Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / VERGİLER TAŞIMACININ KAMBURU

VERGİLER TAŞIMACININ KAMBURU

VERGİLER TAŞIMACININ KAMBURU01.04.2009

Küresel kriz nedeniyle sürekli kan kaybeden lojistik sektörü artık Türkiye’nin bir parçası haline gelen vergilerle de boğuşuyor. Yük bulamamaktan yakınan lojistik firmalarının kapasite kayıpları yüzde 24’e ulaştı. Ro-Ro Gemi İşletmecileri ve Kombine Taşımacılar Derneği (RODER) 2. Başkanı Zahit Sağlık yaşadığımız krizin etkilerini azaltma adına, ciddi ve rasyonel kararlar alınmalıdır ve bu en seri şekilde radikal önlemler ile olmalıdır” diyor.

 

Küresel krizin etkilerinin yanı sıra vergilerin de kendileri için bir darbe olduğunu söyleyen Sağlık, “Maliye Bakanlığı, daha önce ihraç malı taşıyan araçların gümrüklerde ÖTV’li yakıttan muaf tutulmasını ve araçlara KDV iadesine tabi yakıt satılmasını öngörmüştü. Şimdi 5493 Sayılı ÖTV Yasası’na dayanarak, eksik ÖTV ve KDV hesaplandığını ileri sürerek, ihracatın desteklenmesi yönündeki kararının yanlış yorumlandığını iddia etti. Bu gerekçeyle, kararından geriye dönerek ceza uygulamasına gitti. Bu karar biz nakliyat firmalarını çok ciddi oranda baltalayacaktır. Bu uygulama sonuçta onlarca firmanın faaliyetlerini durdurarak kapılarını kilitlemesine yol açacaktır.

Ülkemiz menfaatleri ile çelişen bu kararın Bakanlar Kurulu’nda bize göre tekrar gözden geçirilmesi gerekmektedir. Zira can çekişen sektörümüzün bu kamburun altından kalkması mümkün görünmemektedir. Oysaki lojistik sektörü, yatırımları ve sahip olduğu genç araç filosunun yanında enerjisi ve sinerjisinin getirdiği güçle, ülkemize büyük ölçekte döviz kazandırmakta, ithalat ve ihracatçılarımıza da çözüm ortağı olmaktadır” diye konuştu.

Zahit Sağlık, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sanayici işadamı, fabrikasına bir kez makine alıyor ve ilk aldığı anda KDV’sini ödeyerek üretimine geçiyor. O makinenin tek masrafı, sadece bakım ve yedek parça maliyeti olarak kendisine dönüyor ve makinenin ömrü bitene kadar bu şekilde gerçekleşiyor. Oysa bizlerin, hizmet üretimimizde en değerli varlığımız araç filomuzdur. Araçlarımızı ilk aldığımız zaman ödediğimiz vergilerin yanı sıra, her yıl iki kez motorlu taşıtlar vergisi adı altında ödeme gerçekleştiriyoruz. Geçiş bedelleri masraflarımız da yakıttan fazla yer alıyor. Bu tür sorunların, bu uygulamaların tek amacı Türkiye’mizin dış ticaretini olumsuz etkilemektir.”

 
Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olduğu Sağlık Group Lojistik hakkında da bilgiler veren Zahit Sağlık, “226 özmal aracımız, 400’ün üzerinde çalışanımız, 35.000 m² açık alanımız, 4.000 m² gümrüklü antrepomuz, 4000 m² tekstil antrepomuz ve 2500 m² serbest depomuzla taşımacılık alanında lojistik hizmeti veriyoruz. Başta İtalya olmak üzere Fransa, Almanya, İsviçre, Avusturya, Polonya, Çek Cumhuriyeti, İspanya ve Balkanlar’da çalışıyoruz. 35 yıldır hizmet verdiğimiz nakliye sektöründe kazanımlarımızın tamamını yatırıma dönüştürdük ve kapasitelerimizi ciddi oranda artırdık” diye konuştu. Lojiport