7. Ekonomi ve Lojistik Zirvesi’nde "Dünya Denizyolu Yük Taşımacılığında Türkiye’nin Konumu ve Yeri Nerede? Covid 19 Denizyolu Yük Taşımacılığını Nasıl Etkiledi? Navlun ve Konteyner Sorununun Sektöre Etkileri Neler? Lojistik Önemini Artıran Türkiye Denizyolu Taşımacılığında Hangi Politikaları Gündemine Almalı?" başlıklı bir oturum yapıldı.
Moderatörlüğünü KeyLine Genel Müdürü Dr. Kayıhan Turan’ın yaptığı oturumda UAB Denizcilik Genel Müdür Yardımcısı Zafer Aslan ve Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi'nden Prof. Dr. Soner Esmer konuşmacı olarak katıldı.
Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Prof. Dr. Soner Esmer, "Dünyada 2021 yılında yaklaşık 15 milyar ton yük taşındı. Bunun mal bedeli yaklaşık 22 trilyon dolardır. Küresel lojistik sisteminde bir yapı var. Bu yapı gerekeni yük farklı coğrafyalardan farklı coğrafyalara taşınıyor. Bu taşımada deniz taşımacılığının payı yüzde 80’lerde. Diğer modların payı ise 3 milyar ton civarında. Aslında dünyada taşınan ana dört ürün var. Bunlar; ham petrol, demir cevheri, kömür ve tahıllar var. Bedel olarak ise yüzde 65’i konteynırlarla taşınıyor.
Covid ile birlikte navlun bedelleri yükseldi. Şu anda nazlı bir şekilde yüzde 4 kadar düştü. Armatörler yaklaşık 6 bin 300 gemi işletiyorlar. Gemiler 25 milyon konteyner alıyor. Bugün dünyanın 10 armatörü dünya kapasitesinin yüzde 80’ine sahip. Bu armatörler, covid döneminde gemi çevrim süreleri aksadığı için gemi sayılarını azaltma yoluna gittiler. Seferler azalınca, navlunlar yükseliyor. Konteyner sorunu küresel tedarik zincirindeki aksaklıklardan dolayı oldu.
Özellikle ithalatın olduğu yerlerde yığılmalar oldu. Çin ve ABD dışındaki ülkeler bu sıkıntıyı daha çok hissetti. Konteyner üretelim demek bir çözüm değil. Konteynerların yüzde 80’i Çin’de üretiliyor. Biz burada 10-15 bin konteyner ürettik diyelim. Önemli olan konteyner üretmek değil. Önemli olan konteyner armatörünü beslemek" dedi.
UAB Denizcilik Genel Müdür Yardımcısı Zafer Aslan ise yaptığı konuşmada Türkiye’nin lojistiğinde pandeminin etkileri görüldüğünü ancak Türkiye denizciliğinde gerilemenin görülmediğini söyledi.
Kaynak:
yesillojistikciler.com