Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / TCDD GENEL MÜDÜRÜ HASAN PEZÜK, AVRUPALI PARLEMENTERLERE İPEK DEMİRYOLU'NUN AVANTAJLARINI ANLATTI

TCDD GENEL MÜDÜRÜ HASAN PEZÜK, AVRUPALI PARLEMENTERLERE İPEK DEMİRYOLU'NUN AVANTAJLARINI ANLATTI

TCDD GENEL MÜDÜRÜ HASAN PEZÜK, AVRUPALI PARLEMENTERLERE İPEK DEMİRYOLU'NUN AVANTAJLARINI ANLATTI19.10.2022
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü Hasan Pezük, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi’nin (AGİT PA) 4. Uluslararası Parlementerler Konferansı’nda "İpek Demiryolu Güzergahının Ekonomik İmkanları"nı anlattı.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi’nin, TBMM ev sahipliğinde İstanbul’da düzenlediği "Kriz Zamanlarında Enerji ve Gıda Güvenliğinin Temini İçin Bağlantıların Güçlendirilmesi Konferansı" panellerle devam etti. Moderatörlüğünü Ulaştırma ve Altyapı Eski Bakanı ve Kars Milletvekili Ahmet Arslan’ın yaptığı konferansın ikinci gününde TCDD Genel Müdürü Hasan Pezük, "İpek Yolu Güzergâhında Ekonomik İmkânlar" temalı sunum yaptı. İpek Demiryolu'nun imkanlarını yerli ve yabancı davetlilere anlatan Genel Müdür Hasan Pezük, TCDD’nin 2053 hedefleriyle ilgili de önemli açıklamalarda bulundu.

Sunumuna hızla gelişen ve büyüyen dünyada küresel ticaretin büyüklüğünü rakamlarla anlatarak başlayan TCDD Genel Müdürü Hasan Pezük, lojistik ve ulaşım zincirinin geniş coğrafyaya yayıldığına dikkati çekti. Küreselleşme sonucunda da uluslararası ticaretin yeniden şekillendiğini vurguladı. Pandemi nedeniyle demiryollarının daha ön plana çıktığını ifade eden Hasan Pezük, "Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarının kesim noktasında olan Türkiye’nin bölgesel entegrasyonda ulaşım ve lojistik açısından önemli avantajları var. 1,5 milyardan fazla insanın yaşadığı, yaklaşık 40 trilyon gayrisafi milli hasılaya sahip ve 7,5 milyar dolar ticaret hacmi bulunan 67 ülkeye ulaşabilen bir coğrafyanın merkezinde olan ülkemiz, dağıtım ve toplama merkezi olacak potansiyele sahip." dedi.

Asrın Projesi Marmaray ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün, Asya-Avrupa arasında kesintisiz demiryolu trafiğinde kilit rol oynadığını hatırlatan Genel Müdür Hasan Pezük, Bakü-Tiflis -Kars (BTK) Projesi’nin de Çin ile Avrupa arasındaki ticarete yeni bir perspektif sunduğunu kaydetti. BTK Hattı’nın daha yüksek kapasitede çalışmasını sağlamak için ülkeler arasındaki iş birliğini önemsediklerini ifade eden TCDD Genel Müdürü Hasan Pezük, "İpek Demiryolu koridoru ile birlikte ülkemizin mevcut demiryolu ağını geliştirmek için yatırımlar yapıyoruz." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde başlatılan kalkınma hamlesiyle demiryollarının çağın gereklerine uygun olarak donatıldığını belirten Genel Müdür Pezük, "2003 yılında 10 bin 959 kilometre olan demiryolu ağımız bugün 13 bin 50 kilometreye ulaştı. Ülkemiz dünyada 8, Avrupa’da ise 6. Yüksek hızlı demiryolu işletmecisi ülke konumuna geldi. 2053 Ulusal Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı’nda demiryolu hat uzunluğunu 28 bin 590 kilometreye, yüksek hızlı ve hızlı tren bağlantısına sahip il sayısını da 8’den 52’ye yükseltme planı doğrultusunda çalışmalarımız sürüyor." ifadelerini kullandı.

Kaynak: tcdd.gov.tr