Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / TCDD MAYIN TEMİZLEYECEK

TCDD MAYIN TEMİZLEYECEK

TCDD MAYIN TEMİZLEYECEK15.06.2009

Türkiye ve TBMM gündemini uzun süredir meşgul eden mayınlı arazilerin temizlenmesiyle ilgili tartışmalar sürerken, TCDD'nin, Suriye sınırındaki 38 bin 500 metrekarelik alanda mayın temizlenmesiyle ilgili açtığı ihaleyi kazanan Mersinli Türk şirket Tüsan Yapı AŞ, 10 gün içinde mayın temizliğine başlıyor.

1912 yılında Hicaz demiryolu güzergahına hizmet vermek amacıyla açılan ve 29 yıldan beri atıl durumda olan Kilis'e bağlı Çobanbey Tren İstasyonu, mayınlardan temizlenecek. Mayınlar temizlendikten sonra bu yıl yeniden hizmete girmesi planlanan istasyon sayesinde, GAP bölgesinde işlenen ürünler Orta Doğu ülkelerine taşınacak. TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, mayın temizliği için ilk olarak 17 Aralık 2008'de ihaleye çıktıklarını ancak ihalenin Kamu İhale Kurulu (KİK) tarafından iptal edildiğini belirterek, bu yılın Nisan ayında tekrar ihaleye çıktıklarını ve ihaleyi 180 bin lira ile Tüsan Yapı AŞ'nin aldığını söyledi. İstasyon çevresindeki 38 bin 500 metrekarelik alanın temizleneceğini kaydeden Karaman, mayın temizleme işinin 3 ay içinde biteceğini ifade etti.

 

Gümrük kapısı ve gümrük istasyonu olarak açılacak

 

Hükümetin temizletmek istediği Suriye sınırındaki bölgenin yanındaki yerin temizleneceğini kaydeden

 

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, trenlerin mayınlardan dolayı şu anda riskli bölgede gittiğini söyledi. Bölgede tren seferlerinin yapıldığını ifade eden Karaman, "İstasyonun açılmasının ardından Suriye seferlerine, Irak seferleri de eklenecek. Yani sefer sayılarımız artacak. Yük taşımacılığının yanı sıra yolcu taşımacılığı da artacak" diye konuştu. 1970'li yıllarda kapanan bu istasyonun, ilk defa tren gümrük kapısı ve gümrük istasyonu olarak açılacağını bildiren Karaman, "Stratejik bir öneme de sahip olan Çobanbey Tren İstasyonu, Kilis ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacak" dedi.

 

Tüsan:  Mayın temizleme konusunda her ihaleye gireriz

 

Bu arada merkezi Mersin'de bulunan ve 1977 yılında kurulan Tüsan Yapı AŞ İhale ve Satın Alma Yöneticisi Yener Ziylan, mayın temizleme işine ilk olarak Mardin Nusaybin ilçesinden Suriye'ye yeni açılan transit sınır kapısı alanında başladıklarını belirterek, 200 dekarlık mayınlı bölgeyi 26 günde mayınlardan tamamen arındırdıklarını söyledi. Çobanbey'in ikinci işleri olduğunu belirten Ziylan, istasyonun temizlenmesiyle Suriye hattının güvenli hale geleceğinin altını çizerek, "Mayınlı her bölge risk altında. Mayınlı her bölgede temizlik yapmaya hazırız. Bundan sonraki dönemde bu konudaki tüm büyük ihalelere gireceğiz" diye konuştu. Ziylan, Türkiye'de mayın temizleme işini yapan firmalardan biri olduklarını ve yüzde 100 yerli bir şirket olduklarını kaydetti.

 

Mayın tasarısı Cumhurbaşkanı'nda

 

Öte yandan Suriye sınırında 510 kilometre uzunluğundaki mayınlı arazinin, önce Milli Savunma Bakanlığı tarafından ihaleye çıkarılması, başarılı olunamazsa Maliye Bakanlığı tarafından hizmet satın alınması yoluyla yaptırılması, bu da olmazsa temizleyen şirkete en fazla 44 yıllığına tarımsal amaçlı kullanım hakkı verilerek devrini öngören 6 maddelik tasarı geçen hafta kabul edildi. Tasarı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayından sonra yasalaşacak. Buna göre, mayın temizleme işini, Maliye Bakanlığı değil, Milli Savunma Bakanlığı yaptıracak. Bu usulle gerçekleşmezse, Maliye Bakanlığı devreye girecek ve hizmet satın alarak yaptıracak. Temizlenecek mayınlı alanların öncelik sırası, Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma, Dışişleri ve Maliye bakanlıklarının mutabakatı ile belirlenecek. Mayın temizleme işinin 5 yılda tamamlanması öngörülüyor.

 

İngiltere mayın temizlemede uzman

 

Türkiye'nin gündemini uzun süredir meşgul eden mayın konusu, temizleme yöntemlerini de beraberinde getirdi. Sektör yetkililerinin verdiği bilgiye göre, mayın temizleme için geliştirilmiş en son teknolojiye sahip aletler İngiltere'de bulunuyor. NATO'nun açtığı ihalelerde bu konuda uzman firmalarla işbirliğine gidiliyor. Mayın temizleme işleminin maliyeti yüksek olmadığı için genellikle İngiliz ürün sahipleriyle işbirliği ile giriliyor. Türkiye'deki mayın temizleme işlerinde, gelişmiş mayın dedektörleri, insan aramaları ve özel imalat şiş sistemleri ve köpekler kullanılıyor. Mayın arayanlar özel yapım koruyucu elbiseler giyiyor. 

 

Ray döşeme işlemleri hızlandı

 

TCDD Çobanbey Tren istasyonu'nun Suriye Devlet Başkanı Dr. Beşar Esad ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımı ile açılması bekleniyor. Bu nedenle ray döşeme ve yenileme işlemlerine hız verildi. Ayrıca, hizmet binası ve çevre düzenlemesi işlemlerini yürüten firmanın günde 20 saat çalışarak Çobanbey Tren İstasyonu'nu açılışa hazır getirmek için çalıştıkları bildirildi. 10 gün içerisinde bölgedeki mayınların kaldırılmasına başlanacak ve istasyon hazır hale gelecek. Halep'ten kalkacak trenler Elbeyli ilçesi Çobanbey Tren İstasyonu'ndan geçerek Gaziantep'e gidecek. Bu güzergahta rayotobüs sistemi faaliyete geçecek. Halep-Gaziantep arasında rayotobüs faaliyete geçecek.

 

Yerli mayın temizleme şirketleri

 

İçtaş, Saha Mühendislik, Pazar Organizasyon, Armada, Altay, MNG, Peta Mühendislik, Delta, Güriş, İnta, Mön İnşaat, Tis İletişim, Tepe, İnta Savunma Sanayi, Ortadoğu A.Ş., Nurol, Veziroğlu, Tetiko, BM havacılık, Makyal, Ceylan İnşaat, Zorlu, Onur Mühendislik, Makyol-Çebi, Mesan-ABC, Teta Mühendislik, Mesan-Valon, Eskan İnşaat, Ume Limited, Yüksel İnşaat, Sarsılmaz, Dünya Prestij Limited, Mertsan, Gate, Tüsan.

 

Kaynak: Meltem GÜNDÜZ - DÜNYA Gazetesi

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr