Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / KORONAVİRÜS SÜRECİNDE TAŞIMACILIK SEKTÖRÜNE BÜYÜK İŞ DÜŞÜYOR

KORONAVİRÜS SÜRECİNDE TAŞIMACILIK SEKTÖRÜNE BÜYÜK İŞ DÜŞÜYOR

KORONAVİRÜS SÜRECİNDE TAŞIMACILIK SEKTÖRÜNE BÜYÜK İŞ DÜŞÜYOR14.04.2020
Sevgili Dostlar,

Olağanüstü günlerden geçiyoruz. Küresel Ticaret Savaşları, ekonomik dalgalanmalar, mülteci sorunu, yakın coğrafyalardaki siyasi krizler derken hiç beklemediğimiz ve hiç de hazır olmadığımız bir durumla karşı karşıyayız… Bir virüs dünyayı eve hapsetti. 2020 yılında Endüstri 4.0 ve dijitalleşmeyi konuşurken, yapay zekanın hayatımızı nasıl şekillendireceği ile ilgili akıl yürütürken, blockchain dünyayı tek bir bilgi kaynağında birleştirecek diye beklerken COVID-19 ile karşı karşıya kaldık. Ve insanoğlunun var olduğundan bu yana farklı virüslerin farklı coğrafyalarda yarattığı salgınlar sonucunda yaşadığı çaresizlikle yüzleştik. 2020 yılı için yaptığımız tüm planlar, koyduğumuz hedefler tam anlamıyla yerle bir oldu. Belki şaşkın, belki yorgunuz bu günlerde. Ama unutmamamız gerekiyor ki; bu süreçte bize yani lojistikçilere çok fazla görev düşüyor. Çünkü biliyoruz ki; biz durursak dünya durur, tedarik zinciri koparsa bu kez de açlıkla, ilaçsızlıkla yüz yüze kalırız. İşte bu sebeple ayaklarımızı yere sağlam basıp ayakta kalmalıyız.

UTİKAD olarak bu süreçte başta üyelerimiz olmak üzere tüm sektörümüze ve paydaşlarımız için çalışmalarımızı aralıksız olarak sürdürüyoruz. Salgının ilk günlerinden bu yana hem web sitemizde hem de sosyal medya hesaplarımızda dünyadaki ve ülkemizdeki tüm gelişmeleri anlık olarak takip ediyor ve sizlerle paylaşıyoruz. COVID-19 sayfamızda tüm destinasyonlardaki sınırlamaları, ülkelerin aldığı önlemleri, sınırlardaki geçiş kısıtlamalarını/şartlarını sizlerle paylaşıyoruz. Buradaki temel amacımız planlamalarınızı yaparken karşınıza çıkabilecek tüm koşullara hazır olmanıza destek verebilmek.

Bunun yanı sıra kamu başta olmak üzere FIATA, IATA, CLECAT gibi uluslararası kurumlarla, UND, LODER gibi paydaşlarımızla ve tabii ki İTO, DEİK, HİB ve TOBB gibi ülkemizin önde gelen oluşumlarıyla ilişkilerimizi de sürdürüyoruz. Çünkü bu salgını hep birlikte aşacağız. Çözümleri hep birlikte oluşturacağız. Bu fikirden yola çıkarak 31 Mart'ta bir webinar düzenledik ve sektör temsilcilerimiz ile bir araya geldik. Onların da kıymetli görüşlerine başvurduk. Ortak akıl ile bu dönemi nasıl atlatacağımızı konuştuk.

Peki UTİKAD olarak bu dönem için oluşturduğumuz öneriler ve tedbirler nelerdir? Onları da sizlerle paylaşmak istiyorum. Öncelikle UTİKAD'ın kara sınır kapılarına ilişkin önerileri 24 Mart 2020 tarihinde T.C. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay'a yazılı olarak iletildi.

1- Araçlarıyla Türkiye sınırına gelen Türk ve yabancı uyruklu şoförlere 14 gün karantina uygulaması yerine COVID-19 salgını ile mücadelede çalışmalarını aralıksız sürdüren Bilim Kurulu'nun da onayladığı hızlı tanı testlerinden Kapıkule'de kurulacak test merkezine yeterli miktarda temin edilerek, her şoföre testin yapılması ve sonucu negatif çıkan şoförlerin seferlerine devam ettirilmesi;
2- Türkiye'den ihracat taşımaları için Avrupa'ya doğru gidecek araçlar için de Bulgar makamlarıyla anlaşma sağlanarak, Kapıkule Sınır Kapısı'nda yeniden yapılacak hızlı test sonucu negatif çıkan yabancı ve Türk şoförlerin Bulgar makamlarına bildirilmesi ve koordineli bilgi akışı sonrasında araç çıkışlarının yapılarak Avrupa Birliği ülkelerine geçişlerine izin verilmesi;
3- Kapıkule Sınır Kapısı'nda uygulanacak yöntemin, kurulacak test merkezleri aracılığıyla diğer karayolu sınır kapılarında da uygulanması;
4- Türk şoförlerin Schengen vizelerinin belirli bir tarihe kadar otomatik olarak uzatılması için AB nezdinde acil girişimde bulunulması;
5- AB ülkelerinin Türk taşıma araçlarına uyguladığı kota ve transit geçiş belgesi sisteminin askıya alınması için AB nezdinde acil girişimde bulunulması.

Karayolunda yaşanan sıkıntılardan AB nezdindeki girişimler sonuç vermeye başladı. Ancak Kapıkule'deki sorunlar ne yazık ki devam ediyor. Bunların yanı sıra havayolu taşımacılığındaki darboğazın aşılması için planlamalar yapılmalıdır. Limanlarda bekleyen yükler için demuraj ve ardiye sorunu, ilgili tarafları mağdur etmeyecek şekilde çözüme kavuşturulmalıdır. Sektörün alacak-borç dengesi göz önüne alınarak sektör üzerindeki finansal yükler hafifletilmeli ve finansal yükümlülükler ertelenmelidir. Armatörlerin ve havayolu şirketlerinin acentelere vermiş oldukları vadeler uzatılmalıdır. Gümrük idarelerinin salgına karşı alacağı önlemler, lojistik akışlara engel olmayacak şekilde düzenlenmelidir. Sanayimiz üretim ve talebi yerine getirme sürecinde alternatif kanallarını tesis etmeli; ürün, müşteri ve tedarikçilerini önceliklendirmelidir. Bu konularda da girişimlerimiz ve görüşmelerimizin sürdüğünü belirtmek isterim.

Bu küresel sağlık krizinin aşılmasında taşımacılık sektörü kilit bir role sahiptir. Sağlıkçılar, polisler, işçiler, perakendeciler, güvenlik güçleri, avukatlar ve diğer birçok meslek grubu gibi tedarik zincirinin paydaşları da bu dönemde işlerinin başındadır. Buradan tüm sektör çalışanlarımıza tekrar şükranlarımızı sunuyorum. Sağlıklı günlerde buluşmak dileğiyle…

UTİKAD Dergi'nin 20. Sayısına Ulaşmak İçin Tıklayınız.

Emre ELDENER
UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı