Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / HALEPTEN İLK TREN, MERSİNE ULAŞTI

HALEPTEN İLK TREN, MERSİNE ULAŞTI

HALEPTEN İLK TREN, MERSİNE ULAŞTI18.03.2009

Halep-Mersin arasında başlayan seferler kapsamında yola çıkan ilk trendeki heyet, Mersin'e ulaştı. Mersin Tren Garı'na ulaşan heyet, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ve Mersin Valisi Hüseyin Aksoy ile öteki ilgililer tarafından çiçeklerle karşılandı. Bakan Tüzmen, burada düzenlenen törendeki konuşmasında, demir yollarının kalkınmaya çok önemli katkı sağladığına işaret etti. Suriye ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 6 yıl önce 200 milyon dolar ile sınırlı kaldığını bildiren Tüzmen, şimdi rakamın 2 milyar doları bulduğunu vurguladı

Halep-Mersin arasında başlayan seferler kapsamında yola çıkan ilk trendeki heyet, Mersin'e ulaştı. Mersin Tren Garı'na ulaşan heyet, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ve Mersin Valisi Hüseyin Aksoy ile öteki ilgililer tarafından çiçeklerle karşılandı.

Bakan Tüzmen, burada düzenlenen törendeki konuşmasında, demir yollarının kalkınmaya çok önemli katkı sağladığına işaret etti. Suriye ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 6 yıl önce 200 milyon dolar ile sınırlı kaldığını bildiren Tüzmen, şimdi rakamın 2 milyar doları bulduğunu vurguladı.

Bu gelişmenin her iki ülkenin devlet başkanlarının, başbakanlarının, milletvekillerinin ve bürokratlarının çok başarılı çalışmalarının sonucu olduğunu belirten Tüzmen, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin şu anda Suriye'deki yatırımları 1,5 milyar doları geçmiştir ve biz 10 milyar doları çok kısa zamanda gerçekleştireceğiz. Tabii bu tren, bu amaca yönelik büyük bir önem taşıyor. Bugün hayata geçen çalışma, bizim için bölgesel bir kalkınma anlamına geliyor. Bu kalkınma sadece tek taraflı değil, her iki ülke için de geçerli."

Hükümet olarak verdikleri her sözü yerine getirdiklerini anlatan Tüzmen, şunları kaydetti:

"Şu anda yaklaşık 2 milyar dolar olan ticaret hacmimizi karşılıklı olarak 10 milyar dolara çıkartmayı hedefliyoruz. Bu konuda Başkan Başer Esad'a söz verdik. 2004 yılında kendisine (1,5 milyar doları geçeceğiz) demiştik, O da bize (yapabilir misiniz?) demişti, ama şimdi 2 milyarı bile geçtik."

Mersin'in bir lojistik merkezi olmasını hedeflediklerini, bunun için de demir yolu, deniz yolu ve diger bağlantılara ağırlık verdiklerini vurgulayan Tüzmen, sözlerini şunları ekledi:

"Buradan bir müjde daha veriyorum; Mersin ile İtalya'nın kuzey doğusunda bulunan Trieste limanı arasında Ro-Ro seferleri başlatacağız. Bu yaklaşık 200 TIR'lık bir çalışma olacak. Bunun için ciddi bir alt yapı çalışmasını hazırladık.

Telekonferans sistemiyle töreni izleyen TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman da "En kısa zamanda Halep'ten Gaziantep'e de sefer başlatacağız" dedi.

Seferler pazartesi ve perşembe günleri Halep'ten saat 21.00'de, salı ve cuma günleri ise Mersin'den saat 23.00'de yapılacak. Biri yemekli 6 vagondan oluşan 260 yolcu kapasiteli trenin video sistemli olduğu bildirildi. Dünya

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr