Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Üye Şirketlerden / BORUSAN LİMANI GELECEK İÇİN SÜRDÜRÜLEBİLİR YAPI OLUŞTURUYOR

BORUSAN LİMANI GELECEK İÇİN SÜRDÜRÜLEBİLİR YAPI OLUŞTURUYOR

BORUSAN LİMANI GELECEK İÇİN SÜRDÜRÜLEBİLİR YAPI OLUŞTURUYOR14.04.2022
Geçtiğimiz yıl; 3.5 milyon ton genel kargo, 140 bin TEU konteyner, 190 bin araç elleçlemesi yaparak hedeflerini yakalayan, 2022 yılına da iyi başlayan Borusan Limanı’nın ana hedefi sürdürülebilir bir yapı inşa etmek. Borusan Limanı Genel Müdürü Hamdi Erçelik, yaptıkları tüm projelerin temelinde sürdürülebilirlik olduğunu belirterek, "Dijitalizasyon, çevrecilik, verimlilik ve entegre hizmetlerle Borusan Limanı, sürdürülebilir yapı üzerinde kendini geleceğe hazırlıyor" diyor.
Borusan Limanı geçtiğimiz yıl oldukça başarılı bir performans ortaya koydu. Yeni hizmetler ve uygulamalarla iş hacmi ve verimlikte artışlar sağlanırken, gelecek için adımların sonuçları da ortaya çıkmaya başladı. Borusan Limanı Genel Müdürü Hamdi Erçelik, Borusan Limanı’nda sunulan hizmetler, dijital dönüşüm ve çevreci uygulamalar hakkında açıklamalar yaptı. Erçelik’in verdiği bilgiye göre; limanda devreye alınan hizmetler ve uygulamaların tamamı sürdürülebilirlik üzerine kurgulanmış durumda. Erçelik, tüm projelerinin temelinde sürdürülebilirlik olduğunu vurguluyor ve "Geleceğe yatırım yapıyoruz" diyor.
ZORLUKLAR VE FIRSATLARIN İÇİÇE OLDUĞU YILDA BORUSUN LİMANI HEDEFLERİ TUTTURDU
2021 yılında Borusan Limanı’nda genel müdürlük grevine atanan Hamdi Erçelik, 1 yıllık süre içerisinde oldukça yoğun bir dönem geçiriyor. Erçelik, bu belirsizlik dönemini "Kısa bir süre oldu ancak yaşananlar bir yıla çok şey sığdırdı. Zorluklar kadar fırsatların da belirdiği bir dönem yaşadık" diyerek açıklıyor. Borusan Limanı farklı hizmetleri sunması, entegre iş modelleri geliştirmesiyle zor yılda iyi bir iş çıkarıyor. Erçelik, "Limanımızda; konteyner, genel kargo, araç elleçleme, ağır taşımacılık hizmetlerini veriyoruz. Bunları yaparken gemi kiralama hizmetini de sunarak müşterilerimize entegre bir hizmet sağlıyoruz. Geçtiğimiz yıl 3.5 milyon ton genel kargo, 140 bin TEU konteyner, 190 bin araç elleçlemesi gerçekleştirdik. Bu rakamlarla yılı planladığımız bir yerde kapatmış olduk" diyor.
2021 yılında navlunlarda büyük fiyat hareketleri oluştuğunu aktaran Erçelik, fiyatların önce 10 katına çıktığını sonra tekrar 5 katına indiğini söylüyor ve bu durumun ihracat ve ithalatçıyı hangi taşıma şeklini kullanması gerektiği konusunda tereddütte bıraktığını söylüyor. Erçelik’in verdiği bilgiye göre bu dönemde navlunların bir kısmı genel kargoya kayıyor. Erçelik, "Borusan Limanı’nda genel kargo hizmeti verdiğimiz için bu durumdan çok etkilenmedik. Çözümsüzlüğün ortaya çıktığı dönemde müşterilerimize yeni çözümlerle gittiğimiz için ilişkilerimizi sağlamlaştırdık. Müşteriyle kurduğumuz açık iletişim sayesinde bu dönemde müşteri portföyümüzü de genişletmeyi başardık" diyor.
GLOBAL TEDARİK SORUNLARINA RAĞMEN BORUSAN LİMANI’NDAN İYİ PERFORMANS!
Dünyada yaşanan krizlerin etkisiyle geçtiğimiz yıl bazı işlerde volümler tahmin edilenin gerisinde kaldı. Bunların başında da otomotiv sektörü geldi. Borusan Limanı’nda otomobil elleçleme işi önemli bir yere sahip. Yaşanan konteyner ve çip krizi (yari iletken) otomobil tedarikinde sorunlar çıkarınca Borusan Limanı’nda otomobil elleçleme işinde hedefin bir miktar gerisinde kalınıyor. Yaşanan krizlere rağmen limanlarında 190 bin otomobil elleçlemesi yaptıklarını aktaran Erçelik bu rakamın, kriz öncesi tahmininden sadece 20 bin adet az olduğunun altını çiziyor. Krizin etkileri düşünüldüğünde yüzde 10’luk düşüş Borusan Limanı’nın başarı hanesine ekleniyor.
