Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Karayolu / YENİ LOJİSTİK KÖYLERLE HER YOL EGE’YE ÇIKACAK

YENİ LOJİSTİK KÖYLERLE HER YOL EGE’YE ÇIKACAK

YENİ LOJİSTİK KÖYLERLE HER YOL EGE’YE ÇIKACAK04.10.2022
Ege illeri içinde ihracatta zirveyi koruyan İzmir’de planlanan Kemalpaşa Lojistik Merkezi’nde İzmir Ticaret Odası (İZTO), Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) ve İzmir Valiliği işbirliğinde son aşamaya gelindi.

Türkiye’nin jeopolotik konumunu ekonomik güce dönüştürmesinin yolu, taşımacılık sektöründe atılacak adımlardan geçiyor. Bunların en önemlileri arasında da demiryolu yatırımları ve lojistik köyler geliyor. Son dönemde otoyol ve köprü yatırımları ile karayolu taşımacılığında basamak atlayan ve yatırımcı için cazibesini artıran Ege, devam eden demiryolu ve lojistik köy yatırımları ile durumu taçlandırmak istiyor.

Küreselleşmeyle gelişen uluslararası ticaret faaliyetlerinin taşıma, depolama, dağıtım ve elleçleme gibi lojistik ihtiyaçlarını artırmasına paralel olarak işletmelerin de zaman ve maliyet avantajı sağlamak üzere lojistik köylere ihtiyacı artıyor. Ulusal boyutta lojistik merkezleri için önemli adımlar atılırken pek çok ülke için kara, deniz, havayolu ve boru hattı için geçiş yolu güzergahında olan Türkiye’nin de lojistik sektöründe önemli kazanımlar elde edebileceği öngörülüyor.

Türkiye’nin toplam ihracatında önemli payı bulunan Ege Bölgesi de lojistik köy yatırımlarıyla öne çıkıyor. Ege illeri içinde ihracatta zirveyi koruyan İzmir’de planlanan Kemalpaşa Lojistik Merkezi’nde İzmir Ticaret Odası (İZTO), Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) ve İzmir Valiliği işbirliğinde son aşamaya gelindi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan onay bekleyen proje hayata geçirilirse Türkiye’ye örnek olacak.

Yatırımlar ve çalışmalar sürüyor
İzmir’de temeli 2013 yılında atılan Kemalpaşa Lojistik Köyü’nde 3 milyon metrekarelik projenin kamulaştırılan 1 milyon 300 bin metrekarelik bölümü için altyapı ihalesine çıkıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan onay beklenen proje hayata geçirildiğinde Türkiye’ye örnek olacak. Lojistik köy ihracatta zaman ve maliyet tasarrufu, istihdam artışı ve kent trafiğinde rahatlama sağlayacak.
Manisa’da Türkiye’nin ilk özel lojistik merkezi MOS Lojistik, 13 yılda geldiği noktada örnek model olarak gösterilirken, Denizli’de ilk etabı 2009, ikinci etabı 2014 yılında hizmete giren Kaklık Lojistik Merkezi ise yüksek nakliye bedelleri nedeniyle ihracatçı şirketlerin beklentilerine yanıt veremedi.

Aydın’ın Çine ilçesindeki madenleri limana taşıyacak lojistik altyapıya ihtiyaç devam ediyor. Kütahya’da OSB’lerin demiryolu ağına bağlanması için çalışmalar sürüyor. Balıkesir’de Gökköy Lojistik Merkezi, Afyon’da Şahitler Kayası mevkiinde lojistik merkez ve iltisak hattı projelerinin hayata geçirilmesi planlanıyor.

Kaynak: lojiport.com