Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / DEMİRYOLLARINDA AB STANDARDI

DEMİRYOLLARINDA AB STANDARDI

DEMİRYOLLARINDA AB STANDARDI03.06.2009

Demiryolu Taşımacılığı Derneği (DTD) Başkanı Mete Tırman, Avrupa Birliği’ne üyelik şartı olarak Türkiye’nin önüne sürülen demiryolu ağlarını geliştirme projesi ile birlikte önemli atılımlar yapıldığını söyledi.

Mete Tırman, “Kurtuluş savaşı döneminde yapılan demiryolları ile taşımacılık yapılıyordu. Ancak son 5 yılda yapılan atılımlar ve Avrupa Birliği’nin (AB) baskısı ile bu durum tersine dönmeye başladı” dedi.

“Cumhuriyet kurulduğunda 4 bin kilometrelik demir yolumuz vardı” diyen DTD Başkanı Tırman, şöyle konuştu: “1938’de Atatürk ölünceye kadar 4 bin kilometre demiryolu daha yapıldı. Böylece toplam 8 bin kilometre demir yolumuz oldu. 1938–1940’ tan bugüne kadar 70 yıl geçti. 8 bin kilometrenin üzerine 2 bin kilometre daha yol ekledik! Peki, bu ne demektir? Gelişen ve büyüyen dünyanın önemli güçlerinden biri olan Türkiye Cumhuriyeti, gelinen dönemde demir yollarına hiç bakmamıştır. Yani, hiçbir şeyin yapılmadığı bir alanda son 5 yılda birtakım çalışmalar yapılmaya başlandı. Bunun niçin olduğu da çok açık.”

AB İLE UYUMLU OLMAK İÇİN…

Beş yılda demiryolları ağlarının güçlendirilmesinde atılan adımları Avrupa Birliği uyum sürecine bağlayan Mete Tırman, “Bu Avrupa Birliği’nin isteği. Avrupa Birliği eğer Türkiye de Pazar ortağım olacaksa, bana üye olacaksa bütün taşıma modların da AB standartlarında olması gerektiğini, belirtiyor. Kara yolunda zaten bir sorun yok ama tren yolunda gelişmesi için Türkiye yi sürekli zorluyor. Hatta bu alanda kendini geliştirmesi için kaynak vermeye de kısmen hazır” diye konuştu.

Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde de demiryolu geliştirme ve demiryolu ile yük taşımacılığı konularının önemle ele alındığını belirten Tırman, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Son 4–5 yıldır da Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde de önemli adımlar atıldı. En azından ortalama 1–1,5 milyar liralık yatırım ödeneği ayırdılar. Üzerinde durulması gereken birçok önemli sorun var. Örneğin; . Ankara-Konya hattı üzerindeki hızlı tren olmamalıydı bu. Onun yerine Avcılar-Ambarlı arasında demir yollarının eksikliği var. Ankara-İstanbul arasında hızlı tren hattı yapıldı. Bildiğiniz üzere Marmaray da bunun uzantısıdır. Ama yük taşımacılığı kısmına gelince de yatırımlar ağırlıklı olarak bu tarafa doğru yöneldi.”

Kaynak: www.UlasimOnline.Com

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr