Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / DEMİRYOLU LOJİSTİĞİN DIŞINDA KALDI

DEMİRYOLU LOJİSTİĞİN DIŞINDA KALDI

DEMİRYOLU LOJİSTİĞİN DIŞINDA KALDI15.04.2009

Son yıllarda demiryolunda yapılan yatırımlar devam etse de, demiryolunda yük taşımacılığı konusunda yaşanan sıkıntılar devam ediyor. Yatırımların sadece yolcu taşımacılığına yönelik olduğu eleştirileri yapılırken görüşülen yasa taslağı da tartışılıyor. Son dönemde ise TCDD’nin tarifelerdeki indirime son vermesi de demiryolu taşımacılığı üzerinde bir zam etkisi yarattı. Demiryolu Taşıma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mete Tırman da, tüm dünyada genel olarak değerlendirildiğinde demiryolunu lojistiğin merkezinde yer aldığını ancak Türkiye’de lojistikle çok iç içe geçmiş bir alan olmadığını söyledi. Tırman, Türkiye’de lojistiğin, daha çok hızlı tüketim mallarının üreticiden tüketiciye kadar taşınmasında kullanıldığına değinerek, “Demiryolu ise ağırlıklı olarak hammadde taşımacılığında kullanılıyor. Bu nedenle demiryolunun lojistiğin temel bir bileşeni olduğunu söylemek biraz zor. Tabii demiryolu, yapısal gelişimiyle, karayoluyla birlikte lojistiğin içine yerleşmesi kaçınılmaz” diye konuştu.

“Demiryolunda her şeyden önce TCDD bir pazar yapıcı. Tarifeleri belirleyen TCDD ile, kriz döneminde demiryolunu nasıl kullanmak gerektiği konusunda sürekli temas halindeyiz” diyen Mete Tırman, “Belli indirimlerimiz vardı. TCDD bunu kaldırınca bir zam etkisi yarattı. Bunun yanlış olduğunu, özellikle bu dönemde indirimleri sürekli uygulamak gerektiğini anlatıyoruz. Vagon sahiplerinin sorunları var. Örneğin yük bulamayan vagonları bir hub’ta beklettikleri zaman bedel ödüyorlar. Bu bedeli azami şekilde aşağıya çekme gayreti içindeyiz.  Bu sorunları TCDD ile çözmeye çalışıyoruz” dedi.

Kriz dönemlerinde demiryoluna doğru bir eğilim olduğunu ifade den Tırman, “1994 ve 2001 kriz döneminde demiryoluna doğru bir kayma oldu. Ama bu kriz biraz farklı bir kriz. Bizdeki bütün kriz ezberlerini bozdu. En başta, Avrupa’nın ABD’den sonra krizi en çok yaşayan  temel bölge olmasından dolayı bizim taşıma hacimlerimiz düştü. Demiryolundaki krize muhakkak fiyat artışlarının etkisi var, ama fiyat artmamış olsaydı da, böyle bir krizi yaşayacağımız kesindi” ifadelerini kullandı.

Lojiport
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr