Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / TCDD TAŞIMACILIK VE SEKTÖR TEMSİLCİLERİ ‘1. LOJİSTİK SEKTÖRÜ ÇALIŞTAYI’NDA BULUŞTU

TCDD TAŞIMACILIK VE SEKTÖR TEMSİLCİLERİ ‘1. LOJİSTİK SEKTÖRÜ ÇALIŞTAYI’NDA BULUŞTU

TCDD TAŞIMACILIK VE SEKTÖR TEMSİLCİLERİ ‘1. LOJİSTİK SEKTÖRÜ ÇALIŞTAYI’NDA BULUŞTU14.12.2022Yük taşımacılığının Türkiye’deki öncü markası TCDD Taşımacılık, sektörde faaliyet gösteren firma yetkilisi ile ‘1. Lojistik Sektörü Çalıştayı’nda Ankara’da bir araya geldi. Sektöre dair sorunlar ve çözüm önerilerinin konuşulup geliştirildiği çalıştay için çeşitli şehirlerden gelen sektör temsilcileri 14 Aralık 2022’de Behiç Erkin Salonu’nda buluştu.

TCDD Taşımacılık Genel Müdür Yardımcısı Çetin Altun’un başkanlık ettiği toplantıya Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdür Yardımcısı Feriha Mert, Yük Dairesi Başkanı Naci Özçelik, Araç Bakım Dairesi Başkanı Murat Durkan ve Bilgi Teknolojileri Dairesi Başkanı Şahabettin Çağlar ile ilgili diğer yöneticiler katılım sağladı.

Kendi Bünyemizde Tren Planlama-Koordinasyon Merkezi Kuruyoruz
Yük Dairesi Başkanı Naci Özçelik’in açılış konuşmaları ile başlayan toplantıda Özçelik 2021 yılında tüm zamanların en yüksek taşımasına ulaşılarak 38 milyon ton olarak gerçekleşen demir yolu yük taşımacılığının 2022 yılında 38,5 milyon ton olarak beklendiğini belirtti.

Uluslararası taşımalarda ise 2022 yılında 4,2 milyon ton yük taşınarak önceki yıla göre yüzde 4 artış meydana geldiğine değinen Yük Dairesi Başkanı Naci Özçelik: "341 firma ile çalışıyoruz. 100 firma ile taşımacılığımızın yüzde 90’ınını gerçekleştiriyoruz. Katma değeri yüksek taşımacılığa yöneliyoruz. Halen 12 lojistik merkezde yük taşımacılığı yapılırken ayrıca 3 adet lojistik merkezin inşaat çalışmaları, 8 adedinin ise ihale ve proje süreci devam ediyor. TCDD Taşımacılık olarak toplam 655 lokomotif, 16 bin 475 yük vagona sahibiz. 3 bin 726 adet vagonumuzu ise özel sektör kiraladı. Günde 88 bin ton yük taşıyoruz. 24 ülkeye yük taşımacılığı gerçekleştiriyoruz." dedi.

Özçelik, "İran ve Avrupa taşımalarımız artıyor. Orta Koridor’un önemi ve etkinliği de artıyor. Bakü- Tiflis- Kars demiryolu hattındaki taşımalar her geçen yıl artarak devam ediyor. Bu talebin en iyi şekilde karşılanması için Tatvan-Van arası feribot işletmeciliğinde 4 küçük kapasiteli feribot işletmeden alınarak yerine 4 bin ton yük taşıyabilen 2 adet feribot işletilmeye başlandı." dedi.

Yük taşımacılığında da dijitalleşmeye önem verildiğini vurgulayan Özçelik, "Kendi bünyemizde kurulan tren planlama-koordinasyon merkezi sayesinde toplam 13.050 km’lik hat üzerinde bulunan 201 adet yükleme noktasından 24 saat anlık olarak sağladığımız bilgileri müşterilerimizle paylaşıma açacağız." dedi.

Orta Koridor ile Türkiye’nin Uluslararası Taşımacılıkta Önemi Arttı
Çalıştay’da yer alan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdür Yardımcısı Feriha Mert ise giderek önem kazanan Orta Koridor ile Türkiye’nin de uluslararası taşımacılıkta öneminin arttığını söyledi.

Bu çalıştayı sorunları ve çözüm önerilerini herkes için daha anlaşılabilir ve net şekilde karşılıklı aktarmak için çok önemli gördüğünü dile getiren Mert, çalıştayın güzel sonuçlar ortaya çıkarmasını temenni ettiğini ifade etti.
Amacımız Elimizdeki Lokomotif ve Vagonları Verimli Şekilde Kullanmak

TCDD Taşımacılık Genel Müdür Yardımcısı Çetin Altun ise düzenlenen ilk çalıştay ile Kurumun ve firmaların birbirini daha yakından tanımasına vesile olacağını belirtti. Altun: "TCDD Taşımacılık olarak geçtiğimiz yıl 30 milyon tonu aşkın yük taşıması gerçekleştirdik. Bu söylediğim sayının altında ise iki taraflı çok büyük emek yatıyor. Öncelikle Kurumum adına tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ederim" dedi.

Demir yolu taşımacılık sektörünün çok yönlü ve çeşitli etmenlerin etkisinde sürdürülebildiğini vurgulayan Altun: "Amacımız elimizdeki lokomotif ve vagonları verimli şekilde kullanmak. Geleneksel bir hat üzerinde eldeki bütün kabiliyetlerimizi en iyi şekilde kullanmak için çalışıyoruz. 1. Lojistik Sektörü Çalıştayı’mızın demir yolu taşımacılık sektörü için hayırlara vesile olmasını dilerim." dedi.

TCDD Taşımacılık Lojistik Taşımalarında Dijitalleşmeye Ağırlık Verdi
Yük Dairesi Başkanı Naci Özçelik yük taşımacılığı ile ilgili sunumunda, Kurumu tanıtarak faaliyet alanları, çeken-çekilen araçlar, üzerine çalışılan ve hayata geçirilen projeler hakkında firmalara bilgi verdi.

Naci Özçelik son yıllarda sektörün ihtiyaç talepleri doğrultusunda dijitalleşme yönünde çok önemli bir adım attıklarını söyleyerek en kısa zamanda bu çalışma çerçevesinde Müşteri Talep Yönetim Sistemi (MTYS), Kombine Taşımacılık Yönetim Sistemi (KTYS), Lojistik Terminal Yönetim Sistemi (LTYS) ve Lojistik Terminal Planlama Sistemi (LTPS) projelerini uygulamaya koyacaklarının müjdesini verdi.

Bu uygulamalar sayesinde tren takip sistemi ile yük trenlerinin her türlü takibinin yapılacağı, Planlama ve Koordinasyon Merkezi ile sorunlara anlık müdahalenin yapılabileceği vurgulandı. Dijitalleşme çalışmalarını takdirle karşılayan özel sektör temsilcileri de kendi firmalarıyla ilgili sunum yaptılar, talep ve önerilerini dile getirdiler.

Kaynak: tcddtasimacilik.gov.tr