İŞ VE İŞÇİ GÜVEİNLİĞİ İÇİN DİJİTAL UYGULAMA: "BORUSAN PORT SAFECARD"
Borusan Limanı’nda 2021 yılının öne çıkan gelişmelerinden biri de dijitalizasyonu iş güvenliğinde kullanılması oluyor. "Borusan Port SafeCard" adı verilen bir güvenlik kartı ile liman sahasında iş ve işçi güvenliği önemli ölçüde artırılıyor. Sistem öyle güzel çalışıyor ki her yıl bağımsız bir medya şirketi tarafından global çapta verilen RFID Journal 2022 yarışmasında finale kalıyor.
Hamdi Erçelik, "Liman sahasında çalışanlara verilen bu kart ile sadece yetkisi bulunanlar araçları çalıştırabiliyor. Yetkisi olmayan bir çalışanın, herhangi bir aracı kullanması veya bir makineyi çalıştırması mümkün olmuyor" diyerek bu sayede iş ve işçi güvenliğini büyük ölçüde artırdıklarını belirtiyor. Erçelik dijital uygulamalar için çalışmalarının sürdüğünü de aktarıyor ve "Vinçlerle araç elleçleme işinin uzaktan kumanda edilmesi için projemiz var. Bu sayede 4-5 vinç aynı anda uzaktan kontrol edilebilecek. Böylece hem çalışan güvenliği artırılmış olacak hem de yüksek verimlilik elde edeceğiz" diyor.
RUSYA-UKRAYNA KRİZİNDE OLUŞAN TRANSİT YÜK HACMİNE DESTEK BORUSAN’DAN
2022 yılının da iyi başladığını belirten Erçelik, yaşanan Rusya-Ukrayna krizi ile navlunlarda düşüşler yaşandığını söylüyor. Bulundukları Gemlik Bölgesi’nin Ukrayna ve Rusya’ya ihracat yapan bir bölge olmamasından dolayı sıkıntı çekmediklerini belirtiyor. Bu dönmede kendi müşterilerine nasıl avantajlar çıkarabilecekleri üzerinde çalıştıklarını aktaran Erçelik, Ukrayna’ya gitmesi gereken gemiler gitmeyince transit yük hacmi oluştuğunu ve burada devreye girerek müşterilerine destek sağladıklarını aktarıyor.
Pandemi ve ardından Rusya-Ukrayna krizi nedeniyle yeni tedarik zinciri rotaları oluşmaya başladığını anlatan Erçelik, Türkiye’nin demiryolunun önem kazanacağını öngördüklerini kaydediyor. Limanlarda demiryolu bağlantılarının daha önemli hale geldiğini de kaydeden Erçelik, bu yönde atılacak adımların ve yapılacak yatırımların önemine işaret ediyor.
BORUSAN LİMANI İÇİN ÇEVRECİLİK SÜRDÜRÜBİLİRLİĞİN MERKEZİNDE
Borusan Limanı için çevrecilik önemli yer tutuyor. Yasal zorunluluk olmamasına rağmen 2017 yılında Yeşil Liman Sertifikası alan Borusan Limanı için çevrecilik sürdürebilirliğin merkezinde bulunuyor. Bu nedenle sürekli çevreci uygulamalar devreye alınıyor ve destekleniyor. Hamdi Erçelik, "Kağıt kullanımını azaltmaya çalışıyoruz. Geçtiğimiz yıl 81 bin sayfalık kağıt tasarrufu elde ettik. Bu yıl bunu 100 bine çıkarmayı hedefliyoruz. 2023 yılında da limanımızda kağıt görmek bile zor olacak. Yine liman içinde kullanılan elektrik için güneş panelleri kuruyoruz" diyerek çevreci adımlar hakkında bilgiler aktarıyor.
Erçelik, denizyolu taşımacılığında karbon emisyonlarının yanı sıra kükürt dioksit sorunu da bulunduğunu anlatarak, sürekli yeni mevzuatların yayınlandığını, hedeflerin sıkılaştırıldığını söylüyor. "LNG gibi alternatif yakıtlı gemilerin yapılması, daha sonra hidrojen yakıtlı gemiler kullanılması gibi hedefler bulunuyor" diyen Erçelik, bütün bunların büyük yatırımlar gerektirdiğini belirtiyor. Limanların buradaki rolünü "pivot rolü" olarak tabir eden Erçelik, limanların gemilere sahadan elektrik verilmesi, elektrikli ekipmanların kullanılması ile denizyolu taşımacılığının çevrecilikte yapacağı skora katkı verebileceğini söylüyor. Limanlarda ve denizyolu taşımacılığında yeşil dönüşüm için gerçekleştirilecek yatırımların teşvik edilmesi ve desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Erçelik, yeşil krediler konusunun önümüzdeki dönemde daha fazla gündeme geleceğini de belirtiyor.