Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / AR - GÜ DEN İRAN VE IRAK AVANTAJLARI

AR - GÜ DEN İRAN VE IRAK AVANTAJLARI

AR - GÜ  DEN İRAN VE IRAK AVANTAJLARI13.05.2009

Türkiye’nin ilk özel demiryolu taşımacılık firmalarından Ar-Gü, global krizle birlikte yeni pazar arayan sanayicilere İran ve Irak’a ihracat yolunu kısaltan çözümler sunuyor. Marmara, Ege ve Karadeniz bölgelerinden İran ve Irak’a artan ihracat hacmi paralelinde yükler, sınır kapısına kadar demiryolu ve karayolu ardından da yine karayolu ve demiryolu kullanılarak müşterilerin teslimat adresine ulaştırılıyor. Bu şekilde ihracat yapan Türk sanayicisi hem zamandan kazanmış hem de maliyet açısından da avantaj sağlamış oluyor. Yoğunluğa göre istasyon belirleniyor.

TCDD’nin yük trafiğine açık istasyonları arasında blok tren taşımaları gerçekleştirebilen Ar-Gü, müşterinin tercihine göre üretim yeri ya da deposuna en yakın istasyondan yükleme yapabiliyor. Irak’a en çok gönderilen ürünler arasında yer alan un, çimento, kablo, temizlik malzemesi, muhtelif gıda, demir çelik Ar-Gü’nün kendi vagonlarıyla Irak / Habur sınır kapısına en yakın istasyon olanNusaybin’e taşınıyor. Burada gümrük işlemleri yapılan yükler vagonlardan tahliye edilerek karayolu araçlarına aktarılıyor ve o noktada müşteriye ya da müşterinin alıcısına teslim ediliyor. İran’a yapılan ihracat yüklerinde de benzer yöntem izleyen Ar-Gü, yurtiçi istasyonların yoğunluklarına göre yine demiryolu ve karayolu kombinasyonlarını kullanıyor. Marmara ve Ege bölgelerinden İran’a ihracatı yapılan demir çelik ve MDF gibi ürünler öncelikle demiryoluyla Tatvan ya da Batman’a ulaştırılıyor. Burada vagonlardan tahliye edilerek karayolu araçlarına aktarılan yükler karayolu ile Van’a taşınıyor. Van’da İran’a gidecek devlet vagonlarına aktarılıyor ve İran’a doğru yola çıkıyor.

 

Ar-Gü, yurtiçinde gerçekleştirdiği tüm demiryolu taşımalarını 267 RGS, 124 REGS, 76 H, 34 L tipi olmak üzere 501 vagon ve 650 adet değişik tipte konteyner ve ekipmanıyla gerçekleştiriyor.


Kaynak: LOJİPORT


Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr