Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / UTİKAD, TİO YÖNETMELİĞİNDE MAĞDURİYETİN GİDERİLMESİNİ İSTEDİ

UTİKAD, TİO YÖNETMELİĞİNDE MAĞDURİYETİN GİDERİLMESİNİ İSTEDİ

UTİKAD, TİO YÖNETMELİĞİNDE MAĞDURİYETİN GİDERİLMESİNİ İSTEDİ11.05.2021
Revizyona giren Taşıma İşleri Organizatörlüğü (TİO) Yönetmelik Taslağı, detaylıca değerlendirildi. UTİKAD, R2 Yetki Belgesi sahiplerinin mağduriyetinin giderilmesini ve rekabet piyasasının bozulmaması için belge ücretinin 50 bin TL’ye düşürülmesini talep etti.

Taşıma İşleri Organizatörlerinin hizmet esaslarını ve koşullarını belirlemek amacıyla hazırlanan ve 2019 yılında yürürlüğe giren TİO Yönetmeliği, 2021 yılında revizyon sürecine girdi. TİO Yönetmelik Taslağı hakkında UTİKAD, üyelerinden görüş topladı. Gelen geribildirimler doğrultusunda kapsamlı bir analiz çalışması hazırladı. UTİKAD, Yönetmelik Taslağı’nda öncelikli başlığın R2 Yetki Belgesi sahiplerinin mağduriyetinin giderilmesi olduğunu vurguladı.

MAĞDURİYET GİDERİLMELİ

UTİKAD tarafından gönderilen yazıda şu ifadelere yer verildi: "Yüksek belge ücretleri ödeyerek R2 Yetki Belgesi alan firmaların belgeleri, TİO Yetki Belgesi ile ücretsiz olarak değiştirildi ve R2 Yetki Belgesi ilgili mevzuattan çıkarıldı. Belge sahipleri TİO Yetki Belgesi’ni ücretsiz alabilmelerine rağmen belgeler arasındaki ücret farkı iade edilmedi. Bu durumda R2 Yetki Belgesi sahibi firmalar zamanında mevzuat gerekliliklerini yerine getirerek belge sahibi oldukları halde ücret farkını alamadıkları için mağdur oldu. Belge ücreti farklarının iade edilmesi ya da vergi indirimlerinden faydalandırılmaları gibi düzenlemelerle bu durumun telafi edilmesi amaçlanmalıdır. TİO Yetki Belgesi Yönetmelik Taslağı’nda da görülmektedir ki hala yüksek bir ücrete tabidir. Bu da sektöre yeni giren ya da küçük ölçekli firmaların finansal yapılarını zora sokmaktadır. Dolayısıyla Yetki Belgesi ücretinin makul seviyelere çekilerek 50.000 TL olarak belirlenmesinin hem sektöre girişi kolaylaştıracağı hem de Yetki Belgesi alan firma sayısını artıracağı değerlendirilmektedir."Yönetmelik Taslağı’nın 10. maddesinin 2. fıkrasında yer alan bir yıl süreli Yetki Belgesi ile ilgili de önerisini paylaşan UTİKAD; diğer yetki belgelerinde olmamasına rağmen TİO’lar için bir yıl süreli Yetki Belgesi düzenlenebiliyor olmasının sektörde karışıklığa neden olabileceğine dikkat çekti. Bu fıkranın TİO Yönetmelik Taslağı’ndan kaldırılmasını talep etti.UTİKAD, yönetmelikte ayrıca pratikte karışıklık yaratacak ve firmaları zor duruma sokabilecek terminoloji konusunda da önerilerini paylaştı.

TİO Yönetmelik Taslağı’nda belge almak için gereken şartlar arasında TİO Belgesi’ni alabilmek isteyen firmaların en az 300.000 Türk Lirası sermayeye sahip olması gerekiyor. Taşıma İşleri Organizatörlüğü Yetki Belgesi ücreti ise 200.620 Türk Lirası olarak belirlenmiş durumda.

UTİKAD Dergi'nin 24. sayısını ulaşmak için tıklayınız.