Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / DENİZCİLİK GELİŞMİŞ ÜLKELERİN LOKOMOTİFİ

DENİZCİLİK GELİŞMİŞ ÜLKELERİN LOKOMOTİFİ

DENİZCİLİK GELİŞMİŞ ÜLKELERİN LOKOMOTİFİ01.04.2009

Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, denizcilik sektörünün gelişmiş ülkelerin hemen hepsinde lokomotif görevi yapan temel sektörlerden biri olduğunu söyledi.

Exposhipping Europort İstanbul Uluslararası Denizcilik Fuarı 25-28 Mart 2009 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Denizcilik Müsteşarı Sayın Hasan Naiboğlu, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Feyyaz Öğütçü, Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan’ın katılımlarıyla gerçekleşti.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan fuarın açılışında yaptığı konuşmada ''Denizcilik sektörü, yan kuruluşlarıyla beraber on binlerce insana iş sağlayan baş tacı bir sektör. Europort İstanbul 2009 Türk denizcilik sektörünün rotasını çizecek bir fuar. Küresel krizin yaşandığı bu dönemde ülkemizde denizcilikle ilgili bir fuarın yapılması çok önemli bir başarı. Türkiye'de 300 milyar dolar olarak gerçekleşen dış ticaret hacminin yüzde 90'ı denizcilik sektörü tarafından karşılandı. Türkiye birçok kriz döneminden geçti. Bu gün Türkiye'de ekonomik istikrar sağlanmıştır. Türkiye son altı yılda büyük ilerleme kaydetti. Denizcilik sektörü yaşadığımız krizden çıkmamızı sağlayabilecek en önemli sektörlerden biridir" dedi.

Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, denizcilik sektörünün gelişmiş ülkelerin hemen hepsinde lokomotif görevi yapan temel sektörlerden biri olduğunu söyleyerek deniz ulaştırması, gemi işletmeciliği, gemi ve yat inşa sanayi, limancılık, balıkçılık ve yardımcı hizmetler gibi faaliyet alanları nedeniyle denizcilik sektörünün önemini vurguladı. Naiboğlu, Gemi-Yat İnşa ve Yan sanayinin bütünsel bir plan içerisinde geliştirilmesi amacına yönelik olarak Denizcilik Müsteşarlığı tarafından Türkiye Tersaneler Master Planı’nın yaptırıldığını sözlerine ekledi.

Naiboğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Exposhipping Europort İstanbul Uluslararası Denizcilik Fuarı ile ilgili olarak “Uluslararası denizcilik fuarlarının düzenlenmesi ve bu tür fuarlara ülkemizin katılımının sağlanması, gemi inşa sanayi ve yan sanayinin tanıtımı, teknoloji transferi, alternatif pazarlar, yeni siparişler ve bunun sonucunda istihdamın geliştirilmesi, ülkemiz için yeni döviz kaynaklarının oluşturulması gibi çok önemli sonuçlar doğurabilecek bir fırsattır.

Bu tip fuarların getireceği önemli faydalar da denizcilik sektörümüzün eksikliklerinin görülmesi, yeni ürünlerin ve teknik gelişmelerin tanınması ve tanıtılması bakımından imkân sağlaması ve strateji belirleme fırsatı bulunmasıdır. Yat imalat ve yan sanayimizin bu fuarlara etkin bir şekilde katılmasının sağlanması desteklenmektedir.” dedi.

www.UlasimOnline.Com