Ulaştırma Bakanı Yıldırım, bir grup basın mensubuyla yaptığı sohbet toplantısında, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla 2006'da Londra'da gerçekleştirilen toplantıda, Türkiye'nin kara yolu taşımacılığının serbestleştirilmesini önerdiğini anlattı. İzin belgelerine ihtiyaç duyulmadan iki ülke arasında veya üzerinden (transit) taşımacılık yapılmasına ilişkin görüşmelerin 2006'dan beri sürdüğünü belirten Yıldırım, şunları kaydetti:
''Bu çerçevede dün Ankara'da iki ülke yetkili makamlarının katılımıyla yapılan toplantıda, mevcut ikili anlaşmayı tadil eden bir anlaşma metni üzerinde mutabakata varıldı ve imzalanmak üzere söz konusu anlaşma metni heyet başkanları tarafından parafe edildi. Tadil anlaşması, iki ülke arasında ve üzerinden yapılan ikili ve transit taşımaların serbestleştirilmesini, üçüncü ülke taşımalarının ise kotaya bağlı yapılmasını öngörüyor. Ayrıca imzalanan protokol gereği taraflar, tadil anlaşması yürürlüğe girene kadar iki ülke arasındaki ikili ve transit taşımaların 1 Ocak 2010'dan itibaren herhangi bir izin belgesine gerek duyulmadan yapılamasına imkan sağlayacak.''
İNGİLTERE'YE İZİN ZORUNLULUĞU 1 OCAK 2010'DAN İTİBAREN KALKIYOR
Ulaştırma Bakanı Yıldırım, elde edilen bu başarının, İngiltere'ye önemli oranlarda taşımacılık yapan Türkiye için önemli bir avantaj sağlayacağını ifade ederek, anlaşmanın diğer AB üyesi ülkelerle yapılacak ikili müzakerelerde ve çok taraflı platformlarda önemli bir örnek teşkil edeceğini vurguladı.
İngiltere'nin AB üyesi bir ülke olarak Türkiye ile kara yolu ulaştırması alanında serbestlik anlaşması imzalamasının önemine değinen Yıldırım, İngiltere'ye taşımacılık yapacak şirketlerin bundan sonra idari bürokrasiden kurtulacağına dikkati çekti.
Türkiye adına Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü yetkililerinin katıldığı toplantıda imzalanan anlaşma sayesinde, iki ülke arasında daha önce sınırlı olarak gerçekleştirilen kara yolu taşımacılık seferlerinin artık sınırsız olacağını belirten Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
''İngiltere'ye taşımacılık yapacaklara 1 Ocak 2010'dan itibaren izin alma zorunluluğu kalkıyor. İdari bürokrasiden kurtulacaklar. İngiltere'de polisin yol kenarında durdurup 'ceza yazıyorum' gibi uygulamaları ortadan kalkacak. Bunların külfetinden kurtarıyoruz. İzin belgeleri sınırlı sayıda veriliyordu. Bitince taşıma yapamıyordunuz; bugün Rusya ile olduğu gibi... Artık istedikleri kadar sefer yapabilecekler. Ticaretin önündeki teknik engel, sınırlama tamamen ortadan kalktı. İster 100, ister 100 bin sefer yapın, sorun yok. Türkiye, AB'nin önemli bir ülkesi olan İngiltere ile kara yolu taşımacılığında hem ikili hem de transit geçişleri serbestleştirdi. Sektöre hayırlı olsun. Kara yolu taşımacılığının önündeki engelleri kaldırmaya devam ediyoruz. Bu uluslararası kara yolu taşımacılık sektörü adına çok önemli bir başarıdır.''
Yıldırım, Türkiye'nin kara yolu taşımacılığında Afganistan, Arnavutluk, Bosna Hersek, Irak, İran, İsviçre, Kuveyt, Lübnan, Makedonya, Moldova, Suriye, Suudi Arabistan, Türkmenistan, Oman, Ürdün, Yemen ve Pakistan olmak üzere 17 ülkeyle hem ikili hem de transit, Polonya, Romanya ve Slovenya ile ikili, Ukrayna ile sadece transit geçiş anlaşması bulunduğunu bildirdi.
Kaynak: ZAMAN Gazetesi