Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / AZERBEYCAN ZİYARETİNDE DEMİRYOLU PROJELERİ ÖNE ÇIKTI

AZERBEYCAN ZİYARETİNDE DEMİRYOLU PROJELERİ ÖNE ÇIKTI

AZERBEYCAN ZİYARETİNDE DEMİRYOLU PROJELERİ ÖNE ÇIKTI21.05.2009

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Ermenistan sınır kapsısının Karabağ sorunu giderilmeden açılacağına dair çıkan haberler üzerine Azerbaycan ile gerilen ilişkiler üzerine bu ülkeyi ziyaret etti.

Başbakan Erdoğan Azerbaycan’da Karabağ sorunu halledilmeden Türkiye’nin Ermenistan’a ile sınır kapsını açmayacağını açıkladıktan sonra, iki ülke arasındaki tarihi bağların şu an demiryolları ile güçlendirilmeye devam ettiğini vurguladı. Kars-Ahılkelek-Tiflis-Bakü ve İpek Yolu’nu iki ülke ilişkilerin geleceğine dair olumlu gelişmeler diye örnek gösteren Erdoğan, bu iki projenin bölge için önemine de dikkat çekti.

 

Ajanslardan aldığımız haberlere göre, ardından iki ülkenin ulaştırma bakanları konuya ilişkin açıklamalarda bulundular.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Kars-Ahılkelek-Tiflis-Bakü demiryolu inşaatının planlandığı şekilde devam ettiğini, projede gecikme olmadığını belirtirken, Azeri Ulaştırma Bakanı Ziya Memmedov da, Demir İpek Yolu'nun inşaatı projesinin hiçbir aksaklık yaşanmadan yürüdüğünü söyledi.

 

Yıldırım: Demiryolu
inşaatı devam ediyor

 

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım Kars-Ahılkelek-Tiflis-Bakü Demiryolu inşaatının planlandığı şekilde devam ettiğini, projede herhangi bir gecikme olmadığını söyledi.

Bakan Yıldırım Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, TRT'nin, Kars-Ahılkelek-Tiflis-Bakü Demiryolu inşaatıyla ilgili sorularını cevapladı.

 

Demiryolunun, Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan için hayati önem taşıyan uluslararası bir proje olduğunun altını çizen Yıldırım, projede bir gecikmenin söz konusu olmadığını planlandığı şekilde yürütüldüğünü vurguladı.

 

Binali Yıldırım, "Biz de altyapı çalışmaları planladığımız şekilde gidiyor. Herhangi bir sorun yok. Benzer şekilde Gürcistan tarafında da inşaatlar devam ediyor. Rehabilite edilecek hatla ilgili de şu anda Azerbaycan Ulaştırma Bakanlığı proje hazırlatıyor ve böylece eş zamanlı olarak projeyi tamamlamış olacağız" şeklinde konuştu.

Yıldırım, Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan ulaştırma bakanlarının gündem yoğunluğu sebebiyle ertelenen toplantısının da 23 Mayıs'ta İstanbul'da yapılacağını bildirdi.

 


Memmedov:
Demir İpek
Yolu inşaatı sorunsuz sürüyor

 

Azeri Ulaştırma Bakanı Ziya Memmedov, projenin hiç bir aksaklık olmadan yürüdüğünü, Demir İpek Yolu'nun inşaatının aksaksız devam ettiğini söyledi.

Azerbaycan Ulaştırma Bakanı
Ziya Memmedov, Kars-Ahılkelek-Tiflis-Bakü demiryolu projesinin de hiçbir aksaklık olmadan yürütüldüğünü söyledi.

Ziya Memmedov Bakü'de yaptığı açıklamada, İstanbul'da yapılması planlanan Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan ulaştırma bakanları toplantısının ertelenmesinin, Kars-Ahılkelek-Tiflis-Bakü demiryolu projesinin yürütülmesinde herhangi bir aksaklığa yol açmayacağını vurguladı.

Projenin Türkiye ve Gürcistan bölümündeki inşaat işlerinin planlandığı şekilde devam ettiğini kaydeden Memmedov, demiryolunun 2011 yılının başında hizmete gireceğini belirtti.

Stratejik ve ekonomik olarak büyük önem taşıyan Kars-Ahılkelek-Tiflis-Bakü demiryolu projesi Türkiye tarafından gündeme getirildi.

Kars-Ahılkelek-Tiflis-Bakü demir yoluyla ilgili hükümetler arası anlaşma 2007 yılının Şubat ayının 7'sinde Gürcistan, Azerbaycan ve Türkiye arasında imzalandı.

 
Kaynak: Lojistik Haber
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr