Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / TRANS ASYA DEMİRYOLU AĞI ANLAŞMASI

TRANS ASYA DEMİRYOLU AĞI ANLAŞMASI

TRANS ASYA DEMİRYOLU AĞI ANLAŞMASI22.06.2009
Asya'nın 28 ülkesini birbirine bağlayan ve toplam uzunluğu 114 bin 300 kilometreyi bulan Trans-Asya Demir Yolu Ağı'nın inşa süreci başladı.
 
"Trans-Asya Demir Yolu Ağı Anlaşması" Kamboçya, Hindistan, Moğolistan, Güney Kore, Rusya, Tacikistan, Tayland ve Çin tarafından da onaylandıktan sonra resmen yürürlüğe girdi.

Asya-Pasifik Ekonomik ve Sosyal Konseyi tarafından dün Bangkok'ta düzenlenen kutlama etkinliğinde, adı geçen 8 ülkenin konuyla ilgili yetkilileri video bağlantısıyla birer konuşma yaptı.

BM Genel Sekreter Yardımcısı ve Asya-Pasifik Ekonomik ve Sosyal Konseyi İcra Sekreteri Noellen Heyzer de Trans-Asya Demir Yolu Ağı'nı "tarihi bir proje" olarak niteledi ve şunları söyledi: "114 bin kilometreyi bulan ve 28 ülkeyi birbirine bağlayan Trans-Asya Demir Yolu Ağı, 141 bin kilometreyi bulan Asya Hızlı Demir Yolu ağıyla birlikte bölgenin ticari can damarını oluşturacak. Bu nedenle 'Trans-Asya Demir Yolu Ağı Anlaşması'nın bölgenin ekonomik ve ticari gelişmesi ile stratejik bütünleşmesini hızlandıran önemli bir unsur olduğunu söyleyebiliriz."

"Demir İpekyolu" olarak da adlandırılan Trans-Asya Demir Yolu Ağı düşüncesi ilk olarak 1960'lı yıllarda ortaya atılmıştı. Projesi 40 yıl boyunca çeşitli değişimler geçiren Trans-Asya Demir Yolu Ağı'nın, sonunda kuzey koridoru, güney koridoru, kuzey-güney koridoru ve ASIAN-Hindiçini olmak üzere 4 ana hattan oluşması kararlaştırıldı. Trans-Asya Demir Yolu Ağı'nın, yalnızca Asya ülkelerini birbirine değil, Asya'yı Rusya üzerinden Avrupa'ya, İran üzerinden de Orta Doğu'ya bağlayarak Asya ile Avrupa arasında ticaret koridoru haline gelmesi bekleniyor.

Asya ülkelerindeki ekonomilerin genel olarak sahil bölgelerinde yer almasından dolayı, Trans-Asya Demir Yolu Ağı, bu ülkelerin başkentleri, önemli sanayi kentleri, tarım merkezleri, önemli deniz ve hava limanları, konteyner dağıtım merkezleri ve ulaşım merkezlerini birbirine bağlayacak.

Denizden uzak kalan ve hiçbir limana sahip olmayan Moğolistan için Trans-Asya Demir Yolu Ağı'na katılmak, ülkenin ekonomik gelişmesi bakımından son derece büyük önem taşıyor.

"Trans-Asya Demir Yolu Ağı Anlaşması", en az 8 ülke tarafından onaylanması gerektiği ve sekizinci ülkenin onayını izleyen 90 günde yürürlüğe gireceği hükmünü taşıyor.

Çin, sekizinci ülke olarak anlaşmayı 13 Martta onayladı. Buna göre, "Trans-Asya Demir Yolu Ağı Anlaşması" 11 Haziran günü resmen yürürlüğe girmiş oldu.

Çin Demir Yolu Bakanlığına bağlı Uluslararası İşbirliği Genel Müdürü Cın Cuemin konuşmasında şunları kaydetti: "Çin demir yolları Rusya, Moğolistan, Kazakistan, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti ve Vietnam'dan oluşan 5 ülkenin demir yollarına doğrudan bağlı ve bu demir yollarında hem yolcu, hem de yük taşımacılığı yapılıyor. Trans-Asya bölgesindeki uluslararası demir yolu ulaşımına büyük önem veren Çin, 'Trans-Asya Demir Yolu Ağı Hükümetler Arası Anlaşması'nı zamanında onayladı. Trans-Asya Demir Yolu Ağı'nın Hunming'den Singapur'a uzanan koridorunun Çin'de bulunan kısmının inşası, ülkenin 'Orta ve Uzun Vadeli Demir Yolu Ağı Programı'na alındı ve ilgili inşa projeleri uygulanmaya başladı."

Trans-Asya Demir Yolu Ağı'nda mevcut olan demir yolunun uzunluğunun 106 bin kilometreyi bulduğu ve inşa edilmesi beklenen 8300 kilometrelik yolun 25 milyar ABD Doları'na mal olacağı, bu paranın Asya-Pasifik Ekonomik ve Sosyal Konseyi'ne üye ülkelerin yanı sıra Asya Kalkınma Bankası ve özel kuruluşların kredileri ya da yatırımlarıyla sağlanacağı bildirildi.

Kaynak: www.UlasimOnline.Com

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr