Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / VERGİ KAÇIRANIN CEZASI ARTIYOR

VERGİ KAÇIRANIN CEZASI ARTIYOR

VERGİ KAÇIRANIN CEZASI ARTIYOR15.04.2009

IMF, stand-by anlaşması için yürütülen pazarlıklarda, vergi tahsilatının artırılması için ‘teşhir sisteminin’ etkinleştirilmesini istedi. IMF, bu çerçevede vergi kaçıranlar ile naylon fatura kullananlara verilen cezaların artırılmasını ve bu kapsamdaki mükelleflerin de teşhir edilmesini talep etti. Maliye Bakanlığı da IMF’nin bu talebini değerlendirmeye aldı. Eğer proje hükümet tarafından da kabul edilirse, bundan sonra vergi şampiyonları ve vergi yüzsüzlerinin yanı sıra naylon fatura kullananlar ile vergi kaçıranlar da ayrı bir listede teşhir edilecek. Vergi kaçıranlara verilecek cezalar da artırılacak.

Maliye Bakanlığı, halen vergi sisteminde iki tür teşhir uyguluyor. Buna göre, her yıl en çok vergi ödeyenler vergi şampiyonu olarak teşhir edilirken, 150 bin TL’nin üzerinde kesinleşmiş vergi borçları olan mükellefler de ‘vergi yüzsüzü’ olarak kamuoyuna açıklanıyor. Özellikle kamuoyunda vergi yüzsüzü olarak bilinen, vergisini ödemeyen mükelleflerle ilgili liste, iflas eden şirketlerin vergi borçları nedeniyle caydırıcı olmaktan çıktı. IMF ile yapılan görüşmelerde de vergi borçlarını ödemeyen kişilerin teşhir edilmesi sistemi gündeme geldi. IMF de teşhir sisteminin daha caydırıcı hale getirilmesini isteyerek, bu çerçevede naylon fatura kullanan veya bu yöndeki fatura üreten mükellefler ile vergi kaçıran mükelleflerin de yargı sonucu beklenmeden teşhir edilmesini talep etti.

MALİYE DEĞERLENDİRİYOR

IMF’NİN
talepleri doğrultusunda vergi tahsilatının arttırılması için çalışma başlatan Maliye Bakanlığı bürokratları, IMF’nin istediği düzenlemelerle ilgili olarak da ön çalışma başlattı. Bu çerçevede, ABD’de olduğu gibi vergi cezalarının arttırılması, uzlaşma sisteminin yeniden düzenlenmesi ve teşhir sisteminin daha etkin hale getirilmesi öngörülüyor. Özellikle teşhir sisteminin, vergi mahremiyetini zedelemeden nasıl genişletileceği tartışılıyor.

ABD ve İngiltere örnek alınıyor
TÜRKİYE’DEKİ
vergi teşkilatının ve vergi sisteminin yeniden yapılandırılmasında, bu konuda dünyadaki en katı ülkeler olarak bilinen ABD ve İngiltere örnek alınıyor. ABD’de 1930’larda ünlü mafya lideri Al Capone’un hapse girmesinde vergi kaçakçılığı suçu etkili olmuştu. İngiltere de vergi cezalarının en ağır olduğu ülkelerin başında geliyor. Asil Nadir’in batmasına neden olan süreci de vergi elamanlarının Polly Peck adlı şirketinde yaptıkları inceleme başlatmıştı.

Sahte faturacılar yandı
TEŞHİR sisteminin genişletilmesine ilişkin proje hükümet tarafından da kabul edilirse, bundan sonraki süreçte, ‘vergi şampiyonları’ ve ‘vergi yüzsüzlerinin’ yanında üçüncü olarak, denetimler sonucunda naylon fatura ürettiği tespit edilen şirketler ile vergi kaçıran mükellefler de kamuoyuna açıklanacak. Ayrıca, uzlaşma sisteminde yapılacak değişiklik ile, mükelleflerin ‘nasıl olsa uzlaşmada hallederiz’ düşüncesinin de önüne geçilmiş olacak.

 
Star