Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / TRANS-HAZAR ULUSLARARASI TAŞIMA GÜZERGÂHI (TITR) ULUSLARARASI BİRLİĞİ ÇALIŞMA GRUBU İSTANBUL’DA TOPLANDI

TRANS-HAZAR ULUSLARARASI TAŞIMA GÜZERGÂHI (TITR) ULUSLARARASI BİRLİĞİ ÇALIŞMA GRUBU İSTANBUL’DA TOPLANDI

TRANS-HAZAR ULUSLARARASI TAŞIMA GÜZERGÂHI (TITR) ULUSLARARASI BİRLİĞİ ÇALIŞMA GRUBU İSTANBUL’DA TOPLANDI17.03.2021
TCDD Taşımacılık Genel Müdürü Hasan Pezük: Açıldığı günden bugüne kadar geçen üç yıl içerisinde BTK hattından 900 bin tona yakın bir yük taşıması gerçekleştirildi. TCDD Taşımacılık olarak bu hatta lokomotif ve vagon desteğini artırarak devam ettireceğiz.

Trans-Hazar Uluslararası Taşıma Güzergâhı (TITR) Uluslararası Birliğinin Çalışma Grubu Toplantısı 16-17 Mart 2021 tarihlerinde TCDD Taşımacılık Genel Müdürlüğünün ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleştirildi.

TCDD Taşımacılık ve TITR Sekretaryası ile ülkemizden Pasifik Euraisa, Azerbaycan, Kazakistan, Gürcistan ve Ukrayna’dan üye demiryolu şirketlerinin fiilen katıldığı ve Polonya ve Romanya’dan demiryolu şirket yetkililerinin video konferans (Zoom) ile katılım sağladığı toplantının açılışı TCDD Taşımacılık Genel Müdürü Hazan Pezük tarafından yapıldı.

"Covid-19 Döneminde Uluslararası Demiryolu Yük Taşımalarında Artış Oldu"

Pezük konuşmasında, Covid-19 salgınını önlemek amacıyla ülkelerarası geçişlerin kısıtlanmasının tüm dünyada tedarik zincirini sekteye uğrattığını, bu dönemde uluslararası taşımalarda özellikle karayolu geçişlerinde alınan önlemler ve kısıtlamalar nedeniyle karayolu taşımalarından demiryoluna önemli oranda yük akışı olduğunu ve uluslararası demiryolu yük taşımalarında artış gözlemlenlendiğini belirterek konuşmasına şu şekilde devam etti.

"Artan bu taleplerin karşılanması ve tedarik zincirinin aksatılmaması amacıyla Genel Müdürlüğümüz tarafından uluslararası demiryolu yük taşımacılığında gerekli tedbirler alınmıştır. Bu kapsamda tüm demiryolu sınır kapılarımızda vagon geçişleri insan temassız olarak gerçekleştirilmeye başlanmış, ihtiyaç olan demiryolu sınır geçişlerinde kapasite artışı sağlanmıştır. Bugün, Avrupa’da birçok ülkeye ve İran’a, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı üzerinden Gürcistan, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Rusya ve Çin Halk Cumhuriyetine, ülkemizden blok trenlerle yük taşımacılığı yapıyoruz."

"Orta Koridor Önemli Fırsatlar Sunuyor"

"Orta Koridor, ülkemizin liman bağlantıları sayesinde Asya’daki yük trafiğinin Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Akdeniz bölgesine ulaşması için önemli fırsatlar sunmaktadır. Ayrıca, demiryolu ve denizyolunun birlikte kullanıldığı liman bağlantılı kombine taşımacılıkla gerçekleşen ihracat taşımalarımız da farklı ülkelere yoğun olarak devam etmektedir."

60’dan fazla ülkeyi, dünya nüfusu içinde 4.5 milyar insanı, dünya ekonomisinin yüzde 30’unu kapsayan Orta Koridor’da büyük bir lojistik ve taşımacılık potansiyeli bulunduğuna dikkat çeken Pezük, Trans-Hazar Uluslararası Taşıma Güzergâhının Güneydoğu Asya ve Çin’den başlayarak Kazakistan, Hazar Denizi, Azerbaycan, Gürcistan ve ardından Türkiye, Ukrayna ve diğer Avrupa ülkeleri ile yapılacak taşımalarda en kısa, en hızlı, iklim bakımından en elverişli güzergâh olarak ön plana çıktığına işaret etti.

"Marmaray ve BTK, Avrupa ve Asya Arasında Kesintisiz Taşımacılık İmkânı Sunuyor"

Marmaray Boğaz Tüp Geçişi ile Orta Koridor ve BTK demiryolu hattı üzerinden Avrupa’ya kesintisiz demiryolu taşımacılığının sağlandığına ve bunun dünya lojistiğinde çok önemli olduğunu hatırlatan Pezük, açıldığı günden bugüne kadar geçen üç yıl içerisinde BTK hattından 900 bin tona yakın bir yük taşıması gerçekleştirildiğini, TCDD Taşımacılık olarak bu hatta lokomotif ve vagon desteğini artırarak devam ettireceklerini belirtti.

Pezük toplantıya emek veren herkese teşekkür ederek "Bugün yapacağımız toplantı ile Asya ile Avrupa arasındaki transit ve ticaret yük trafiğinin Trans-Hazar güzergâhına daha fazla çekilmesi ve Trans-Hazar güzergâhının diğer ulaştırma koridorları ile rekabetçiliğinin daha da artırılması hedefi doğrultusunda hem sektörümüz hem ülkelerimiz için verimli sonuçlar elde etmeyi temenni ediyoruz.» diye sözlerini sonlandırdı.

Bilindiği üzere TCDD Taşımacılık Genel Müdürlüğü, Demir İpek Yolu, Yeni İpek Yolu, Orta Koridor olarak isimlendirilen Trans-Hazar Uluslararası Taşıma Güzergâhı (TITR) Uluslararası Birliğin daimi üyesi olarak Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı’nın önemli halkası olan Çin’den Avrupa’ya, Rusya’dan Güney Asya ve Afrika’ya kadar ulaşımı kolaylaştıran güzergahın etkinliği için büyük bir çaba göstermektedir.

Kaynak: www.tcddtasimacilik.gov.tr