Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / E-DEVLET DENİZCİLİK SEKTÖRÜNDE HİZMETE GİRDİ

E-DEVLET DENİZCİLİK SEKTÖRÜNDE HİZMETE GİRDİ

E-DEVLET DENİZCİLİK SEKTÖRÜNDE HİZMETE GİRDİ21.07.2009

Deniz Ulaştırması Genel Müdürü Dr. Özkan Poyraz, Müsteşarlığın e-devlet portalı kapsamında ve Müsteşarlık web sayfası aracılığı ile toplam 17 farklı hizmeti online ortamda denizcilik sektörüne sunduğunu söyledi.

 

"E-Devlet" denizcilik sektöründe hizmete girdi

Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı Deniz Ulaştırması Genel Müdürü Dr. Özkan Poyraz, Müsteşarlığın e-devlet portalı kapsamında ve Müsteşarlık web sayfası aracılığı ile toplam 17 farklı hizmeti online ortamda denizcilik sektörüne sunduğunu, bu işlemlerden ödemeler portali yolu ile artık Liman Başkanlıkların da nakite dayalı bir işlem gerçekleşmediğini söyledi. Poyraz;

• E-Tahsilat Sistemi,
• Transit Log İşlemleri,
• Gemi İsim Tescil İşlemleri
• Evrak Takip Sistemi,
• Gemi Adamı Belge Doğrulama,
• Gemi Belgeleri Doğrulama,
• ÖTVsi İndirilmiş Yakıt Bilgi Ekranı,
• Gemi İnşa Sanayi Veritabanı Programı,
• Gemi Acenteleri Belge Doğrulama,
• Elektronik Yola Elverişlilik Belgesi,
• Transitlog (Yat Kayıt Belgesi) İşlemleri,
• Hedefleme Sistemi,
• Klavuzluk Bilgi Sistemi,
• Hedefleme Sistemi,
• Online Gemiadamı sınavları,
• Gemiadamları eğitimi bilgi sistemi,
• Gemi inşa sanayi veri tabanı

şeklinde sıralanan online hizmetlerin, gemi acenteleri, gemi adamları, donatanlar, kılavuzluk teşkilatları, yakıt dağıtım firmaları, armatörler, tersane sahipleri, turizm yatırımcıları, ilgili kamu kuruluşları ve vatandaşlar tarafından 1.Ocak 2009 tarihinden itibaren kullanılmaya başladığını belirtti.

Ödemeler Portalı

Genel Müdür Poyraz; Denizcilik Müsteşarlığı tarafından verilen hizmetlere karşılık alınan harç ve döner sermaye ödemelerinin daha önce; kısıtlı imkan ve personel gücü içindeki liman başkanlıkları tarafından tahsil edilmekte, zaman alıcı prosedürlerin yerine getirilmek sureti ile ilgili yere aktarılmasının sağlamakta olduğunu, bunun sakıncalarını gidermek üzere ise online ödemeler portalinin hizmete alındığını söyledi.

Poyraz; E-devlet portalı üzerinden hizmet veren tek elektronik ödeme uygulaması e-denizcilik ödemeleri Şubat 2009’de hizmete girmiştir. Denizcilik Müsteşarlığı olarak yaptığımız e-tahsilat projemiz, e-Devlet Kapısı Projesinde, tahsilat kapsamında pilot proje olup, devlet kurumları arasında e-tahsilata geçen ilk kurum Müsteşarlığımızdır dedi.

E-tahsilat projesi aracılığıyla vatandaşların gerek e-Devlet kapısı gerekse Denizcilik Müsteşarlığı bünyesinde çalışan ödemeler portalı yardımıyla liman başkanlığındaki işlemleri için ödemeleri gereken harç miktarını hesaplayarak kendi adlarına tahakkuk oluşturabilmeleri sağlandığını vurgulayan Poyraz, oluşturulan tahakkukların ödemesi, internet bankacılığı, ATM, telefon bankacılığı veya banka şubelerinden 7 gün 24 saat yapılabilmektedir dedi.

Bu sayede liman başkanlıkları üzerindeki iş yükü önemli ölçüde hafiflediğini savunan Poyraz, ayrıca gemi acentelerine, işlerini, ofislerinde internetten doldurdukları elektronik formlar ve e-tahsilat sistemi sayesinde Liman Çıkış Belgesi gibi işlemler için liman başkanlıklarına gitmeden tamamlayabilme imkanı sunulmuştur dedi.

Transitlog İşlemleri’de artık elektronik ortamda

Genel Müdür Dr.Özkan POYRAZ, 2634 sayılı Turizm Teşvik Kanunu ve bağlısı Yat Turizmi Yönetmeliği ile belirlenmiş olan rejimde yatların seyrüseferlerinde, Transitlog Belgesi (Yat Kayıt Belgesi) kullanılmasının öngörüldüğünü, Müsteşarlığımızca, yatların seyrüseferlerinin elektronik ortamda kayıt altına alınmasına yönelik olarak yapılan çalışmalar neticesinde, Transitlog belgesinde yer alan bilgilerin elektronik ortamda girişi yapılarak belge üzerine yazdırılmak suretiyle kullanılması planlanarak yazılan program vasıtasıyla, limanlara yat giriş çıkışları da online ortama aktarılmıştır dedi.

Yat Kayıt Belgesi olarak anılan Transitlog Belgesinin elektronik ortamda doldurulmak suretiyle kullanılması neticesinde, istatistikî verilerin sağlıklı bir şekilde elde tutulmasının yanı sıra gemi adamlarının da deniz hizmetlerinin hesaplanması kolaylıkla sağlanabileceğini belirten Poyraz, kamu tarafından gerek güvenlik gerekse mali açıdan yapılabilecek incelemelerde bilgiye ulaşılması daha da kolaylaşmıştır" dedi.

Denizcilik Müsteşarlığı sunduğu hizmetleri çevrimiçi ortama taşıyarak, web üzerinden doldurulan elektronik formlar ve elektronik veri değişimi yöntemleri ile bürokrasinin asgariye indirilmesi, devletin vatandaşlarımıza ve iş dünyasına hızlı ve kaliteli hizmet sunması hedeflenmekte olduğunu vurgulayan Poyraz, “Kamu hizmetlerinin sanal ortama taşınması” olarak ifade ettiğimiz bu süreçte, ülkemizde kamu hizmetlerinin sunumunda yepyeni bir dönem açmaktadır. Online işlemler çerçevesinde, bugüne kadar hayata geçirilen e-tahsilat ile diğer hizmetlerimizin, vatandaşlarımıza sağladığı kolaylığı yavaş yavaş görmeye başlıyoruz. Liman Başkanlıklarımızda kuyruk bekleme anlayışı yakın zamanda tarihe karışacaktır. Bilgisayar kullanan vatandaşlarımız ve sektör temsilcilerimiz hizmetlerimize internet üzerinden ulaşmaya başlamıştır.” şeklinde konuşan Poyraz, yakın zamanda özellikle İstanbul Bölge Müdürlüğü’nün tamiri süren Karaköy hizmet binasının bitmesi sonrasında, gemi adamlarımıza sunulan hizmetlerin de ergonomik anlamda kalitesinin de artacağını belirtti.

Kaynak: www.UlasimOnline.Com