Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / HIZLI TRENE EK SEFER GELİYOR

HIZLI TRENE EK SEFER GELİYOR

HIZLI TRENE EK SEFER GELİYOR25.03.2009

Yüksek Hızlı Tren (YHT) tam kapasite çalışıyor. Artan talep sebebiyle bilet bulamayan yolcular, TCDD Genel Müdürü'nden bile yardım istemeye başladı. İdare, günlük 4 geliş-4 gidiş olan sefer sayılarını artırma kararı aldı. Yolcu sayısı da günlük 3 binden 10 bine çıkacak. Hızlı tren ile Ankara-Eskişehir arası 1 saat 30 dakika sürüyor. Yeni düzenlemelerle 6 ay sonra bu süre 1 saat 5 dakikaya inecek

 
İdare, günlük 4 geliş-4 gidiş olan sefer sayılarını artırma kararı aldı. Yolcu sayısı da günlük 3 binden 10 bine çıkacak. Hızlı tren ile Ankara-Eskişehir arası 1 saat 30 dakika sürüyor. Yeni düzenlemelerle 6 ay sonra bu süre 1 saat 5 dakikaya inecek.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü Süleyman Karaman, YHT'de Zaman'ın sorularını cevapladı. Karaman, basın organlarında hızlı tren aleyhinde çıkan haberlere kızgın. Genel Müdür'e göre bazı medya mensupları bu gelişmeyi içine sindiremiyor. Hızlı trenin geç yapıldığına yönelik eleştirileri de kabul etmeyen Karaman, "Hızlı tren yapımında dünya ortalaması 7 yıl. Türkiye ise bu projeyi 5 yılda hayata geçirdi." dedi.

Hızlı tren, 459 milyon Euro bedelle ihale edilmişti. Ancak fiyat daha sonra 629 milyona, ardından da 740 milyon Euro'ya yükseldi. Bu konuya da açıklık getiren Genel Müdür, "Avrupa'da bir kilometrelik hat 12 milyon'a yapılırken biz aynı mesafeyi 3 milyon 645 bin Euro'ya mâl ettik. İhale sözleşmemizde 'yüzde 40'lık artış olabilir' şeklinde bir madde vardı. İhaleye giren diğer firmalar da bu şartı biliyordu. Kimseye yaptığı işin ötesinde para vermedik. Dünyadaki en ucuz hızlı tren hattını biz yaptık." diye konuştu.

Genel Müdür Karaman, henüz 10 gün geçmesine rağmen hızlı trene yönelik ilgiden oldukça memnun. YHT'nin kısa sürede kabul gördüğünü ifade ederken, sefer sayılarını artıracakları bilgisini verdi. "İstek çok, biletler yok satıyor." diyen Karaman, talebe cevap vermek için günlük yolcu kapasitesini 10 bine çıkaracaklarını aktardı. Süleyman Karaman, hızlı tren seferlerine katılarak vatandaşın görüşlerini de alıyor. Karaman, bu konuda herkesin memnun olduğunu ve yüksek konforla karşılaşan vatandaşın şaşkınlığını gizleyemediğini kaydetti. YHT'nin güvenlik standartları da en üst seviyede. Makinist kullanma koluna 30 saniye dokunmazsa otomatik frenleme sisteme devreye giriyor. Trenin hızı 250 kilometreyi aşınca da hız otomatik şekilde azaltılıyor. Hızlı trenin biletleri tanıtım amacıyla 5 TL'den satılıyor. Fiyat 1 Nisan'dan itibaren öğrenci 16, tam 20, business müşteriler için de 30 liraya çıkacak.

 
Çocuklar çizgi film, yetişkinler belgesel izliyor

Hızlı tren, geniş ve rahat koltukları ve eğlence imkanıyla dikkat çekiyor. Her koltukta bulunan ekranlardan kapalı devre televizyon yayını yapılıyor. Yolculuk sırasında çocuklar en çok çizgi film kanalını, gençler müzik yayınlarını, orta yaş grubu ise belgesel yayınlanan kanalı izliyor. Sistemde 2 adet de film kanalı var. Halen TCDD'nin elinde 3 adet hızlı tren bulunuyor. Bu yıl içinde İspanya'dan 9 tren daha gelecek. İlerleyen dönemlerde ise hızlı trenler Türkiye'de imal edilecek. Öte yandan deneme seferleri sırasında trenin güzergahında uçmaya çalışan kuşlar sorun çıkarmıştı. Ancak zamanla bölgedeki kuşlar trene alıştı. Artık kuşlar trene fazla yaklaşmıyor.

 

Spor kulüpleri, deplasmana trenle gidecek

Yüksek Hızlı Tren (YHT) futbol takımlarının da gözdesi olmaya aday. TCDD yönetimi, Turkcell Süper Lig'de mücadele eden Ankara ve Eskişehir futbol kulüplerine 'karşılıklı maçlarınızda futbolcularınızı biz taşıyalım.' teklifi götürdü. Öneri kabul edilirse Gençlerbirliği, Hacettepe, Ankaraspor ve Ankaragücü kulüpleri, Eskişehir deplasmanına hızlı trenle gidecek. Eskişehirspor da Ankara'daki maçları için hızlı treni kullanacak. TCDD, projeye ikinci ve üçüncü ligde mücadele eden takımları da dahil etmeyi düşünüyor. Hızlı tren, Ankara ve Eskişehirli taraftarların birbirlerinin deplasman maçlarına gitmesini de kolaylaştıracak. Lojiport

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr