 ton bitkisel atık yağlarla 1.700 lt biodizel yakıt elde edildi.
12 Temmuz 2019 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan Sıfır Atık Yönetmeliği gereği Kamu Kurum ve Kuruluşlarının 01 Haziran 2020 tarihine kadar uygulamaya geçmesi ve Sıfır Atık Belgesi alması zorunlu hale geldi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte yürütülen bu projede ilk etapta TCDD Genel Müdürlük binasında başlatılan uygulama kısa bir sürede Türkiye genelindeki 102 işyerine ulaştı.
Haziran ayına kadar TCDD' nin tüm işyerlerinde uygulanması hedeflenen “Sıfır Atık Uygulaması” projesiyle kurumun çevre dostu yönü ön plana çıkarılıyor.
Toplam 10 kategoride toplanan kâğıt, karton, plastik, cam, bitkisel yağ gibi birçok atık daha toplanırken ayrıştırılarak bir merkezde depolanmakta buradan dönüşüm merkezlerine ulaştırılmaktadır. Ayrıca toplanan atıkların Entegre Çevre Bilgi sistemine kayıtları yapılmaktadır.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yapılan denetlemede 6 Şubat 2020 tarihinden itibaren Sıfır Atık Belgesi almaya hak kazanan TCDD çalışanları, hedeflerinin temiz bir Türkiye yaratmak ve çöpe giden değerleri ekonomiye kazandırmak olduğunu söylüyor.
Ülkemiz ve vatandaşlarımız için demiryollarında çevreye duyarlı, temiz, kaliteli ulaşımın en temel faktörü olan Sıfır Atık Projesiyle ve daha yüksek hedeflerle çalışmaya devam ediyoruz.